Το enterprise mobility μπορεί αυτή τη στιγμή να αλλάξει ουσιαστικά το τοπίο του IT. Αρκεί να διαχειριστεί κανείς αποτελεσματικά τους σχετικούς κινδύνους για την ασφάλεια, τις δαπάνες και τις οργανωτικές προκλήσεις.
Η αλλαγή δεν είναι άγνωστο πεδίο για τους CIOs. Τα mainframes, το personal computing και το Internet έχουν μεταμορφώσει τον κόσμο της επιχειρηματικής τεχνολογίας, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους προμηθευτές. Τώρα, οι CIOs βλέπουν να πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς το νέο κύμα αλλαγών, το κύμα του mobility. Το mobility βρίσκεται σε μια φάση εξέλιξης, επηρεασμένο από τα υψηλών επιδόσεων smartphones, tablets και άλλες συσκευές που υποστηρίζουν τα δίκτυα 3G και 4G, καθώς και από την «έκρηξη» καινοτόμων εφαρμογών που παρατηρείται. Πράγματι, το enterprise ΙΤ βρίσκεται στο χείλος μια επανάστασης, που υπόσχεται να ωθήσει την παραγωγικότητα, επεκτείνοντας τη «λειτουργικότητα του γραφείου», πέρα από τους τέσσερις τοίχους. Αν και υπάρχει πληθώρα ευκαιριών, τα κόστη, η διακυβέρνηση και οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν.
Υιοθέτηση τώρα
Το τοπίο του mobility σήμερα θυμίζει αυτό του Internet στα τέλη της δεκαετίας του '90, ένα τοπίο που επηρεάστηκε από την καταναλωτική υιοθέτηση και τη συνεχή καινοτομία. Οι καταναλωτές χρησιμοποιούν το mobility εκτενώς στην προσωπική τους ζωή, ενώ το απαιτούν και στην επαγγελματική τους. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση ανάμεσα σε 250 CIOs, σχετικά με την στρατηγική mobility, το 56% δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους εργοδότες για υποστήριξη ευρέως φάσματος φορητών συσκευών. Το 77% σκέφτεται να επιτρέψει στο προσωπικό να χρησιμοποιεί προσωπικές φορητές συσκευές για πρόσβαση στα δεδομένα και τις εφαρμογές της εταιρείας, ενώ σχεδόν όλοι οι CIOs δήλωσαν πως αναμένουν να αναπτύξουν περισσότερες από 25 εφαρμογές mobile μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Οι καινοτομίες στις φορητές συσκευές εισάγονται με ξέφρενους ρυθμούς, με νέες κατηγορίες και υποκατηγορίες να εμφανίζονται κάθε λίγους μήνες. Με κάθε καινοτομία έρχονται νέες δυνατότητες χρήσης και ευκαιρίες. Το 30% των CIOs που ρωτήθηκαν, δήλωσαν ότι τα laptops θα μπορούσαν να αντικατασταθούν πλήρως από τα tablets μέσα στα επόμενα χρόνια. Η υποστήριξη της «επανάστασης» mobile περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών βασισμένων στο cloud που επιτρέπει στις φορητές συσκευές να ξεπεράσουν πολλούς από τους περιορισμούς και δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αποκτήσουν πρόσβαση στο περιεχόμενό τους, ανεξάρτητα από τις δυνατότητες αποθήκευσης των συσκευών τους. Οι, βασιζόμενες στο cloud, εφαρμογές enterprise προσφέρουν συνεχή πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους της επιχείρησης, όπως είναι το CRM (customer relationship management).
Επιχειρηματική αξιοποίηση
Το mobility μπορεί να υπηρετήσει την επιχείρηση στους εξής τέσσερις βασικούς τομείς:
Επικοινωνία εργαζομένων. Η ευκολότερη πρόσβαση σε e-mail και ημερολόγια, καθώς και οι εφαρμογές φωνής, βίντεο και μηνυμάτων, ενισχύουν την επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων. Ενα καλό παράδειγμα είναι η δυνατότητα του mobile videoconference.
Παραγωγικότητα εκτός γραφείου. Η απομακρυσμένη πρόσβαση σε περιεχόμενο και εφαρμογές επιτρέπει στους εργαζόμενους να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το χρόνο τους εκτός γραφείου. Παρέχοντας από τις φορητές συσκευές πρόσβαση στο CRM, το ERP (Enterprise Resource Planning) και τα executive dashboards, για παράδειγμα, αυξάνεται η παραγωγικότητα των υπαλλήλων σε βασικούς τομείς της επιχείρησης. Για τους εργαζόμενους που η δουλειά τους κρατάει εκτός γραφείου τον περισσότερο χρόνο, το mobile IT ευνοεί την παραγωγικότητά τους, φέρνοντας κοντά τους τις δυνατότητες του γραφείου με ποικίλους τρόπους που πριν δεν υπήρχαν. Στο παρελθόν, τα laptops έδιναν περιορισμένη πρόσβαση, ενώ τώρα οι τεχνολογίες cloud έχουν αυξήσει σημαντικά τα οφέλη του mobility. Αυτό φυσικά ισχύει και για τα διοικητικά καθήκοντα. Ενας εργαζόμενος μπορεί να γράψει μία αναφορά για τα έξοδά του, για παράδειγμα, πριν καν επιστρέψει από ένα επαγγελματικό ταξίδι, χρησιμοποιώντας το κινητό του τηλέφωνο για να υποβάλλει ηλεκτρονικά τις αποδείξεις.
Δίκτυα αισθητήρων. Οι «έξυπνοι» αισθητήρες μπορούν να αυτοματοποιήσουν ή να ρυθμίσουν τις διαδικασίες και τα συστήματα, κάνοντάς τα πιο αποτελεσματικά. Οι αισθητήρες μπορούν επίσης να προσδώσουν στα προϊόντα νέες δυνατότητες και να δημιουργήσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Για παράδειγμα, στον τομέα της υγείας, οι αισθητήρες χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς συνεχώς, ώστε να παρέχουν στους γιατρούς τις αλλαγές στην κατάστασή τους, οι οποίοι εν συνεχεία μπορούν να αλλάξουν τη θεραπεία.
Ενα νέο κανάλι για τους πελάτες. Το mobile IT δεν είναι καλό μόνο για την παραγωγικότητα. Αυξάνοντας τον αριθμό και το βάθος των σημείων επαφής, οι καινοτομίες στο mobility επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να εμπλέξουν τους πελάτες με νέους επαναστατικούς τρόπους.
Η πρόκληση για τους CIOs
Με το mobility υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο βελτίωσης της απόδοσης της επιχείρησης, κάτι που όμως κρύβει τρεις προκλήσεις.
Ασφάλεια. Η ασφάλεια αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ευρεία ανάπτυξη του mobile μέσα στην επιχείρηση: το 45% των CIOs δήλωσαν ότι θεωρούν την ασφάλεια ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Παλαιότερα, στον τομέα του mobility, οι οργανισμοί διαχειρίζονταν τους κινδύνους παρέχοντας στους εργαζόμενους μία υποστηριζόμενη και ασφαλή συσκευή με πρόσβαση στα δεδομένα της εταιρείας. Τώρα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι διαθέτουν smartphones ή tablets, τόσο για προσωπική, όσο και για επαγγελματική χρήση.
Αυτή η αύξηση των ασύρματων συσκευών επεκτείνει την πρόσβαση στις ενσύρματες υποδομές πληροφοριών. Με αυτό τον τρόπο, όμως, τα δεδομένα γίνονται πιο ευάλωτα στις παραβιάσεις, παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις στις λύσεις διαχείρισης των φορητών συσκευών και των συσκευών ασφαλείας. Μεταξύ των κινδύνων είναι η απώλεια ή η κλοπή συσκευών που περιέχουν ευαίσθητα δεδομένα της εταιρείας.
Οι εταιρείες με πετυχημένες στρατηγικές mobile τείνουν να εμπλέκουν το προσωπικό ασφάλειας της εταιρείας νωρίς στις διαδικασίες ανάπτυξης της στρατηγικής, να ενσωματώνουν την ασφάλεια ως βασικό κομμάτι της mobile αρχιτεκτονικής και να αναπτύσσουν ξεκάθαρες πολιτικές mobile που εξισορροπούν τη ζήτηση του χρήστη με τις απαιτήσεις ασφαλείας. Μερικές εταιρείες το καταφέρνουν περιορίζοντας τις εφαρμογές που μπορούν να εγκατασταθούν τοπικά σε φορητές συσκευές.
Κόστος. Το mobility είναι δαπανηρό - το 41% των CIOs δήλωσαν ότι το κόστος αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Τα κόστη των συσκευών και της συνδεσιμότητας ποικίλλουν συνήθως μεταξύ 600 και 700 δολαρίων ετησίως για ένα iPad ή για κάποιο παρόμοιο tablet. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα κόστη υποδομής, όπως τεχνικές συνιστώσες - για παράδειγμα, η διαχείριση των φορητών συσκευή, η επέκταση χωρητικότητας του email και η τεχνική υποστήριξη. Αυτές οι δαπάνες συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 150 και 250 δολαρίων ετησίως για κάθε συσκευή. Τέλος, οι δαπάνες εφαρμογών ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με τον αριθμό και τον τύπο των εφαρμογών και με τον τρόπο που νεργοποιούνται από το mobility. Οι επιχειρήσεις μπορούν να διαχειριστούν το ζήτημα των δαπανών υιοθετώντας μία κλιμακωτή προσέγγιση που εστιάζει στην επένδυση των εφαρμογών στον χρήστη και χρησιμοποιεί περιπτώσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία, παρέχοντας βασικές υπηρεσίες στους χρήστες. Αυτό θα μεγιστοποιήσει την αξία, ενώ ταυτόχρονα θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του χρήστη και θα παρέχει τα θεμέλια για νέες λύσεις. Κάποιες επιχειρήσεις έχουν ήδη εφαρμόσει αυτή την προσέγγιση επιτρέποντας στους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν τις προσωπικές συσκευές τους, παρέχοντάς τους μόνο τις βασικές εφαρμογές, όπως e-mail και τις επαφές της εταιρείας. Οι περισσότεροι πόροι των εφαρμογών μπορούν έπειτα να επικεντρωθούν στα τμήματα με τη μεγαλύτερη αξία, για παράδειγμα παρέχουν στους πωλητές συσκευές με προσαρμοσμένες εφαρμογές που τους βοηθούν στην αύξηση των εσόδων. Ο τρόπος που οι επιχειρήσεις διαθέτουν τα χαρτοφυλάκια των εφαρμογών τους για το mobility επηρεάζει τις δαπάνες. Η Διεύθυνση Πληροφορικής πρέπει να συνεργαστεί με τους προμηθευτές software, ώστε να κατανοήσει και να διαμορφώσει τις mobile δυνατότητές τους.
Διακυβέρνηση. Το mobility δημιουργεί νέες προκλήσεις για το management. Δεν ταιριάζει ξεκάθαρα μέσα σε κάποιο κομμάτι του παραδοσιακού IT, καθώς επηρεάζει την ανάπτυξη εφαρμογών, τις επιχειρησιακές διαδικασίες, την υποδομή και τις λειτουργικές διαδικασίες. Ετσι απαιτούνται σημαντικές αλλαγές σε καθέναν από αυτούς τους τομείς. Ενα παράδειγμα είναι ότι οι managers του IT κα της επιχείρησης χρειάζεται να βάλουν εκ νέου προτεραιότητες όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο των εφαρμογών, ανάλογα με τις ανάγκες του mobility. Επίσης, απαιτείται μια ευέλικτη στρατηγική που θα μπορεί να αλλάζει συχνά, ώστε να προσαρμόζεται στο τοπίο του mobility - για παράδειγμα η εισαγωγή των tablets που λειτουργούν με Windows. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί μια ενεργή διαλειτουργική δομή διακυβέρνησης.
Εν κατακλείδι
Το mobility αποτελεί τη νέα πρόκληση για τον τομέα του IT και ο «αγώνας» έχει ήδη ξεκινήσει για την πλήρη αποκόμιση των πιθανών ωφελειών του. Για να γίνει αυτό, οι CIOs θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τις ανησυχίες τους, ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν μια ασφαλή και αξιόπιστη υπηρεσία σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από συνεχή πολυπλοκότητα και αλλαγές.
Δείτε εδώ το άρθρο της Ελένης Χρυσαφοπούλου στο netweek.gr.
Σχόλια