Παρότι η ύφεση δεν τις αφήνει ανεπηρέαστες, υπάρχουν ελληνικές βιομηχανίες που συνεχίζουν να επενδύουν σε νέες παραγωγικές μονάδες, δημιουργώντας πολύτιμες νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναστροφή του δυσμενούς κλίματος.
Παράλληλα, αποδεικνύουν ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί να συμβάλει εξίσου με τις πολυεθνικές και τα ξένα κεφάλαια στην ανάκαμψη της χώρας, αρκεί η πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα την προσπάθειά τους. Βασικός τους στόχος είναι να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν ακόμη και τώρα και να βρεθούν σε καλύτερη θέση έναντι των ανταγωνιστών τους την επαύριον της κρίσης.
Η πιο πρόσφατη επενδυτική πρωτοβουλία ήρθε από την Ε.Ι. Παπαδόπουλος (Μπισκότα Παπαδοπούλου), η οποία ανακοίνωσε ότι υλοποίησε επενδύσεις 6 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση νέας μονάδας παραγωγής συσκευασμένου ψωμιού στο εργοστάσιο στα Οινόφυτα.
Η μονάδα, σύμφωνα με την επικεφαλής της εταιρείας, Ιωάννα Παπαδοπούλου είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και μπορεί να καλύψει το 25% της αγοράς του ψωμιού σε φέτες.
Η παραπάνω επένδυση έγινε στο πλαίσιο επέκτασης στην κατηγορία του ψωμιού του τοστ και είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 55 νέες θέσεις εργασίας.
Επενδύσεις σχεδιάζει και η Pharmathen. Συγκεκριμένα, η φαρμακοβιομηχανία πριν από μερικές εβδομάδες εξήγγειλε επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ, με βασικό στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας των εργοστασίων της, αλλά και της δραστηριοποίησής της στην αγορά των καλλυντικών και προϊόντων υγείας στο κανάλι των φαρμακείων. Από τις επενδύσεις αυτές αναμένεται να προκύψουν 100 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, η εταιρεία προγραμματίζει επιπλέον επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ για την έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
Επέκταση
Την ίδια ώρα, τη δημιουργία της πιο σύγχρονης μονάδας ανακύκλωσης συσσωρευτών μολύβδου σε ολόκληρη την Ευρώπη δρομολογεί η Sunlight του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, δαπανώντας κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ.
Η νέα εργοστασιακή μονάδα κατασκευάζεται σε συνολική έκταση 42 στρεμμάτων στην περιοχή της Κομοτηνής και θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο τοπικά, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Πρωτίστως, θα ενισχύσει την ακριτική περιοχή της Κομοτηνής με 50 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας και δευτερευόντως θα συμβάλει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Ε.Ε, που προβλέπει ότι η χώρα μας πρέπει να ανακυκλώνει το 100% των χρησιμοποιημένων μπαταριών μολύβδου.
Περαιτέρω, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία που παράγει την μπίρα Fix προωθεί επενδύσεις 7 εκατ. ευρώ εντός της τρέχουσας χρήσης, στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης του μηχανολογικού εξοπλισμού και αύξησης της παραγωγικής δυνατότητας του εργοστασίου της. Τέλος, η αλευροβιομηχανία Μύλοι Λούλη, εγκαινίασε πριν από μερικούς μήνες τη νέα μονάδα παραγωγής στο Κερατσίνι, η οποία κόστισε 10 εκατ. ευρώ.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας Νίκος Λούλης, με την επένδυση αυτήν η «Μύλοι Λούλη» δημιουργεί έναν μύλο στην καρδιά της πρωτεύουσας με δυνατότητα απευθείας φορτοεκφόρτωσης των δημητριακών από το λιμάνι του Κερατσινίου.
«Στηρίξτε και τις ελληνικές, όχι μόνο τις πολυεθνικές»
Μεγαλύτερη υποστήριξη από την κυβέρνηση ζητούν οι επικεφαλής εγχώριων εταιρειών, οι οποίοι νιώθουν πως έχουν παραμεριστεί από την κυβέρνηση σε σχέση με τις πολυεθνικές που απολαμβάνουν την πλήρη στήριξή της.
Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει μόνο μέσα από την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά σε συνδυασμό με αυτές που θα γίνουν από εύρωστες ελληνικές επιχειρήσεις. Και αυτό όπως λένε, είναι πιο εύκολο μια εταιρεία που λειτουργεί ήδη στην Ελλάδα να επενδύσει και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, παρά μια ξένη που θα έρθει στην παρούσα συγκυρία.
Παράλληλα, κάνουν έκκληση στην κυβέρνηση να εστιάσει τις προσπάθειές της στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα. «Χωρίς ρευστότητα δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις, πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», επισημαίνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί και τον βασικό λόγο που επιλέγουν οι εταιρείες να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.
Διαβάστε εδώ το άρθρο του Γιώργου Μανέττα στο imerisia.gr
Σχόλια