Τα 10 χαρακτηριστικά του τέλειου διευθυντή, σύμφωνα με την Google
Μία εταιρεία μπορεί να δαπανά πολλά χρήματα στη διαδικασία συνεντεύξεων και προσλήψεων των ιδανικών υποψηφίων, αλλά αν ο επικεφαλής δεν είναι αρκετά ικανός, τότε αυτοί οι εργαζόμενοι θα φύγουν με την πρώτη ευκαιρία. Αντιθέτως, αν έχεις τους κατάλληλους διευθυντές, οι εργαζόμενοι όχι μόνο θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, αλλά θα μείνουν και στην εταιρεία.
Για πάνω από 10 χρόνια, η Google διεξήγαγε μία έρευνα με το όνομα Project Oxygen. Ο στόχος; Να εντοπίσει τα χαρακτηριστικά που κάνουν κάποιον τον ιδανικό διευθυντή, για να μπορέσει να εκπαιδεύσει ανάλογα τους δικούς της διευθυντές. Η έρευνα απέδωσε, καθώς στο πέρασμα του χρόνου η Google παρατήρησε μειώσεις στο ποσοστό των εργαζομένων που παραιτούνται, βελτίωση στην εργασιακή ικανοποίηση και στην απόδοση.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι οι τεχνικές ικανότητες δεν έπαιξαν τόσο σημαντικό ρόλο. Αυτό που ήταν καθοριστικής σημασίας ήταν οι δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης των διευθυντών, η ικανότητα να κατανοούν και να ελέγχουν τα συναισθήματα, τόσο τα δικά τους, όσο και των υπαλλήλων τους.
Σύμφωνα με την Google, ένας καλός διευθυντής:
1. Είναι ένας καλός coach
Αντί να λύνει κάθε πρόβλημα, μόλις προκύπτει, το σωστό αφεντικό χρησιμοποιεί τα προβλήματα ως ευκαιρίες διδασκαλίας. Καθοδηγεί την ομάδα του και μοιράζεται τις γνώσεις του όταν χρειάζεται. Αυτό επιτρέπει στην ομάδα να αποκτήσει πολύτιμη γνώση και να αναπτυχθεί.
2. Ενδυναμώνει την ομάδα του
Κανένας εργαζόμενος δεν επιθυμεί ο διευθυντής του να μπλέκεται στη δουλειά του και να ελέγχει κάθε καθήκον που ολοκληρώνει. Αντιθέτως, ο καλός διευθυντής δίνει στους υπαλλήλους του την ελευθερία που επιθυμούν. Την ελευθερία να εξερευνήσουν ιδέες, να πάρουν έξυπνα ρίσκα και να κάνουν λάθη. Επίσης, τους παρέχει τα φυσικά εργαλεία που χρειάζονται και επιτρέπει τα ευέλικτα ωράρια και εργασιακά περιβάλλοντα.
3. Δημιουργεί ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον
Σε ένα άλλο ερευνητικό εγχείρημα, η Google διαπίστωσε ότι το σημαντικότερο συστατικό για την απόδοση της ομάδας είναι η δημιουργία ενός ψυχολογικά ασφαλούς περιβάλλοντος. Σε μία ομάδα με υψηλό επίπεδο ψυχολογικής ασφάλειας, τα μέλη της ομάδας νιώθουν ασφαλή να πάρουν ρίσκα και δεν φοβούνται ότι τα υπόλοιπα μέλη θα τους τιμωρήσουν ή ότι θα τους κάνουν να αισθανθούν άσχημα που έκαναν ένα λάθος ή μια ερώτηση. Με άλλα λόγια, οι καλύτερες ομάδες τα καταφέρνουν λόγω της εμπιστοσύνης που οι διευθυντές δημιουργούν.
4. Είναι παραγωγικός ο ίδιος
Ο ιδανικός διευθυντής δεν είναι ο ίδιος μόνο καλός, αλλά κάνει και τους εργαζομένους του καλύτερους. Είναι ο ίδιος το πρότυπο και δουλεύει σκληρά όταν η κατάσταση το απαιτεί. Δε διστάζει να βοηθήσει και αυτό κινητοποιεί την ομάδα.
5. Ακούει και μοιράζεται πληροφορίες
Αυτό του επιτρέπει να καταλαβαίνει καλύτερα την ομάδα του και να δείχνει την απαραίτητη ενσυναίσθηση. Επιπλέον, ένας καλός διευθυντής συνειδητοποιεί ότι η γνώση είναι δύναμη. Γι’ αυτό είναι πρόθυμος να μοιραστεί πληροφορίες με την ομάδα, ώστε να γνωρίζει το “γιατί” πίσω από κάθε ενέργεια.
6. Υποστηρίζει την επαγγελματική ανάπτυξη
Ο σωστός διευθυντής ενθαρρύνει τους εργαζομένους του, επιβραβεύοντάς τους με ειλικρινή και συγκεκριμένο τρόπο. Αλλά, παράλληλα, δεν φοβάται να δώσει αρνητικό feedback, φροντίζοντας πάντα να το κάνει με τρόπο διακριτικό και εποικοδομητικό. Επιπρόσθετα, ένα καλό αφεντικό επενδύει στους υπαλλήλους του βοηθώντας τους να επιτύχουν τους προσωπικούς επαγγελματικούς τους στόχους. Αυτό είναι το κίνητρο, ώστε η ομάδα να δώσει τον καλύτερό της εαυτό.
7. Έχει ένα ξεκάθαρο όραμα για την ομάδα
Ένας καλός διευθυντής γνωρίζει ξεκάθαρα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ομάδα, προς τα πού κατευθύνεται και τι χρειάζεται να κάνει για να φτάσει εκεί. Μέσω της καλής επικοινωνίας, κρατάει την ομάδα σε εγρήγορση. Επίσης, φροντίζει κάθε μέλος της ομάδας να κατανοεί πλήρως το ρόλο του στην υλοποίηση του οράματος.
8. Έχει τις τεχνικές ικανότητες για να συμβουλεύσει
Ένας καλός διευθυντής κατανοεί τη δουλειά των υπαλλήλων του, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών καθηκόντων και προκλήσεων τους. Αν μεταφερθεί σε ένα νέο τμήμα, θα αφιερώσει χρόνο στο να μάθει πώς γίνονται τα πράγματα πριν κάνει δραστικές αλλαγές ή προσφέρει συμβουλές.
9. Συνεργάζεται αποτελεσματικά
Ένας κακός διευθυντής αντιμετωπίζει την ομάδα του σαν ένα στρατόπεδο, δουλεύοντας εναντίον ή ακόμα και σαμποτάροντας άλλες ομάδες μέσα στην ίδια εταιρεία. Αντιθέτως, ένας καλός διευθυντής βλέπει την μεγάλη εικόνα, δουλεύει για το καλό της εταιρείας ως συνόλου και ενθαρρύνει την ομάδα του να κάνει το ίδιο.
10. Είναι καλός στη λήψη αποφάσεων
Ένας καλός διευθυντής δεν είναι ιδιαίτερα αυθόρμητος, αλλά είναι αποφασιστικός. Αφού πληροφορηθεί για τα γεγονότα και λάβει υπόψη του τις σκέψεις και τις απόψεις των μελών της ομάδας, προχωράει, ακόμα κι αν αυτό περιλαμβάνει τη λήψη μιας απόφασης την οποία δεν επιδοκιμάζουν όλοι. Στη συνέχεια, θα αφοσιωθεί σε αυτήν την απόφαση στοχεύοντας στην επίτευξη του στόχου.
Αν η εταιρεία σου μπορεί να εκπαιδεύσει και να προαγάγει διευθυντές που έχουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά, θα καταφέρει να δημιουργήσει εμπιστοσύνη και να εμπνεύσει τους εργαζομένους να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Και θα το κάνουν, όχι γιατί πρέπει, αλλά γιατί το θέλουν.
Αρχική δημοσίευση από Ελίζα Σακκά, Συντάκτρια, στο www.thriveglobal.gr
Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.
Σχόλια