Ίσως οι νέοι στην Ελλάδα – και περισσότερο οι γονείς τους, οι οποίοι συχνά επεμβαίνουν και τους επιβάλουν τις σπουδές που θα ακολουθήσουν – να πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν αποφασίζουν για το μέλλον τους. Στη χώρα μας, όπου περισσεύουν οι δικηγόροι, οι γιατροί και οι δάσκαλοι/καθηγητές, όπως προδιαγράφεται το μέλλον της, όχι μόνον όσον αφορά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας στις «πράσινες» εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς, οι μηχανικοί φαίνεται πως θα έχουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας, σε σχέση με άλλους επιστήμονες.
H κρίση αλλά και οι νέες συνθήκες που επιβάλουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων, διαμορφώνουν μια νέα τάση στην αγορά εργασίας, τουλάχιστον στις δυτικές χώρες. Με όλο και περισσότερους να συνειδητοποιούν τις καταστροφές που επιφέρουν στο περιβάλλον οι ακολουθούμενες από χώρες και επιχειρήσεις πρακτικές, αρχίζουν να ωριμάζουν οι πολιτικές για την ανάπτυξη νέων μορφών ενέργειας, λιγότερο επιβλαβών. Και κάποια στιγμή ενδέχεται, να μην υπάρχουν αρκετοί νέοι επιστήμονες ώστε να απασχοληθούν στις επιχειρήσεις εκείνες που θα δραστηριοποιηθούν έντονα στους τομείς αυτούς, αλλά και σε άλλους παρεμφερείς.
Θυμάμαι στο παρελθόν, πολλές επιχειρήσεις καταναλωτικών προϊόντων, αλλά και επιχειρήσεις στον τομέα της διαφήμισης και της επικοινωνίας, δεν δίσταζαν να προσλαμβάνουν στο τμήμα του marketing στελέχη αποφοίτους των μηχανικών επιστημών. Η διευθύντρια marketing μιας πολυεθνικής εταιρίας αλκοολούχων ποτών, με την οποία συνεργαζόμουν πριν από κάποια χρόνια, ήταν μηχανικός.
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, ο αρχικός μισθός των αποφοίτων της επιστήμης της εφαρμοσμένης μηχανικής στις ΗΠΑ, ανέρχεται στα 50.000 με 60.000 δολάρια, στην πρώτη μετά το πανεπιστήμιο εργασία τους. Ακολουθούν οι απόφοιτοι των επιστημών πληροφορικής, οι πολιτικοί μηχανικοί, οι λογιστές, οι οικονομολόγοι, οι βιολόγοι, οι απόφοιτοι της διοίκησης επιχειρήσεων, του μάρκετινγκ, των πολιτικών επιστημών κλπ.
Συζητώντας προ ημερών, με ένα φίλο μου Αμερικανό, ο οποίος με επισκέφτηκε πρόσφατα και εργάζεται σε μία μεγάλη head hunting εταιρία στις ΗΠΑ, μου ανέφερε ότι τα πιο καλοπληρωμένα και περιζήτητα διπλώματα είναι αυτά των μηχανικών και των επιστημών πληροφορικής, γεγονός που παραμένει διακριτό σε όλη τη διαδρομή της καριέρας των στελεχών. Όταν δε, του ανέφερα την περίπτωση της μηχανικού φίλης μου που κατείχε θέση υψηλού στελέχους μάρκετινγκ, απάντησε ότι αυτό είναι σύνηθες στις ΗΠΑ, δεδομένου, ότι τα διπλώματα αυτά έχουν αξία σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς. Μάλιστα, πρόσφατα είχε την εμπειρία μιας μεγάλης εταιρίας επικοινωνίας – πελάτη του – η οποία προτίμησε από αυτούς που εστάλησαν για συνεντεύξεις, να προσλάβει ένα υποψήφιο με δίπλωμα μηχανολόγου-μηχανικού, αντί ενός με δίπλωμα στην επικοινωνία.
Ίσως η μεθοδολογία, η αναλυτικότητα, ο ορθολογισμός και η σημασία στη λεπτομέρεια που διδάσκονται οι μηχανικοί να παίζει σημαντικό ρόλο στην απόφαση των υπευθύνων πρόσληψης ανθρώπινου δυναμικού.
Διαβάστε εδώ το άρθρο του Πάνου Τσαγκαράκη στο reporter.gr
Σχόλια