Η Μαρία Διαμάντη φωτογραφίζεται για την επίσημη αφίσα της νέας έκθεσης της ομάδας των μαθητών της
Ένα από τα φορέματα σύμβολο της έκθεσης το φόρεμα που ο John Galanos σχεδίασε για να φορέσει η Marilyn Monroe το 1951 στην ταινία ''As young as you feel'' φόρεσε η Μαρία Διαμάντη για να φωτογραφηθεί για την επίσημη αφίσα της τρίτης κατά σειρά ομαδικής έκθεσης της ίδιας και της ομάδας των μαθητών της στην οποία μάλιστα θα λάβουν μέρος παιδιά από όλο τον κόσμο μέσω των διαδικτυακών μαθημάτων που η ίδια παραδίδει.
Η έκθεση, παραγωγή του ατελιέ Maria Diamandi που θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο στην Αθήνα είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ μεγάλης έρευνας που κράτησε 2 χρόνια και μεταξύ άλλων διεξήχθη στα αρχεία του Victoria & Albert museum στο Λονδίνο, προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία για τη μελέτη πάνω στο θέμα της.
Συμμετέχουν οι: Γεωργία Αναγνωστοπούλου, Σταυρούλα Αποστολάκου, Κωνσταντίνα Αρχοντή, Βιολέτα Βεδειμέζη, Δέσποινα Ζαγούδη, Αποστολία Καφφέ, Αννα Οικονόμου, Ελένη Κουμπή, Μαρία Λέκκα, Αλεξάνδρα Μπακούση, Βενετία Ντάμπου, Τίνα Ορφανίδου, Βαρβάρα Παππά, Βικτορία Πάτιο, Ευανθία Στεφανοπούλου, Άννα Σιάχος (φόρεμα αφίσσας).
Το ατελιέ της Μαρίας Διαμάντη λειτούργησε για πρώτη φορά στον Κεραμεικό το 1930 ως ένα κλασσικό μοδιστράδικο της εποχής.
Η ιδιοκτήτρια του, Μαρία Διαμάντη η μεγαλύτερη, κατασκευάστρια ρούχων και καπέλων, λόγο της μεγάλης εμπειρίας της και της διάθεσης της να μεταδώσει τις γνώσεις της, ιδρύει –παράλληλα με τις δραστηριότητες του ατελιέ- τη σχολή κοπτικής – ραπτικής Μαρία Διαμάντη από την οποία, στα χρόνια που λειτούργησε, αποφοίτησε πολύ μεγάλος αριθμός σπουδαστριών.
Η Μαρία Διαμάντη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο οικογενειακό ατελιέ και σχολή ραπτικής. Σπούδασε σχέδιο μόδας και ενδυματολογία θεάτρου και δίδαξε σε σχολές μόδας στην Ελλάδα. Το 2011 δημιούργησε το δικό της ατελιέ στον ίδιο δρόμο του Κεραμικού όπου στεγαζόταν το ατελιέ της γιαγιάς της, την οδό Μαραθώνος. Από τότε σχεδιάζει και πουλά ρούχα χειροποίητα, αποκλειστικά κατασκευασμένα για το άτομο για το οποίο προορίζονται, αναβίωσε τα ''μαθήματα μόδας'' που η γιαγιά της παρέδιδε και μελετά και κατασκευάζει τα ''γλυπτά φορέματα''.
Πρόσφατα επέκτεινε τις δραστηριότητες του ατελιέ παραδίδοντας on-line μαθήματα μόδας σε Έλληνες του εξωτερικού σε όλο τον κόσμο μέσω τον οποίων η ομάδα της μεγάλωσε και απέκτησε διεθνή χαρακτήρα.
Η ίδια μαζί με την η ομάδα της, θέλοντας τις γνώσεις τους να τις μοιραστούν με το κοινό και να εξηγήσουν το διαφορετικό πια τρόπο που αντιμετωπίζουν το κοστούμι και το αξεσουάρ εφόσον ήρθαν σε επαφή με τη δημιουργία και την ιστορία του, διοργάνωσαν ήδη δυο εικαστικές εκθέσεις την πρώτη τον Απρίλιο του 2014 με τίτλο ''180 minutes for 18 ideas'' με θέμα το κοστούμι ως μορφή τέχνης με εναλλακτικές πρώτες ύλες και τον Ιούνιο του 2017 το ''FASHION REWIND'' με θέμα το κοστούμι ως μορφή τέχνης στη μόδα και στον κινηματογράφο των περασμένων δεκαετιών, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο Αθηναϊκό κοινό με μεγάλη επιτυχία. Εδώ και τρία χρόνια προετοιμάζονται για την τρίτη κατά σειρά ομαδική έκθεση τους στην οποία μάλιστα θα λάβουν μέρος μαθητές μόδας από όλο τον κόσμο οι οποίοι θα συναντηθούν για το σκοπό αυτό στην Αθήνα.
Σχόλια