Σημάδια ανάκαμψης στην τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, παρόλο που φέτος τα τουριστικά θέρετρα της χώρας δεν κατακλύζονται από Γερμανούς και Άγγλους, αλλά από Ρώσους, Σκανδιναβούς, Ουκρανούς, Ιταλούς, Γάλλους και Ισραηλινούς.
Μάλιστα μετά τις προσπάθειες της τελευταίας διετίας για την απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης βίζας, οι Ρώσοι που θα επισκεφθούν φέτος τη χώρα θα πλησιάσουν το 1 εκατομμύριο άτομα.
Ωστόσο, από την αγορά λείπει ο Έλληνας τουρίστας, ο οποίος φέτος είναι εξαιρετικά περιορισμένος στις μετακινήσεις του. Και η απουσία του είναι ιδιαίτερα αισθητή στους προορισμούς που στηρίζονταν στον εσωτερικό τουρισμό.
Εκτιμάται ότι η απόφαση της υπουργού, κ. Όλγας Κεφαλογιάννη, να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού «Τουρισμός για Όλους», με περισσότερους από 80.000 δικαιούχους θα φέρει μία τόνωση στην εσωτερική αγορά.
Και ενώ στους περισσότερους προορισμούς καταγράφεται άνοδος στις αφίξεις από τα τέλη Ιουνίου, ωστόσο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία δεν ξεπερνούν το 75% και οι τιμές είναι ως 30% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.
Ειδικότερα:
- Στη Ζάκυνθο η πρόεδρος της τοπικής ένωσης ξενοδόχων κ. Χριστίνα Τετράδη, σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες του νησιού, ετοίμασαν ειδικά ολοκληρωμένα εκπτωτικά πακέτα για Έλληνες τουρίστες Στην προσπάθεια συμμετέχουν 30 ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα, 50 εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και η Κοινοπραξία Πλοίων του νησιού». Τα πακέτα περιλαμβάνουν διανυκτέρευση σε τιμή από 20€ έως 110€, έκπτωση 10% έως 15% στην εστίαση και έκπτωση 20% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Οι προσφορές ισχύουν έως 20 Ιουλίου και από τις 25 Αυγούστου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
- Στην Κεφαλονιά οι πληρότητες βρίσκονται στο 70% και οι τιμές είναι μειωμένες 20% σε σχέση με πέρυσι. Από το νησί είναι «εξαφανισμένοι» οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί, ενώ αντίθετα οι Άγγλοι ψηφίζουν Κεφαλονιά.
- Στην Κω, μετά την πτώση των αφίξεων τον Ιούνιο, τώρα το νησί έχει πληρότητες της τάξης του 80% -που όμως είναι μειωμένες κατά 7% έως 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι-, ενώ οι τιμές για δίκλινο δωμάτιο με πρωινό ξεκινούν από τα 30 ευρώ. Σε ότι αφορά τις χώρες προέλευσης, πτώση εμφανίζει η αγορά της Γερμανίας και Αγγλίας, ενώ σημαντική αύξηση (30%-50%) εμφανίζουν οι αφίξεις από Ρωσία, Ισραήλ, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία και Φινλανδία, Ολλανδία, Ιταλία.
- Στη Νάξο, που πέρυσι «βούλιαζε από αλλοδαπούς τουρίστες, φέτος οι πληρότητες βρίσκονται στο 60%, ενώ οι τιμές έχουν μειωθεί στο μισό σε σχέση με πέρυσι και το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό κοστίζει 30 ευρώ.
- Η Μήλος προσδοκά να κερδίσει το χαμένο έδαφος με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Το νησί εμφανίζει πτώση στις αφίξεις 15%, ενώ οι πληρότητες δεν ξεπερνούν το 70%. Στα 35 ευρώ η τιμή του δίκλινου με πρωινό.
- Στην Πάρο η εικόνα είναι ίδια. Το νησί άρχισε να ανακάμπτει τον Ιούλιο και οι πληρότητες του βρίσκονται στο 70%. Οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, και οι ξενοδόχοι περιμένουν να γεμίσουν τον Αύγουστο. Παρατηρείται άνοδος στις αφίξεις Γάλλων τουριστών, ενώ αντίθετα μειωμένες είναι οι αφίξεις από τη Γερμανία.
- Στην Κρήτη για άλλη μια χρονιά έχουμε «απόβαση» Ρώσων και Ισραηλινών. Οι μεγάλες μονάδες του νησιού είναι γεμάτες από τις αρχές Ιουλίου, ενώ οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 20%.. Στα καταλύματα οι πληρότητες βρίσκονται στο 70% και οι τιμές ξεκινούν για το δίκλινο από τα 30 ευρώ.
- Άνοδο στις πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων της βλέπει και η Χαλκιδική (στο 85% οι μεγάλες μονάδες και στο 70% οι μικρότερες). Οι τιμές των δωματίων ξεκινούν για ένα δίκλινο από τα 50 ευρώ με πρωινό και είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με πέρσι. Από την αγορά της Χαλκιδικής έφυγαν οι Γερμανοί, ενώ άνοδος παρατηρείται στις αφίξεις από τη Ρωσία και τη Σερβία.
Διαβάστε εδώ το άρθρο της Έφης Καραγεώργου στο capital.gr
Σχόλια