NEWSFLASH...
Top Stories από το Διαδίκτυο
ανάγνωση

Η ζωή μετά την απόλυση: κατανόηση των αλλαγών και των ευκαιριών

Η ζωή μετά την απόλυση: κατανόηση των αλλαγών και των ευκαιριών
20_12_2012 | 08:57 15_11_2016 | 11:25

Η δια βίου παραμονή στην ίδια θέση εργασίας αποτελεί παρελθόν, ιδίως στις μέρες οικονομικής αβεβαιότητας που διανύουμε. Ωστόσο, παρότι η απώλεια εργασίας είναι ένα δυσάρεστο γεγονός και προκαλεί άγχος, δεν σημαίνει απαραίτητα και το τέλος του κόσμου.

Το κυριότερο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η θέση σας είναι αυτή που καταργήθηκε, όχι εσείς. Παρέχεται στήριξη από διάφορες πλευρές και είναι πολύ σημαντικό να την εκμεταλλευτείτε. Προτού αποχωρήσετε μιλήστε με τον εργοδότη σας και, επίσης, ενημερωθείτε τόσο για τα νομικά όσο και για τα οικονομικά σας δικαιώματα.

Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία αυτή για να επαναξιολογήσετε την επαγγελματική σας σταδιοδρομία, να εκτιμήσετε τις δεξιότητές σας, να βελτιώσετε το βιογραφικό σας σημείωμα, να ακολουθήσετε κάποιον κύκλο κατάρτισης ή ακόμη και να μετακομίσετε σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η πύλη για την ευρωπαϊκή κινητικότητα EURES, με πάνω από 1 300 000 θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο, μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή στην αναζήτηση εργασίας. Τα φυλλάδια του EURES «Εύρεση εργασίας στην Ευρώπη» και «Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας...» μπορούν να σας φανούν χρήσιμα.

Σύμφωνα με τον André Atalaia Samouco, σύμβουλο EURES στην Πορτογαλία: «Για τα άτομα που έχασαν πρόσφατα τη δουλειά τους, την περίοδο της θλίψης διαδέχεται περίοδος μάθησης και κατανόησης.Οι αλλαγές στην οικονομία είναι εκείνες που επιφέρουν τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και είναι σημαντικό να καταφέρουμε τα άτομα αυτά να κατανοήσουν πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που πλήττει ολόκληρη την κοινωνία και όχι εκείνους προσωπικά».

«Όσοι χάνουν την εργασία τους μπορούν να στραφούν στην απόκτηση νέων προσόντων, να μετακομίσουν κάπου όπου οι δεξιότητές τους παρουσιάζουν ζήτηση ή να αλλάξουν επάγγελμα. Οι προσπάθειές τους για αλλαγή της κατάστασης θα στεφθούν με επιτυχία μόνο αν μπορέσουν να κατανοήσουν τις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας» συνεχίζει ο André.

Οι σύμβουλοι EURES μπορούν επίσης να σας κατευθύνουν προς άλλες πηγές στήριξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για παράδειγμα, το Σύστημα αμοιβαίας πληροφόρησης για την κοινωνική προστασία (MISSOC) και ο δικτυακός τόπος «Η Ευρώπη σου», μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμα εργαλεία για την αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών για τα δικαιώματά σας.

Η δικτύωση αποφέρει καρπούς

Μην υποτιμάτε ποτέ τη δύναμη της δικτύωσης. Εγγραφείτε σε δικτυακούς τόπους όπως το LinkedIn και το Twitter και βεβαιωθείτε πως οι φίλοι και οι επαφές σας γνωρίζουν ότι ψάχνετε για εργασία. Κάθε μέρα επικεντρωθείτε σε κάποιον στόχο. Το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να ξυπνάτε πλέον καθημερινά στις 7 το πρωί δεν σημαίνει πως πρέπει να αφήνετε τις μέρες να περνάνε άσκοπα. Ακολουθείστε συγκεκριμένες δραστηριότητες σε καθημερινή βάση – όταν είστε απασχολημένοι διατηρείται παράλληλα ζωντανό και το ενδιαφέρον σας.

Πηγή: ec.europa.eu

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr