NEWSFLASH...
Top Stories από το Διαδίκτυο
ανάγνωση

Η στέβια κατακτά τον κόσμο – ευοίωνες οι προοπτικές λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η στέβια κατακτά τον κόσμο – ευοίωνες οι προοπτικές λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
10_01_2014 | 12:42 15_11_2016 | 11:24

Στη στέβια αφιέρωσαν οι New York Times, ένα από τα πρώτα δημοσιεύματα της νέας χρονιάς. Το περιοδικό, κάνει εκτενή περιγραφή μιας αγροτικής επιχείρησης όπως την αποκαλεί, η οποία εδρεύει στην Σέντραλ Βάλεϋ της Καλιφόρνια και επικεντρώνει τις δραστηριότητές της στην βιομηχανικής κλίμακας παραγωγή στέβιας, το εντελώς φυσικό, με μηδέν θερμίδες γλυκαντικό, το οποίο αλλάζει το ραγδαία το τοπίο στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκτιμά πως η παραγωγή της στέβιας θα μπορούσε να αντικαταστήσει το 20-30% όλων των διαιτητικών γλυκαντικών.

Το άρθρο, που φέρει τον τίτλο «Η αναζήτηση για ένα φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης», προσφέρει μια λεπτομερή ιστορική αναδρομή στην καλλιέργεια του φυτού και στα διάφορα επιτεύγματα στις τεχνολογίες και στις διαφορετικές προσεγγίσεις ανά τον κόσμο στην αναζήτηση «ενισχυμένων γευστικών προφίλ» και τις οικονομικά αποδοτικότερες διαδικασίες επεξεργασίας της στέβιας.

Το δημοσίευμα, εμβαθύνει πιο συγκεκριμένα στην έρευνα που διενεργείται για την ποικιλία Reb A του φυτού, που αποτελεί την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη και καλλιεργούμενη σήμερα, και ασχολείται με ποικιλίες νέας γενιάς όπως οι Reb D και X (ή M), οι οποίες φαίνεται ότι θα είναι αυτές που θα ανεβάσουν το μέλλον του κλάδου σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.

Ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης για την οποία γίνεται λόγος στο άρθρο, Robert Brooke, δηλώνει ότι «αυτές οι νέας γενιάς ποικιλίες στέβιας δύνανται να οδηγήσουν σε ξεκλείδωμα της παραγωγής και σε τεράστια ανάπτυξη στη βιομηχανία της στέβιας. Η ποικιλία Reb-A τα πήγε αρκετά καλά... Οι Reb-D και Reb-X μπορούν να την οδηγήσουν σε ένα εντελώς νέο υψηλότερο επίπεδο.»

Το άρθρο συνεχίζει με τη θέση των κολοσσών της βιομηχανίας ποτών και αναψυκτικών, οι οποίο σκέφτονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Σχετικά με τη βιομηχανία της στέβιας

Η αγορά για την εντελώς φυσική, με μηδενικό θερμιδικό φορτίο γλυκαντική ουσία στέβια επεκτείνεται ταχύτατα και ραγδαία.

Είναι αξιοσημείωτο πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η παραγωγή της στέβιας θα μπορούσε να αντικαταστήσει το 20-30% όλων των διαιτητικών γλυκαντικών, ενώ η συνολική παγκόσμια αγορά γλυκαντικών κυμαίνονταν σύμφωνα με εκτιμήσεις στα 58,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010.

Τα πρωτεία στους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα

Στη χώρα μας ήδη προϊόντα στέβιας διακινούνται στην αγορά και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία.

Αναφορικά με την καλλιέργεια και εδώ το συνεταιριστικό κίνημα δίνει βροντερό παρόν.

Συγκεκριμένα, νέα σελίδα, άκρως ελπιδοφόρα, άνοιξε η ΕΑΣ Αγρινίου για τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και όλης της χώρας σε επόμενο στάδιο, με την αποκλειστική συνεργασία που εξασφάλισε με την SunFruits και την EuroStevia, οι πρόεδροι των οποίων βρέθηκαν πριν λίγες μέρες στο Αγρίνιο και, μαζί με τον κ. Θωμά Κουτσουπιά, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, εξηγώντας το ποιες είναι οι προοπτικές και οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια.

Τόσο ο πρόεδρος της SunFruits κ. Σίβρας όσο και ο πρόεδρος της EuroStevia κ. Ζήσης Φωτόπουλος, μίλησαν με θαυμασμό για την καλή οργάνωση της Ένωσης Αγρινίου, την οποία και δεν επέλεξαν τυχαία, φυσικά, σαν τον αποκλειστικό τους συνεργάτη στην Ευρώπη.

Ο δε πρόεδρος της Ένωσης κ. Κουτσουπιάς, αφού χαρακτήρισε «κορυφαίους» τους νέους του συνεργάτες, σε παγκόσμιο επίπεδο εννοείται, στάθηκε ιδιαίτερα σε δυο σημεία: Στην υλοποίηση της υπόσχεσης που ο ίδιος είχε δώσει μερικά χρόνια πριν, όταν δεσμεύτηκε πως όταν έρθει η ώρα οι Αιτ/νάνες θα είναι οι πρώτοι που θα καλλιεργήσουν τη Στέβια, αλλά και στο γεγονός ότι με τη δημιουργία του εργοστασίου επεξεργασίας του φυτού, η Αιτωλοακαρνανία καλύπτει το μεγάλο κενό στη μεταποίηση, που σήμερα είναι και το βασικό μας μειονέκτημα, και γίνεται μάλιστα υποδοχέας του προς επεξεργασία προϊόντος που τα επόμενα χρόνια θα παράγουν και άλλες περιοχές.

Ο σχεδιασμός είναι να μπουν φέτος 1.000 στρέμματα στην Αιτ/νία και λίγα ακόμη στη Φθιώτιδα και την επόμενη χρονιά, οπότε και θα είναι έτοιμο το εργοστάσια για την μερική αρχικά επεξεργασία του φυτού (και σε δυο χρόνια για την ολική), να «ανοιχτεί» η καλλιέργεια και σε άλλες περιοχές. Ήδη το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, από δέκα τουλάχιστον νομούς της χώρας...

Συμπληρωματικά ο κ. Κουτσουπιάς είπε ότι αυτό το εθνικό ουσιαστικά εγχείρημα θα το στηρίξουν, λογικά, οι τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες, συμπληρώνοντας ότι θα επιδιωχθεί επιδότηση μέσω του αναπτυξιακού νόμου ή του μέτρου 1.2.3. για την μεταποίηση.

Σημειώνεται τέλος ότι οι αιτήσεις για την εφετινή καλλιεργητική περίοδο έχουν υπερκαλύψει ήδη το στόχο των 1.000 στρεμμάτων, όσοι όμως δεν μπουν φέτος στην παραγωγή, θα είναι οι πρώτοι που θα επιλεγούν την επόμενη χρονιά.

Διαβάστε εδώ το άρθρο του Αλέξανδρου Μπίκα στο paseges.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr