NEWSFLASH...
Top Stories από το Διαδίκτυο
ανάγνωση

Οι δυναμικοί κλάδοι της οικονομίας και οι πέντε πυλώνες της ανάπτυξης

Οι δυναμικοί κλάδοι της οικονομίας και οι πέντε πυλώνες της ανάπτυξης
28_01_2013 | 12:37 15_11_2016 | 11:25

Αναπτυξιακό «οδικό χάρτη» με δεκαετή ορίζοντα σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Στόχος η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων ώστε η οικονομία να βγει από τον φαύλο υφεσιακό κύκλο και να αλλάξει ριζικά πρόσωπο πορευόμενη προς τη δεκαετία του 2020.

Η προσπάθεια για την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης ξεκινά αύριο με την πρώτη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με εμπειρογνώμονες από το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ.

Μεταξύ των πρώτων κινήσεων συμπεριλαμβάνονται η υποβολή προτάσεων και δράσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, την προσέλκυση επενδύσεων, την ενίσχυση των εξαγωγών και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ θα σχεδιαστεί και ένα νέο ΕΣΠΑ προσαρμοσμένο πάνω στη στρατηγική ανάκαμψης της οικονομίας.

Πρόκειται για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας από την ΕΕ για την περίοδο 2014 - 2020, το οποίο θα σχεδιαστεί με βάση τις προτάσεις των υπουργείων και των φορέων στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Τεκμηρίωση

Για την τεκμηρίωση του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης κομβικό ρόλο θα αναλάβει το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και, όπως σημειώνει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, το όλο εγχείρημα θα βασιστεί στα συμπεράσματα της εξειδικευμένης μελέτης της «McKinsey & Company». Αξίζει να σημειωθεί πως στη μελέτη που έχει τίτλο «Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά. Προσδιορίζοντας το νέο μοντέλο ανάπτυξης» εκτιμάται πως μέσα στο διάστημα αυτό η αξιοποίηση 13 κλάδων της οικονομίας μπορεί να φέρει «πλούτο» (προστιθέμενη αξία) 50 δισ. ευρώ και 550.000 θέσεις εργασίας.

Πέρα από τους κλάδους αιχμής πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο θα παίξουν οι ιδιωτικοποιήσεις με την προσέλκυση επενδύσεων, η ναυτιλία, οι νέες τεχνολογίες, ο τραπεζικός κλάδος και η οικονομική διπλωματία.

Οπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών το αναπτυξιακό πρόγραμμα θα... τρέχει παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς ο μηδενισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος και η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελούν βασικούς στόχους του κυβερνητικού έργου.

Στο 3% ο πήχης για την ανάπτυξη, 20% θα αυξηθεί η παραγωγικότητα

Σύμφωνα με τη μελέτη της «McKinsey & Company», το ζητούμενο είναι η μεγέθυνση πέντε κύριων κλάδων του τουρισμού, της ενέργειας, της μεταποίησης τροφίμων, της αγροτικής παραγωγής και του εμπορίου καθώς και άλλων οκτώ «αναδυόμενων αστέρων» που είναι η παραγωγή γενόσημων φαρμάκων, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο ιατρικός τουρισμός, η φροντίδα για την τρίτη ηλικία και τους χρόνια ασθενείς, η δημιουργία περιφερειακών διαμετακομιστικών κόμβων, η διαχείριση αποβλήτων, οι εξειδικευμένες κατηγορίες τροφίμων και ο κόμβος για προγράμματα κλασικών σπουδών. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά καθώς αναμένεται:

  • Ετήσια ανάπτυξη 3% έναντι στόχου 1,5%.
  • Αύξηση της παραγωγικότητας κατά 20%.
  • Φορολογικά έσοδα 7 δισ. ευρώ ετησίως.
  • Οφελος 16,5 δισ. ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο.

Στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι, εφόσον η οικονομία περάσει σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ, αυτό θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον υπολογισμό του χρέους και κατ΄ επέκταση στη βιωσιμότητά του.

«Αναπτυξιακοί ρυθμοί, πρωτογενή πλεονάσματα και αποκλιμάκωση του χρέους αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να ξαναβγούμε στις αγορές στο τέλος του 2014 ή εντός του 2015, όπως άλλωστε αναφέρουν και ξένοι αναλυτές», λένε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα διατυπώνεται η πρόβλεψη πως αν η υλοποίηση του Σχεδίου ξεκινήσει άμεσα είναι δυνατό το τρέχον έτος η ύφεση να περιοριστεί κάτω από το 4%. Η εκτίμηση του αρμόδιου υπουργού Γ. Στουρνάρα είναι ότι η επιτυχία του 10ετούς Σχεδίου απαιτεί τη συμφωνία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν σε επίπεδο τομέων και κλάδων της οικονομίας, οι οποίοι αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Οι δυναμικοί κλάδοι της οικονομίας...

Τουρισμός

Προορισμός έσοδα 18 δισ.

Μπορεί να προσφέρει 18 δισ. ευρώ Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία και 220.000 θέσεις εργασίας. Χρειάζεται ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος «ήλιου και θάλασσας» και της επέκτασής του με κρουαζιέρες, θαλάσσιο τουρισμό, Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (παραθεριστικές κατοικίες, μαρίνες, λιμάνια για κρουαζιερόπλοια) και την καθιέρωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ως προορισμούς για «αστικές αποδράσεις». Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Σκανδιναβία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία. Ταυτόχρονα πρέπει να αναπτυχθούν στρατηγικές διείσδυσης σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα. Κεφάλαια μπορούν να κατευθυνθούν σε δύο με τρία συνεδριακά κέντρα, 35 πρόσθετες μαρίνες και τρία με τέσσερα σημεία επιβίβασης - αποβίβασης από κρουαζιερόπλοια. Χρειάζεται τριτοβάθμια Πανεπιστημιακή Σχολή Τουρισμού.

Ενέργεια

Μεγάλο στοίχημα το φυσικό αέριο

Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της ενέργειας μπορεί να αυξηθεί κατά 9 δισ. ευρώ και να δημιουργηθούν 80.000 θέσεις εργασίας. Οι αλλαγές που υποδεικνύονται είναι στον εξορθολογισμό της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια και τις μεταφορές όπου μπορεί να προκληθεί επανεκκίνηση του κλάδου της οικοδομής. Είναι εφικτή η υποκατάσταση καυσίμων με τη χρήση της τεχνολογίας και ένας τρόπος είναι η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών. Να γίνει η Ελλάδα διεθνής ενεργειακός κόμβος με τη διέλευση αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου.

Τρόφιμα

Κλειδί η μεταποίηση

Ο κλάδος είναι δυνατό να προσφέρει επιπλέον πλούτο 6 δισ. ευρώ και 140.000 θέσεις εργασίας. Να καθοριστούν εξωτερικές αγορές - στόχοι, όπως η Β. Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Αυστρία και τα Βαλκάνια αλλά και η Ρωσία και η Αυστραλία. Να δημιουργηθεί ένας παγκόσμια αναγνωρισμένος μηχανισμός πιστοποίησης πρωτότυπων ελληνικών προϊόντων. Να αναπτυχθούν τέσσερις έως έξι σύγχρονες μονάδες μεταποίησης και συσκευασίας σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, οι ντομάτες και οι πατάτες. Να ιδρυθεί «Εταιρεία Ελληνικών Τροφίμων» (ιδιωτική ή ΣΔΙΤ) που να εξασφαλίζει πρόσβαση σε ξένες αγορές.

Αγροτική Παραγωγή

Σπορά για 120.000 θέσεις εργασίας

Ο εγκαταλελειμμένος αγροτικός τομέας μπορεί να αυξήσει την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του κατά 5 δισ. ευρώ και κατά 120.000 τις θέσεις εργασίας. Πιθανές προτεραιότητες μπορεί να είναι η δημιουργία στρατηγικής για προϊόντα Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (π.χ. μαστίχα, κρόκος, σπαράγγια). Απαιτείται στροφή σε μεγαλύτερες μονάδες και υψηλότερη παραγωγικότητα μέσω της αναδιανομής της καλλιεργήσιμης γης προς όφελος συγκεκριμένων προϊόντων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν δημόσιες εκτάσεις για να μεγαλώσει η κλίμακα παραγωγής, αλλά και να εισαχθούν νέες μέθοδοι και κίνητρα για την αύξηση της παραγωγικότητας της γης. Συνιστάται η ίδρυση νέου οργανισμού τυποποίησης και πιστοποίησης για αγροτικά προϊόντα και μεθόδους (βιολογική γεωργία).

Εμπόριο

Προϋπόθεση οι συγχωνεύσεις

Το εμπόριο είναι δυνατό να δώσει Προστιθέμενη Αξία 4 δισ. ευρώ. Να χαρακτηριστούν οι αστικές και μη περιοχές για εμπορική χρήση με την απελευθέρωση διάθεσης προϊόντων. Χρειάζεται να δημιουργηθούν μεγαλύτερες μονάδες μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών και ταυτόχρονα να επεκταθεί η χρήση του Διαδικτύου. Σημαντικό είναι επίσης να μειωθούν στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, π.χ. κινητικότητα μεταξύ κλάδων, ημερήσιες βάρδιες, αλλά και να απελευθερωθεί η αγορά των φορτηγών δημόσιας χρήσης.

...και πέντε «πυλώνες» ανάκαμψης

Ιδιωτικοποιήσεις

«Καύσιμα» για επενδύσεις 26 δισ.

Υπολογίζεται πως, πέρα από τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από την πώληση περιουσιακών στοιχείων κατά την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, θα υλοποιηθούν παράλληλα επενδύσεις συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 140.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2020.

Ναυτιλία

Διπλός ρόλος για τους εφοπλιστές

Επίσης σε πρώτο πλάνο στο νέο Σχέδιο θα βρεθεί και η ελληνόκτητη ναυτιλία, η οποία μπορεί να συνδράμει στην έξοδο της χώρας από την ύφεση. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την προσέλκυση αλλά και επιστροφή ναυτιλιακών επενδύσεων. Ηδη, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών προκειμένου να συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια διάσωσης της χώρας, αφενός με αύξηση της συμμετοχής τους στα δημοσιονομικά βάρη και αφετέρου με αυξημένες ναυτιλιακές επενδύσεις στη χώρα.

Νέα τεχνολογία

Φυτώριο πρωταθλητών

Οι ελληνικές εταιρείες που εξειδικεύονται στην πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες (πάνω από διακόσιες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα σε τεχνολογίες αιχμής σε διάφορους τομείς της οικονομίας) είναι ένα κομμάτι τις ελληνικής αγοράς με πολύ σοβαρές δυνατότητες για διεθνή επέκταση. Η Ελλάδα στο μέλλον, μέσα από συγκέντρωση δυνάμεων, μπορεί να δημιουργήσει διεθνείς πρωταθλητές και σε αυτόν τον κλάδο.

Τράπεζες

«Ενέσεις» ρευστότητας

Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάταξης μέσω των συγχωνεύσεων και εξαγορών, ο τραπεζικός κλάδος θα είναι σε θέση να βοηθήσει σημαντικά στη αναπτυξιακή πορεία τα επόμενα χρόνια παρέχοντας επαρκή ρευστότητα που είναι απαραίτητη για την επιχειρηματική δράση.

Διπλωματία

Στην υπηρεσία της οικονομίας

Θα ενεργοποιηθεί η οικονομική διπλωματία. Η εικόνα της χώρας έχει μεγάλα περιθώρια αναβάθμισης. Η οικονομική διπλωματία και γενικότερα οι διεθνείς σχέσεις μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσέλκυση επενδυτών και επιχειρηματιών που θα ενδιαφερθούν για την εγχώρια παραγωγή.

Oι οκτώ αναδυόμενοι «αστέρες»

Οκτώ πολλά υποσχόμενοι κλάδοι προσφέρουν νέες ευκαιρίες. Αυτές καταμετρούνται σε πλούτο 7 δισ. ευρώ και 70.000 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για:

  • Τη διαχείριση των αποβλήτων.
  • Την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων.
  • Τις ιχθυοκαλλιέργειες.
  • Τον ιατρικό τουρισμό.
  • Τις εξειδικευμένες κατηγορίες τροφίμων.
  • Τη φροντίδα για την τρίτη ηλικία και τους χρόνια ασθενείς.
  • Τη δημιουργία περιφερειακών διαμετακομιστικών κόμβων.
  • Τη δημιουργία προγραμμάτων κλασικών σπουδών.

Για τα γενόσημα μπορεί να αναπτυχθεί εθνική στρατηγική διείσδυσης και με τη χορήγηση κινήτρων. Στις ιχθυοκαλλιέργειες πρέπει να διατηρηθεί η ηγετική θέση σε τσιπούρα και λαβράκι σε ξένες αγορές π.χ. Ιταλία, Ισπανία, αλλά και να μπει σε άλλες όπως Ολλανδία και Ρωσία. Στον ιατρικό τουρισμό μπορεί να γίνει εστίαση σε εξωνοσοκομειακά προγράμματα όπως οφθαλμολογικές επεμβάσεις, αισθητική χειρουργική, αιμοκάθαρση κ.λπ. Στη διαχείριση των αποβλήτων μπορεί να υιοθετηθεί η συστηματική αποτέφρωση, να αυξηθεί το ποσοστό της ανακύκλωσης και να παραχθεί περισσότερη ενέργεια από τα απόβλητα.

Διαβάστε εδώ το άρθρο των Κώστα Τσαχάκη - Χρήστου Κολώνα στο imerisia.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr