NEWSFLASH...
Top Stories από το Διαδίκτυο
ανάγνωση

Γιαννιώτες ερευνητές πήραν το πρώτο βραβείο καινοτομίας από το ΜΙΤ

Γιαννιώτες ερευνητές πήραν το πρώτο βραβείο καινοτομίας από το ΜΙΤ
20_02_2013 | 09:31 15_11_2016 | 11:25

Μία ομάδα Ελλήνων ερευνητών μεταξύ των οποίων οι Γιαννιώτες Αλ. Τζάλλας και Μ. Τσίπουρας κατέκτησαν το πρώτο βραβείο καινοτομίας σε διαγωνισμό του γνωστού αμερικανικού Πανεπιστημίου ΜΙΤ - Δημιούργησαν δύο καινοτόμα συστήματα για ασθενείς με Πάρκινσον

Ένα πραγματικά καινοτόμο σύστημα που αποτελείται από δύο έξυπνες συσκευές δημιούργησε μία ομάδα Ελλήνων ερευνητών δύο από τους οποίους προέρχονται από τα Γιάννενα, με στόχο την βέλτιστη παρακολούθηση και αποτίμηση των βασικών συμπτωμάτων ασθενών που πάσχουν από τη νόσο του πάρκινσον.

Το καινοτόμο αυτό σύστημα οδήγησε τους ερευνητές από τα Γιάννενα Αλέξανδρο Τζάλλα και Μάρκο Τσίπουρα, καθώς και τον απόφοιτο μηχανικό Γιάννη Σμάνη στην κορυφή της παγκόσμιας καινοτομίας, καθώς οι ερευνητές απέσπασαν το πρώτο βραβείο της πιο καινοτόμου ιδέας σε παγκόσμιο μαραθώνιο διαγωνισμό του γνωστού Πανεπιστημίου της Βοστώνης ΜΙΤ όπου ανέπτυξαν τις δύο συσκευές τους.

Το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ διοργάνωσε φέτος στα τέλη Ιανουαρίου για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον διαγωνισμό καινοτομίας με θέμα την υγεία και την ευεξία, στον οποίο συμμετείχαν 80 άτομα από όλο τον κόσμο, που μοιράστηκαν σε έξι ομάδες και μεταξύ των ερευνητών παρέστησαν και συμμετείχαν εννέα Έλληνες. Ο διαγωνισμός αυτός διαρκεί δύο ολόκληρες εβδομάδες και είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην παγκόσμια ερευνητική κοινότητα καθώς επιδιώκει να φέρει κοντά ερευνητές, επαγγελματίες από το χώρο της υγείας και επιχειρηματίες με στόχο την καινοτομία στο χώρο της υγείας και της ευεξίας.

Ο διαγωνισμός δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη (σε επίπεδο πρωτοτύπου) καινοτόμων ιδεών που δίνουν στον ασθενή τον έλεγχο της υγείας του.

Άλλωστε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, μία από τις λύσεις που προτείνονται παγκοσμίως στο χώρο της υγείας, είναι η ενεργοποίηση των ασθενών έτσι ώστε να λάβουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση του προβλήματος της υγείας τους, καθώς με την υπάρχουσα δομή του συστήματος της υγείας ο ρόλος τους υποτιμάται.

Στον παγκόσμιο αυτό διαγωνισμό συμμετείχαν ομάδες που ανέπτυξαν καινοτόμες ιδέες σε σχέση με ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για την ενδομητρίωση, σε σχέση με άτομα με υπέρταση, με ασθενείς με AIDS, με ασθενείς με τη νόσο του πάρκινσον (όπου συμμετείχε η ομάδα των Γιαννιωτών ερευνητών) με επιληπτικούς ασθενείς και με άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια.

Το καινοτόμο σύστημα πάνω στο οποίο εργάστηκε η ελληνική ομάδα με τον λέκτορα του ΤΕΙ Ηπείρου Αλέξανδρο Τζάλλα, τον ερευνητή Μάρκο Τσίπουρα και το μηχανικό Γιάννη Σμάνη, αποτελούνταν από δύο έξυπνες συσκευές, ένα γάντι και μία κούπα, για την παρακολούθηση και αποτίμηση των συμπτωμάτων (βραδυκινησία και τρόμος ηρεμίας) ασθενών που πάσχουν από πάρκινσον.

Η συγκεκριμένη ομάδα είχε ονομαστεί ΑΕΟΝ Health και κατάφερε να αναπτύξει τις συσκευές αυτές μετά από εργασία 11 ημερών, καθώς και όλα τα συνοδευτικά στοιχεία λογισμικού για την αυτόματη επεξεργασία και αποτίμηση των δεδομένων που λαμβάνονται από τις συσκευές, την επικοινωνία σε μία πλατφόρμα καθημερινής υποστήριξης και καταγραφής του ασθενούς.

