5 συμβουλές που θα βοηθήσουν στη διαχείριση των Οικονομικών σου
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο προγραμματισμός των οικονομικών εκκρεμοτήτων μας μπορεί να αποβεί σωτήριος, καθώς μας προφυλάσσει από δυσάρεστες «εκπλήξεις». Ιδιαίτερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες η διαχείριση των οικονομικών αποτελεί ένα απ' τα μεγαλύτερα κεφάλαια της καθημερινότητάς τους.
Γι' αυτό και παρακάτω μπορείς να δεις τα 5 βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξεις όσον αφορά στις οικονομικές υποθέσεις σου:
Κατάγραψε τα έσοδα και τα έξοδα
Για να μπορείς να οργανώνεις καλύτερα τα οικονομικά σου, βασική προϋπόθεση είναι να καταγράφεις τα έσοδα και τα έξοδά σου. Είναι σίγουρα μια διαδικασία που απαιτεί κάποιο χρόνο, όμως είναι βασική για την καλή διαχείριση των οικονομικών σου και για να ξέρεις πάντα τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις σου.
Πολλές φορές η επιτυχία της διαδικασίας εξαρτάται και απ' τον τρόπο καταγραφής και οργάνωσης. Μια απ' τις εφαρμογές που μπορούν να σε βοηθήσουν σ' αυτό, και μάλιστα στα ελληνικά, είναι το Orbi με εξειδικευμένα εργαλεία διαχείρισης οικονομικών. Με μια σωστή οργάνωση εσόδων και εξόδων, μπορείς εύκολα να σχεδιάσεις μελλοντικές κινήσεις, αλλά και να προετοιμαστείς για τη στιγμή που θα πρέπει να εκπληρώσεις τις φορολογικές σου υποχρεώσεις.
Προϋπολογισμός
Είναι δύσκολο να διαχειριστείς τα οικονομικά σου χωρίς να τα έχεις υπολογίσει πρώτα. Και ενώ το εισόδημά σου μπορεί να έχει σκαμπανεβάσματα, οι λογαριασμοί σου είναι πάγιοι κάθε μήνα. Γι' αυτό λοιπόν, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να δημιουργήσεις ένα προϋπολογισμό κατά προσέγγιση για τον κάθε χρόνο, σπάζοντάς τον στους επιμέρους μήνες. Μια καλή συμβουλή είναι να κρατήσεις πιο χαμηλό τον προϋπολογισμό σου για την χρονιά που ακολουθεί. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις πιθανά προβλήματα και χρέη στην περίπτωση που το εισόδημά σου είναι τελικά μικρότερο απ' το αναμενόμενο.
Τέλος, αν θέλεις να κόψεις κάποια έξοδα απ' τον προϋπολογισμό σου, μπορείς να τα ιεραρχήσεις ξεκινώντας απ' το πιο σημαντικό και καταλήγοντας στο λιγότερο απαραίτητο. Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι πραγματικά χρειάζεσαι και που μπορείς να κάνεις περικοπές.
Να είσαι συνεπής στις πληρωμές δανείων και πιστωτικών καρτών
Οι εκκρεμότητές σου όσον αφορά τις πιστωτικές σου κάρτες και τα δάνεια είναι ένα απ' τα σημαντικότερα οικονομικά σου εμπόδια. Η ευκολία που προσφέρει ο δανεισμός πολλές φορές παρασύρει σε περιττές αγορές. Συχνά, οι τόκοι που προστίθενται στο πιστωτικό χρέος «φουσκώνουν» το λογαριασμό περισσότερο. Γι' αυτό και καλό θα είναι να είσαι συνεπής στις τραπεζικές σου υποχρεώσεις ακολουθώντας ίσως ένα σταθερό πρόγραμμα πληρωμής των τραπεζικών λογαριασμών σου.
Πλάνο αποταμίευσης
Είναι σημαντικό να αποταμιεύεις χρήματα ακολουθώντας ένα σταθερό πλάνο. Εξάλλου, δε μπορείς να περιμένεις να τελειώσεις όλες τις οικονομικές σου εκκρεμότητες και έπειτα να δεις τι χρήματα θα κρατήσεις στην άκρη. Θα πρέπει να έχεις ένα πλάνο για την αποταμίευση προσαρμοσμένο στην οικονομική σου πραγματικότητα. Μια καλή συμβουλή είναι να ορίσεις ένα μικρό ποσοστό των μηνιαίων εσόδων σου που θα αποταμιεύεις κάθε μήνα πριν αρχίσεις να πληρώνεις τους πάγιους λογαριασμούς σου. Το κλειδί για την επιτυχία της αποταμίευσης είναι να προσπαθείς να ακολουθείς πάντα αυτό το πλάνο και να αποταμιεύεις το ποσό που πρέπει όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι.
Να πληρώνεσαι για όσα αξίζεις και να ξοδεύεις λιγότερα απ' όσα κερδίζεις
Ακούγεται απλό, αλλά πραγματικά λειτουργεί. Σιγουρέψου ότι πληρώνεσαι καλά για όσα κάνεις, προσμετρώντας μεταξύ άλλων τις δεξιότητες και την εργασιακή σου εμπειρία. Να θυμάσαι πάντως ότι όσο καλά και να πληρώνεσαι, αν ξοδεύεις περισσότερα απ' αυτά που κερδίζεις, δεν θα έχεις ποτέ αρκετά χρήματα. Μια κίνηση που ίσως σε βοηθήσει είναι η καταγραφή των μηνιαίων εσόδων σου αφαιρώντας τα πάγια έξοδα. Έτσι, μπορείς να έχεις μια συνολική εικόνα για το πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις κάθε μήνα σε άλλα έξοδα.
Δες το άρθρο του Orbi εδώ.
Σχόλια