Όλοι λίγο – πολύ θέλουμε να ξεχωρίσουμε σε κάτι. Εξάλλου, η συνεχής βελτίωση των δεξιοτήτων μας είναι κομμάτι της επαγγελματικής καθημερινότητάς μας.
Εφόσον όμως θέλεις να βελτιώσεις κάποιο ταλέντο σου ή να μάθεις κάτι νέο, ποια είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθείς και τι θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου;
Τι λένε οι ειδικοί
Σύμφωνα και με τον καθηγητή Joseph Weintraub στο Κολλέγιο Babson, «Πρέπει συνεχώς να αναζητούμε ευκαιρίες για να βελτιωθούμε [...]. Η συνεχής βελτίωση είναι αναγκαία για να προχωρήσουμε». Έτσι, είναι σημαντικό να μαθαίνεις συνεχώς κάτι νέο είτε επεκτείνοντας το εύρος των δεξιοτήτων σου, είτε εξελίσσοντας τις υπάρχουσες δεξιότητές σου. Ούτως ή άλλως, η τελειοποίηση μιας υπάρχουσας δεξιότητας στην εποχή μας αποτελεί μια συνεχή διαδικασία.
Η ετοιμότητα
Πρώτα απ' όλα πρέπει να ελέγξεις αν ο στόχος που έθεσες είναι εφικτός. Με άλλα λόγια, αν έκανες τη σωστή επιλογή, αν αυτή η επιλογή θα σου επιφέρει το αποτέλεσμα που θέλεις και αν είναι η σωστή περίοδος για να «επενδύσεις» σ' εσένα. Κάτι ακόμα που πρέπει να έχεις κατά νου στη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας είναι ο χρόνος και ο κόπος που θα καταναλώσεις για να μάθεις αυτό που θέλεις. Αυτά τα δύο ερωτήματα είναι ζωτικής σημασίας για να μην εγκαταλείψεις αργότερα το στόχο που έχεις θέσει. Μην ξεχνάς ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζεις τι μπορεί να σου αποφέρει η νέα δεξιότητα. Δηλαδή, μπορεί να έχεις κάποιο επαγγελματικό όφελος; Θα βελτιώσει τη ζωή σου; Αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο σημείο, καθώς είναι το κίνητρό σου για να συνεχίσεις να βελτιώνεσαι και να μαθαίνεις.
Η εκπαίδευση
Με ποιον τρόπο θα μάθεις αυτό που θέλεις; Μπορείς να μάθεις τη νέα δεξιότητα ανάλογα με τον τρόπο που σε εξυπηρετεί καλύτερα. Για παράδειγμα, αν μαθαίνεις καλύτερα «εμπειρικά», μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον μέντορα ή να συμμετέχεις σε κάποια αντίστοιχη ομάδα, αν προσφέρεται φυσικά και το αντικείμενο.
Παράλληλα, οργάνωσε και τα βήματα που θα σε οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, μπορείς λόγου χάρη να προγραμματίσεις τη μέθοδο που θα μάθεις τη νέα δεξιότητα, τις ημέρες ή τις ώρες που θα διαβάσεις ή θα εξασκηθείς, τα άτομα που θα σε βοηθήσουν σ' αυτό (εάν χρειάζεται) ή τους πόρους που μπορεί να χρειαστείς (πχ. βιβλία και άλλες πηγές).
Έτσι, συνοψίζουμε εδώ τα σημεία που θα πρέπει να θυμάσαι για να ξεκινήσεις, χωρίς να αντιμετωπίσεις δυσκολίες:
Πρέπει:
- Επίλεξε μια δεξιότητα που μπορεί να σου αποφέρει κέρδος (επαγγελματικό, προσωπικό ή οικονομικό).
- Χώρισε τη διαδικασία σε μικρότερα στάδια για να μπορέσεις να εμβαθύνεις καλύτερα και να μάθεις περισσότερα.
- Συνδύασε τη δεξιότητα με κάποια πράγματα που έχεις μάθει ήδη.
Δεν πρέπει:
- Μην προσπαθήσεις να μάθεις μόνος σου, χωρίς κάποια καθοδήγηση (είτε από βιβλίο, είτε από κάποιον γνώστη του αντικειμένου).
- Μην έχεις μια και μόνο πηγή πληροφοριών.
- Μην είσαι ανυπόμονος. Σύμφωνα με έρευνες, το λιγότερο διάστημα που μπορεί να διαρκέσει η διαδικασία είναι 6 μήνες.
- Δες το άρθρο του Orbi εδώ.
Σχόλια