Τελικά, η προσπάθεια των Γιαννιωτών ερευνητών απέδωσε καρπούς, καθώς απέσπασαν δύο βραβεία, αυτό της πιο καινοτόμου ιδέας καθώς και το βραβείο της καλύτερης διαχείρισης πόρων.

Σε δηλώσεις τους χθες στο ITV οι Αλέξανδρος Τζάλλας και Μάρκος Τσίπουρας αναφέρθηκαν στον πολύ μεγάλο συναγωνισμό που υπήρξε, σημειώνοντας πως το πρώτο βραβείο που απέσπασαν μπορεί να τους ανοίξει το δρόμο, ώστε οι δύο έξυπνες συσκευές τους να βρουν σύντομα στο εμπόριο και να βοηθήσουν τα μέγιστα τους χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του πάρκινσον.

Ήδη, το ενδιαφέρον γνωστών εταιρειών από όλο τον κόσμο είναι έντονο, κυρίως για το γάντι που δημιούργησαν οι ερευνητές, γεγονός που κάνει τους Αλ. Τζάλλα και Μ. Τσίπουρα να αισιοδοξούν, καθώς γνωρίζουν πως η οικονομική κρίση φέρνει πολλά εμπόδια στην ανάπτυξη της έρευνας στην Ελλάδα.

Το γάντι και η κούπα

Τι είναι όμως και που βοηθούν οι δύο συσκευές που δημιουργήθηκαν από τους Γιαννιώτες ερευνητές;

Το γάντι για την αυτόματη αξιόλογη της βραδυκινησίας, είναι μία καινοτόμα ιδέα που έχει ως στόχο την καλύτερη παρακολούθηση του ασθενή και την βέλτιστη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής του.

Η βασική ιδέα είναι η κατασκευή ενός γαντιού, εφοδιασμένου με μία σειρά από αισθητήρες τοποθετημένους πάνω από τα δάχτυλα, με στόχο την καταγραφή των κινήσεων των δαχτύλων, ενός υφάσματος αγωγιμότητας, που τοποθετήθηκε στις άκρες των δακτύλων και στο εσωτερικό της παλάμης, και ενός επιταχυνσιόμετρου τριών αξόνων, που τοποθετήθηκε στο πάνω μέρος της παλάμης.

Όλοι οι αισθητήρες καταγράφουν σήματα τα οποία στέλνονται ασύρματα σε έναν Ηλεκτρονικό Υπολογιστή. Ο ασθενής θα χρησιμοποιεί το γάντι σπίτι του, και θα εκτελεί φορώντας το μια σειρά από ασκήσεις με το χέρι, με τις οποίες είναι απόλυτα εξοικειωμένος καθώς αποτελούν τμήμα της συνήθους ιατρικής πρακτικής, όπως άνοιγμα-κλείσιμο παλάμης, ρυθμική επαφή του δείκτη με τον αντίχειρα και αναστροφή της παλάμης. Τα σήματα που καταγράφονται από τους ενσωματωμένους στο γάντι αισθητήρες, επεξεργάζονται με χρήση τεχνικών ψηφιακής επεξεργασίας σήματος και τεχνητής νοημοσύνης, και από αυτά εξάγεται μία εκτίμηση για την βραδυκινησία του ασθενή.

Με χρήση του γαντιού 2-3 φορές την ημέρα από τον ασθενή, ο γιατρός λαμβάνει σημαντικές πληροφορίες σε σχέση την βραδυκινησία του ασθενή, τις οποίες αξιοποιεί για να πετύχει την βέλτιστη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής του.

Από την άλλη η κούπα για την αυτόματη αξιόλογη του τρόμου του ασθενή είναι επίσης μια καινοτόμα ιδέα.

Η βασική δομή της είναι μια κοινή κούπα στην βάση της οποίας τοποθετήθηκε ένα επιταχυνσιόμετρου τριών αξόνων, μέσω του οποίου κάθε φορά που ο ασθενής χρησιμοποιεί την κούπα, τα σήματα που καταγράφονται, μεταδίδονται ασύρματα και αναλύονται έτσι ώστε να προκύπτει αξιολόγηση του τρόμου του ασθενή, που έχει ως στόχο την καλύτερη παρακολούθηση του ασθενή και την βέλτιστη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής του.

Σε αντίθεση με το γάντι, η κούπα δεν χρειάζεται κάποια ειδική διαδικασία την χρήση της (όπως τοποθέτηση και εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων-ασκήσεων).

Με βάση όλα τα παραπάνω είναι βέβαιο πως η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει Έλληνες ερευνητές σαν τους τρεις προαναφερόμενους και να αναδείξει την έρευνα, καθώς ιδέες και μάλιστα καινοτόμες υπάρχουν πολλές, αλλά μέχρι σήμερα δε δίνεται πάντα η δυνατότητα σε όλους να τις αξιοποιήσουν.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Λούπας από την Ελευθερία

Πηγή: ipeirotika.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr