Η έλλειψη καινοτομίας, η παγκόσμια οικονομική ύφεση, αλλά και η άνοδος των «ταμπλετών» είναι οι παράμετροι στις οποίες οι αναλυτές αποδίδουν το μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον για τους προσωπικούς υπολογιστές, επιτραπέζιους και φορητούς.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πωλήσεις μειώθηκαν στο δεύτερο τετράμηνο του 2012, ενώ οι εκτιμήσεις είναι απαισιόδοξες και για το υπόλοιπο τρέχον έτος.
Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα μοντέλα με λειτουργικό Windows, καθώς οι Mac της Apple σημείωσαν άνοδο, έστω και οριακή. Παρ' όλα αυτά, τα PC με το λειτουργικό της Microsoft αντιστοιχούν στο 93% των προσωπικών υπολογιστών, με συνέπεια η αύξηση ή η μείωση στην κυκλοφορία τους να αποτελεί βαρόμετρο στην κατηγορία. Κυκλοφορία που, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, δεν είναι εξασφαλισμένο ότι θα βελτιωθεί με το λανσάρισμα των Windows 8, έπειτα από δύο μήνες.
Έτσι, η εταιρεία ερευνών IDC ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι πωλήσεις PC το τελευταίο τετράμηνο δεν ξεπέρασαν τα 86,7 εκατομμύρια, σημειώνοντας πτώση κατά 0,1% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011. Αν και το ποσοστό αυτό μοιάζει μάλλον αμελητέο, η αλήθεια είναι η IDC προέβλεπε αύξηση, και μάλιστα κατά 2,1%.
Τι μεσολάβησε στο μεταξύ; Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς iSuppli, η περαιτέρω επιδείνωση των οικονομιών σε πολλές χώρες του κόσμου, η οποία είχε σαν συνέπεια να μειωθεί η αγοραστική δύναμη εκατομμύρια καταναλωτών. Φυσικά, μία ακόμη αιτία είναι η στροφή των χρηστών στα tablet PC. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βρετανική εταιρεία αναλυτών Canalys συνυπολογίζει στους προσωπικούς υπολογιστές και τις ταμπλέτες με διαστάσεις μεγαλύτερες από 7 ίντσες.
Τότε, σημειώνει η Canalys, η Apple εκθρονίζει τη Hewlett-Packard από την πρώτη θέση του κατασκευαστή με τις περισσότερες πωλήσεις. Κι αυτό όχι λόγω των Mac, οι οποίοι στο δεύτερο τετράμηνο δεν ξεπέρασαν τις 4 εκατομμύρια πωλήσεις, αλλά χάρις στα iPad, καθώς η Apple διέθεσε 17 εκατομμύρια καινούριες ταμπλέτες.
Ανεξάρτητα πάντως από το ποιος κατασκευαστής έχει τα πρωτεία, και με ποια κριτήρια, το γεγονός είναι πως η πορεία των PC θα συνεχίσει να είναι καθοδική για όλο το 2012. Εξάλλου η Intel, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επεξεργαστών για προσωπικούς υπολογιστές, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το τρέχον έτος. Ακόμη χειρότερα, η AMD, ο βασικός ανταγωνιστής της Intel, ανακοίνωσε μείωση του τζίρου κατά 11%, για το τελευταίο τετράμηνο του 2012.
Βέβαια, στις αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας, το δεύτερο τετράμηνο «έκλεισε» με θετικά πρόσημα. Το γεγονός αυτό όμως δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει τη «βουτιά» που παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ, τη Δυτική Ευρώπη και τον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο. «Σε όλες αυτές τις χώρες, σχεδόν όλοι οι καταναλωτές διαθέτουν ήδη υπολογιστή. Επομένως, και με δεδομένη την οικονομική κρίση, δεν πείσθηκαν ότι θα πρέπει να τον αντικαταστήσουν με ένα πιο πρόσφατο μοντέλο», σημείωνε στο CNN ο Bob O'Donnell, αντιπρόεδρος της IDC.
Εξάλλου, από πλευράς τεχνικών προδιαγραφών, τα νέα μοντέλα μόλις πρόσφατα άρχισαν να προσφέρουν κάτι πραγματικά καινούριο. Ο λόγος για τα ultrabook, τα λεπτά και ελαφριά notebook με την αρκετά μεγάλη αυτονομία, τα οποία απέσπασαν τα φώτα της δημοσιότητας τον Ιανουάριο, στην έκθεση Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας. Ωστόσο, το όντως αυξημένο ενδιαφέρον των χρηστών φάνηκε ότι φρέναρε στη συνέχεια η τιμή των ultrabook, τα οποία κατά κανόνα κοστίζουν πάνω από 1.000 δολάρια.
Ζούμε λοιπόν τον «αργό θάνατο» των προσωπικών υπολογιστών, όπως είχε προβλέψει το 2010 ο Steve Jobs της Apple, υποστηρίζοντας από τότε ότι, αργά αλλά σταθερά, μπαίνουμε στη «μετά PC» εποχή; Πολλά θα κριθούν από τα Windows 8, την επόμενη έκδοση του λειτουργικού της Microsoft η οποία, λόγω των χαρακτηριστικών της, θα δώσει την ευκαιρία στους κατασκευαστές να παρουσιάσουν καινοτόμες συσκευές – από ultrabook με οθόνες αφής, μέχρι συσκευές με μόνιτορ που θα «διπλώνουν», ώστε αυτά τα μοντέλα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν tablet PC.
Το ερώτημα, βέβαια, είναι αν τέτοιες καινοτομίες θα πείσουν αυτή τη φορά τους καταναλωτές να αγοράσουν έναν καινούριο υπολογιστή. Ορισμένοι ειδικοί αμφιβάλλουν, εκτιμώντας ότι οι νέες συσκευές θα έχουν, τουλάχιστον αρχικά, ακόμη μεγαλύτερη τιμή από τα «συμβατικά» ultrabook. Παράμετρος που θα αποθαρρύνει ακόμη περισσότερο τους χρήστες με τις λιγότερες τεχνικές γνώσεις, για τους οποίους έτσι κι αλλιώς μάλλον δεν θα είναι εύκολη η μετάβαση στα Windows 8 από τις προγενέστερες εκδόσεις.
Πηγή: kathimerini.gr
Σχόλια