Υπενθύμιση προς το Κολλέγιο των Καρδιναλίων: Δεν ζητήσατε τη συμβουλή μας, για αυτό και δεν θα τη δώσουμε, για το πρόσωπο που θα επιλέξετε να είναι ο επόμενος πνευματικός ηγέτης των 1,2 δισεκατομμυρίων Καθολικών του πλανήτη. Αλλά όποιος και να είναι, μπορείτε, παρακαλώ, να του ζητήσετε να φροντίσει να τεθούν και πάλι σε λειτουργία τα ATM του Βατικανού;
Τον περασμένο μήνα η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας έθεσε εκτός λειτουργίας όλα τα ATM στο Βατικανό και μπλόκαρε τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στο εκδοτήριο εισιτηρίων και τα καταστήματα του Μουσείου για τους επισκέπτες. Ήταν το τελευταίο κεφάλαιο στο οικονομικό σκάνδαλο που εμπλέκει την Τράπεζα του Βατικανού, η οποία, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές, δεν έχει συμμορφωθεί με τις διεθνείς τραπεζικές ρυθμίσεις και τους κανονισμούς περί ξεπλύματος χρήματος.
Πράγματι, τα έσοδα των 120 εκατ. δολαρίων ή περίπου τόσο που αντλούνται ετησίως από τους επισκέπτες του Βατικανού είναι ψίχουλα μπροστά στα δεκάδες δισ. δολάρια που αντλούνται και δαπανούνται ετησίως από τις καθολικές επισκοπές και εκκλησίες σε όλο τον κόσμο. Άρα δεν θα έβλαπτε αν ο επόμενος Πάπας ήταν ικανός στο επιχειρείν.
Ο Πάπας Βενέδικτος ο 12ος που ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στις 28 Φεβρουαρίου επικαλούμενος λόγους υγείας, «είχε μία δύσκολη θητεία» από άποψη οικονομικών, λέει ο Chester Gillis, πρύτανης του Κολλεγίου Georgetown και καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Georgetown. Οι διακανονισμοί και οι δικαστικές αποφάσεις στις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης έχουν κοστίσει ήδη δισεκατομμύρια δολάρια και οδήγησαν ορισμένες επισκοπές στη χρεοκοπία. Και εκκρεμούν και άλλες τέτοιες δικαστικές υποθέσεις.
Ακόμη πιο ανησυχητικό για τη μακροπρόθεσμη οικονομική κατάσταση της εκκλησίας είναι το γεγονός πως ο αριθμός των μελών της καθολικής εκκλησίας μειώνεται σε σχετικά ευημερούσες χώρες, ενώ περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στην εκκλησία σε φτωχότερες περιοχές, όπως η Αφρική, η Ασία και η Λατινική Αμερική. «Υπάρχουν μέρη που οι εκκλησίες είναι γεμάτες αλλά οι πόροι περιορισμένοι», λέει ο Gillis. Σε μια προσπάθεια να χειριστεί τις οικονομικές πιέσεις, η εκκλησία συχνά στέλνει ιερείς από φτωχότερες χώρες να εργαστούν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου υπάρχει έλλειψη ιερέων και όπου το κόστος συντήρησής τους είναι πολύ υψηλότερο από ότι στις χώρες προέλευσης.
Το έργο εξισορρόπησης των συμφερόντων στον ανεπτυγμένο κόσμο και στον Τρίτο Κόσμο θα μπορούσε κάλλιστα να ανατεθεί στον πρώτο μη Ευρωπαίο Πάπα. Μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Βενέδικτου, οι ειδικοί ανέδειξαν τον Καρδινάλιο Francis Arinze της Νιγηρίας, τον Peter Turkson της Γκάνα και τον Marc Ouellet του Καναδά ως τους επικρατέστερους διαδόχους. Ο Arinze, 80 ετών, «βρέθηκε κοντά στα στοιχήματα» το 2005, όταν επελέγη ο Βενέδικτος, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στοιχηματισμού William Hill. «Πιστεύουμε πως μπορεί να είναι κάλλιστα η επιλογή για τη διαδοχή, αν και η ηλικία του μπορεί να είναι μειονέκτημα».
Το κάλεσμα, όμως, από έξω από την Ευρώπη δεν είναι αρκετό. Ο νέος Πάπας θα πρέπει να είναι ικανός στην επικοινωνία και επιδέξιος στην πολιτική. Σε ένα ακόμη σκάνδαλο, που έγινε γνωστό ως Vatileaks, το Βατικανό αναστατώθηκε πέρυσι από τη διαρροή μιας σειράς εγγράφων περί διαφθοράς στους κόλπους του. Ο οικονόμος του Πάπα είχε καταδικαστεί -και αργότερα του δόθηκε χάρη από τον Πάπα- με την κατηγορία της παράδοσης εγγράφων στους δημοσιογράφους. Αλλά οι διαρροές συνεχίστηκαν και μετά τη σύλληψη του οικονόμου, αφήνοντας την εντύπωση ενός θεσμικού οργάνου όπου αφθονούν οι πισώπλατες μαχαιριές, ενώ υπάρχει βαθύς διχασμός όσον αφορά τις προσπάθειες για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαφάνειας.
Πέρυσι το καλοκαίρι το Βατικανό προσέλαβε τον Greg Burke, πρώην ανταποκριτή του Fox News, ως σύμβουλo για το πώς να περνά καλύτερα το μήνυμά του στον κόσμο. Ο διορισμός αυτός ακολούθησε τη συμμετοχή της εκκλησίας στα social media λίγα χρόνια νωρίτερα. Ο Πάπας ο Βενέδικτος ο ίδιος απέκτησε 1,5 εκατομμύρια followers στο Twitter –αν και παρέλειψε να ενημερώσει το @Pontifex με την επιδηση της παραίτησής του.
Παρ' ολ' αυτά το στίγμα της διαφθοράς στην τράπεζα του Βατικανού παραμένει μεγάλος μπελάς -για να μην πούμε για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι επισκέπτες, που καταφτάνουν στο Βατικανό χωρίς να έχουν αρκετά μετρητά επάνω τους. Οι Ιταλοί εισαγγελείς διέταξαν το 2010 έρευνα στον τότε πρόεδρο της τράπεζας, Ettore Gotti Tedeschi, για πιθανό ξέπλυμα χρήματος και αργότερα κατάσχεσαν 23 εκατ. δολάρια από έναν λογαριασμό της τράπεζας. Ο Tedeschi απολύθηκε πέρυσι το Μάιο και το Βατικανό προσέλαβε το φθινόπωρο τον Rene Bruelhart, έναν Ελβετό δικηγόρο, ως σύμβουλο για υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος.
Ενώ ο Πάπας δεν αναμένεται να εμπλακεί σε οικονομική διαχείριση ρουτίνας, θα πρέπει «να βρει έξυπνους, ικανούς ανθρώπους να χειριστούν τα οικονομικά του Βατικανού» και να βάλουν το Βατικανό στη «λευκή λίστα» της πλήρους διαφάνειας , λέει ο Stefano Maria Paci, δημοσιογράφος που καλύπτει τις υποθέσεις του Βατικανού για το ιταλικό κανάλι Sky TG24. «Είναι μείζονος σημασίας», πρόσθεσε.
Ο Βενέδικτος είχε σημαντική εμπειρία στο management προτού γίνει Πάπας, λέει ο Gillis του Georgetown. «Κάθε ένας από τους Καρδινάλιους έχει στο παρελθόν ηγηθεί κάποιου πολύπλοκου οργανισμού. Θεωρεί ωστόσο πως «τα διοικητικά θέματα της εκκλησίας δεν ήταν το δυνατό του σημείο. Ήταν ειδικός στη Θεολογία».
Πηγή: capital.gr
Σχόλια