Η καινοτομία έρχεται πάντα να απαντήσει σε μια ανάγκη η οποία δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με τα γνωστά μέχρι εκείνη την στιγμή μέσα και πόρους. Όσο πιο επιτακτική η ανάγκη τόσο πιο σημαντική και επιτυχημένη καθίσταται η καινοτομία. Το Internet και τα Social Media αποτελούν σίγουρα σημείο αναφοράς καθώς ήρθαν να καλύψουν δύο από τις πιο σημαντικές ανάγκες στο τέλος του προηγούμενου αιώνα: την πληροφορία και την επικοινωνία.
Για να ανθίσει η καινοτομία πρέπει να συντρέχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις: α) ύπαρξη αλλά και συνειδητοποίηση της ανάγκης για αλλαγή και καινοτομία, β) να υπάρχουν τα μυαλά που θα την οραματιστούν, θα βάλουν τις πρώτες πινελιές ή και ακόμα θα την ολοκληρώσουν και γ) να υπάρχουν οι κατάλληλες δομές και συνθήκες στο κράτος και την κοινωνία που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της και την εξάπλωση της και δεν θα την αφήσουν να μείνει ξεχασμένη στο συρτάρι της αφάνειας.
Στην Ελλάδα δεν υπήρξε τα τελευταία 30 χρόνια ποτέ ούτε η πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση που ήταν η κουλτούρα της αλλαγής και της καινοτομίας αλλά ούτε και η τρίτη. Στηριγμένοι σε ένα αντιπαραγωγικό και συχνά παρασιτικό μοντέλο και επαναπαυμένοι σε μια ευμάρεια βασισμένη στα πήλινα πόδια των δανεικών και των επιδοτήσεων όχι μόνο δεν αναζητήσαμε την καινοτομία αλλά στην πραγματικότητα την πολεμήσαμε με διάφορους τρόπους (γραφειοκρατία, αδιαφορία, στέρηση πόρων κλπ) διώχνοντας τελικά λαμπρά μυαλά (τα οποία δεν έλειπαν ποτέ) έξω από την χώρα.
Σήμερα ωστόσο οι συνθήκες είναι περισσότερο ώριμες από ποτέ. Το παλιό πέθανε και η κοινωνία διψάει για το καινούριο το οποίο θα την βγάλει από το σημερινό τέλμα. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα καινοτομεί μετά από μεγάλες κρίσεις ή καταστροφές, κάτι αντίστοιχο συνέβηκε μετά την Μικρασιατική καταστροφή αλλά και την Κατοχή και τον εμφύλιο. Μπορεί να μην υπάρχουν ακόμα οι κρατικές δομές αλλά η ανάγκη και η δίψα είναι τόσο μεγάλη που πιστεύω πως η καινοτομία θα βρει τον δρόμο της ή θα τον δημιουργήσει!
Ο τομέας που κατεξοχήν χρειάζεται την καινοτομία στην Ελλάδα είναι ο κρατικός με ιδιαίτερη έμφαση στην Υγεία, την Παιδεία & την Οικονομία. Στους τομείς αυτούς η κρίση έχει δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες αλλά και έχει αποστερήσει ακόμα περισσότερους πόρους. Εδώ λοιπόν πρέπει να έρθει η καινοτομία να κλείσει αυτό το συνεχώς διευρυνόμενο κενό. Η πρώτη σημαντική καινοτομία θα ήταν καταρχήν η εφαρμογή της ήδη γνωστής καινοτομίας. Το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία «φρέσκιας» καινοτομίας με ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή της τεχνολογίας για την δημιουργία αποτελεσματικότερων υπηρεσιών αλλά και στην ουσιαστική αλληλεπίδραση κράτους και πολιτών μέσω της ενεργοποίησης των πολιτών για την κάλυψη των κενών του κράτους. Σκεφτόμενοι ακόμα και το «καυτό» πρόβλημα της φοροδιαφυγής δεν μπορεί η καινοτομία να προσφέρει την λύση μέσω νέων τρόπων πραγματοποίησης, καταγραφής και παρακολούθησης των οικονομικών συναλλαγών που δημιουργούν φορολογητέα ύλη;
Η ανάγκη υπάρχει λοιπόν επιτακτικότερη από ποτέ, τα μυαλά υπάρχουν, ο Διαγωνισμός Call to Innovation θα αποτελέσει πιστεύω την αφετηρία πολλών προσπαθειών για την δημιουργία των υποδομών και των συνθηκών εξάπλωσης της καινοτομίας.
Ας καινοτομήσουμε λοιπόν!!!
Διαβάστε εδώ το άρθρο τουΣωκράτη Παλαιοκρασά στο capital.gr
Σχόλια