NEWSFLASH...
Top Stories από το Διαδίκτυο
ανάγνωση

Η τσιπούρα κατακτάει τη Γερμανία

Η τσιπούρα κατακτάει τη Γερμανία
19_02_2013 | 09:10 15_11_2016 | 11:25

Στις αγορές της Γερμανίας αλλά και της Γαλλίας θέλουν να μπουν οι Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές, με αφορμή το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου ΟΠΕ και το Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ).

Το πρόγραμμα «Ψάρια μεγαλωμένα με φροντίδα» είναι ύψους 3.650.000 εκατ. ευρώ και έχει στόχο την προβολή των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών στο εξωτερικό αλλά και στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, η μεγαλή εξαγωγή των προϊόντων των ιχθυοκαλλιεργητών (τσιπούρα και λαβράκι κατά 90%) έχει φέρει τον κλάδο στη δεύτερη θέση των ελληνικών εξαγωγών. Η συνολική παραγωγή για το 2012 ανήλθε στους 305.800 τόνους, σημειώνοντας θετικό ρεκόρ.

Η ελληνική θαλασσοκαλλιέργεια εξάγει το 85% της παραγωγής της στις αγορές της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Β. Αμερικής. Σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν ενέργειες για την προβολή των ελληνικών προϊόντων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις αγορές της Γερμανίας και της Γαλλίας, όπου θα διαφημιστούν οι ιχθυοκαλλιέργειες, μέσω διάφορων events, όπως η έκθεση των ελληνικών προϊόντων σε σεφ, δημοσιογράφους και διατροφολόγους των χωρών αυτών. Ήδη έχει ξεκινήσει η προβολή των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργιών σε αγορές όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΕΘ, Δημήτρης Βαλαχής, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια είναι η μεγαλύτερη «δύναμη» στο χώρο της Μεσογείου, με την Τουρκία να είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής. Οι καλύτεροι «πελάτες» σε ετήσια κατανάλωση είναι η Ιταλία και η Ισπανία. Στις λίστα αναμένεται να μπει και η Ρωσία, με τη ζήτηση να είναι πολύ αυξημένη τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο κ. Βαλαχής.

Έξω πάμε καλά, αλλά...

Μπορεί οι εξαγωγές των ιχθυοκαλλιεργειών να είναι σε ανοδική πορεία, ωστόσο οι Έλληνες καταναλωτές δε φαίνεται να συγκινούνται ιδιαίτερα από τα εν λόγω προϊόντα. Όπως σημειώνουν οι ιχθυοκαλλιεργητές, αυτό οφείλεται στις φήμες περί «ακαταληλότητας» των ψαριών που μεγαλώνουν στις ιχθυοκαλλιέργειες. Πρόκειται για σενάρια «που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», σύμφωνα με τον ΣΕΘ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ιχθυοκαλλιεργητές, «είναι τουλάχιστον παράλογος αυτός ο ισχυρισμός. Κάθε μέρα 500.000 Ευρωπαΐοι καταναλώνουν ψάρια που έχουν μεγαλώσει σε ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες και αντιμετωπίζουμε δυσπιστία από το ελληνικό κοινό».

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της MRB για τον ΣΕΘ, το 77% των ερωτηθέντων δεν ξέρουν καθόλου ή σχεδόν καθόλου της εξελίξεις στο χώρο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ το 36% δεν έχει αγοράσει ποτέ ψάρια ιχθυοκαλλιεργειών. Πάντως, οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η μείωση των διαθέσιμων ψαριών ανοιχτής θάλασσας, το υψηλό κόστος αυτών των ψαριών και ο περιορισμός των εισοδημάτων λόγω της οικονομικής κρίσης θα «σπρώξουν» περισσότερο κόσμο στα προϊόντα τους

Σημειώνεται ότι στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας , δραστηριοπουούνται 65 εταιρίες, εκ των οποίων οι 6 είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε ότι αφορά τους απασχολούμενους, 10.000 άμεσα εργαζόμενοι και 8.000 έμμεσα εργαζόμενοι.

Διαβάστε εδώ το άρθρο του Αλ. Βέλμαχου στο reporter.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr