Η ίδρυση του «Μεσογειακού Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων, που εκμεταλλεύονται και την ενέργεια από τα κύματα» όπως πρόσφατα ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κος Π.Τατούλης, συνάδει στρατηγικά με την Πολιτική της Ε.Ε. προς μία διαρκώς αυξανόμενη παραγωγή αιολικής ενέργειας ανοικτής θάλασσας.
Μια Πολιτική που δημιουργεί μια βιώσιμη αγορά «πράσινης οικονομίας» όπου υλοποιήθηκαν τo 2011: 235 νέες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, σε εννέα αιολικά πάρκα, αξίας περίπου 2,4 δισ. ευρώ, πλήρως διασυνδεδεμένα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2011, συνολικού ύψους 866 MW.
Επίσης, ερευνητικά αξιοσημείωτη ήταν η δημιουργία τριών πειραματικών εγκαταστάσεων επίπλευσης, μία εκ των οποίων είναι ήδη πλήρως διασυνδεδεμένη με το δίκτυο. Γεγονός που δείχνει και μία νέα καινοτόμο τάση.
Συνολικά η αγορά της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ε.Ε (Ιανουάριος 2012) αποτελείται, από
- 1.371 ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες και συνδεδεμένες στο δίκτυο, ήτοι συνολικά 3.813 MW αιολικής ενέργειας σε 53 υπεράκτια αιολικά πάρκα σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες: από 1.136 ανεμογεννήτριες, ύψους 2.946 MW σε 45 αιολικά πάρκα σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες τα τέλη του 2010.
Οι χώρες που έχουν αναπτύξει υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι: πρώτο με διαφορά το Ηνωμένο Βασίλειο (πάνω από το 50% - 2.094 MW) και ακολουθούν Δανία (23%), Ολλανδία (6%), Γερμανία & Βέλγιο από (5%), Σουηδία (4%), Φινλανδία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, είναι οι περιπτώσεις των δύο τελευταίων χωρών που έχουν αναπτύξει επιπλέουσες εγκαταστάσεις (2,3 και 2 MW αντίστοιχα).
- Κατασκευαστικά το 75% των υποδομών είναι monopiles, 21% με βάση τη βαρύτητα, jackets 2% και tripiles 2%. Υπάρχουν επίσης δύο έργα πλήρους κλίμακας διασυνδεδεμένα στο δίκτυο με πλωτές ανεμογεννήτριες, όπως προαναφέρθηκε.
Προοπτικές της αγοράς
- Μόλις ολοκληρωθούν, τα εννέα νέα έργα υπεράκτιας παραγωγής, (που ήταν στις αρχές του 2012 υπό κατασκευή) θα αυξήσουν την εγκατεστημένη ισχύ, στην Ε.Ε. κατά 2.375 MW, φέρνοντας συνολικά στα 6.188 MW (μία αύξηση της τάξεως του 62%).
- Προπαρασκευαστικές εργασίες έχουν αρχίσει και για άλλα εννέα έργα (7 στην Γερμανία και 2 στο Ηνωμένο Βασίλειο), που θα έχουν μία συνολική εγκατεστημένη ισχύ 2.910 MW.
Με αυτά τα 18 νέα έργα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στην Ε.Ε. θα φθάσει τα 9 GW.
Επιπρόσθετα η European Wind Energy Association έχει αναγνωρίσει τις δυνατότητες υλοποίησης ανάλογων επενδύσεων συνολικής ισχύος 18 GW σε 12 ευρωπαϊκές χώρες.
Τάσεις της αγοράς:
- Το μέσο μέγεθος για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα το 2011 ήταν σχεδόν 200MW αυξημένο κατά 29% (45MW) σε σχέση με το 2010. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται η τάση αυτή μεγαλώνει και νέα σχέδια προετοιμάζουν και εγκαταστάσεις των 555 MW.
- Το μέσο βάθος νερού κατά το 2011 ανήλθε 22,8m., αυξημένο σε σχέση με το 2010.
- Η μέση απόσταση από την ακτή μειώθηκε στα 23,4 χιλιόμετρα για το 2011 από 27,1km το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η απόσταση των αιολικών πάρκων που βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής έχουν απόσταση 33,2 χιλιόμετρα από την ακτή. Η τάση είναι να απομακρύνονται οι εγκαταστάσεις από την ακτή και να πηγαίνουν σε μεγαλύτερα βάθη.
- Το 2011, 23 νέα μοντέλα ανεμογεννητριών ανακοινώθηκαν: ενώ 51 νέα μοντέλα έχουν εξαγγελθεί από 41 εταιρείες κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
Τα περισσότερα αναλογικά (46%) από χώρες της Ε.Ε. με την Κίνα να ακολουθεί δεύτερη με 33%, οι ΗΠΑ με 8% και ακολουθούν Ιαπωνία, Ν.Κορέα και Ισραήλ. Αξιοσημείωτη είναι η πρόσφατη εμφάνιση της Israel Aerospace Industry, μέσω ενός joint venture για υπεράκτια παραγωγή 3MW σαν πρώτο βήμα ,στην είσοδο της, στην διεθνή αγορά.
Χρηματοδότηση
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει με 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ την υλοποίηση επενδυτικών δράσεων και παράλληλα δημιουργεί νέα νομοθεσία, όπως αποφάσισε τον Οκτώβριο του 2011, που θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2012 καθώς από αρχές του έτους έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πολλές Ευρωπαϊκές Τράπεζες στηρίζουν χρηματοδοτικά αυτές τις επενδύσεις όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), η Green Investment Bank του Ηνωμένου Βασιλείου και φορείς διεθνούς κύρους όπως η Δανέζικη EKF.
Στον κατασκευαστικό τομέα η Siemens, κρατεί τα σκήπτρα, τόσο στον αριθμό των εγκατεστημένων υπεράκτιων ανεμογεννητριών (51%) όσο και ως προς την συνολική εγκατεστημένη ισχύ (53%), ενώ η πιο δραστήρια επενδυτική εταιρεία ως προς την εγκατεστημένη ισχύ στον χώρο είναι η Δανέζικη DONG Energy (21%).και ακολουθούν η Σουηδική Vattenfall (19%) και η Γερμανική E.ON (12%).
To επενδυτικό ενδιαφέρον αυξάνεται διαρκώς καθώς περισσότερα από 3 GW, προγραμματιζόμενης, μελλοντικά εγκατεστημένης, ισχύος έχουν αλλάξει ιδιοκτήτες, εντός του 2011.
Με βάση τα ανωτέρω έχουμε την εικόνα μίας διαρκώς αναπτυσσόμενης Ευρωπαϊκής αγοράς, που μειώνει δραστικά τις εκπομπές ρύπων και όπου η χώρα μας πρέπει να βρει έναν καινοτόμο ρόλο.
Ιδιαίτερα θετικό είναι και το γεγονός ότι η πρώτη επένδυση στα Ελληνικά ύδατα ήδη προχωρά με σταθερά βήματα.
Είναι προφανές ότι η έρευνα στο Ινστιτούτο που θα έχει έδρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να στραφεί στην παράλληλη εκμετάλλευση και της αιολικής και της κυματικής ενέργειας στρεφόμενο στις επιπλέουσες κατασκευές που αποτελούν αξιόπιστη επιλογή έρευνας για την Ε.Ε. και προφανώς, μεταξύ άλλων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων τους, επιφέρουν και μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Διαβάστε εδώ το άρθρο του Λάμπρου Μπούκλη στο capital.gr
Σχόλια