NEWSFLASH...
Top Stories από το Διαδίκτυο
ανάγνωση

Οι τοπ σχολές του πλανήτη που φτιάχνουν «γκόλντεν μπόις»

Οι τοπ σχολές του πλανήτη που φτιάχνουν «γκόλντεν μπόις»
30_01_2014 | 13:38 15_11_2016 | 11:24

Οσοι νέοι είχαν σκοπό να σπουδάσουν Διοίκηση Επιχειρήσεων αλλά τρόμαξαν από την κρίση, άρχισαν να αμφιβάλλουν για το μέλλον του καπιταλισμού και... αλλαξοπίστησαν στρεφόμενοι σε άλλες σπουδές, διέπραξαν σφάλμα μέγα!

Διότι ποιος νέος διπλωματούχος μηχανικός, ποιος ηλεκτρολόγος, ποιος χημικός, ποιος αρχιτέκτονας και ποιος προγραμματιστής διαπιστώνει ότι κατά τα χρόνια που φοίτησε - τα χρόνια της πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης - οι αποδοχές των αποφοίτων παλαιοτέρων ετών της σχολής τους διπλασιάστηκαν; Τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι Financial Times δείχνουν ότι όσοι φοιτητές έμειναν προσηλωμένοι στον αρχικό στόχο τους θα ανταμειφθούν για τη γενναιότητά τους, καθώς θα μπούνε στην «παραγωγή» με μισθούς εντυπωσιακά ανεβασμένους την τελευταία πενταετία.

Διαβάστε εδώ τη σχετική λίστα των καλύτερων σχολών MBA στον κόσμο

Μιλάμε βεβαίως για τους αποφοίτους της αφρόκρεμας των σχολών ΜΒΑ παγκοσμίως. Των 100 πρώτων σχολών συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κατάταξη των Financial Times. Η έρευνα της βρετανικής εφημερίδας αφορά την πενταετία 2008-2013. Αρχίζει, δηλαδή, τη χρονιά κατά την οποία ενεγράφη κάποιος σημερινός απόφοιτος σε μια από τις τοπ σχολές ΜΒΑ του πλανήτη. Μπορεί να ξαφνιάζει, αλλά το 94% των συμμετασχόντων στην έρευνα αποφοίτων του 2008 - που πολλοί τους «έκλαιγαν» επειδή είχαν σπουδάσει τον καπιταλισμό ενώ αυτός (υποτίθεται ότι) κατέρρεε - δήλωσαν ότι την πρώτη πενταετία της καριέρας τους οι αμοιβές τους αυξήθηκαν. Ελάχιστους επηρέασε η κρίση, όπως επηρέασε πάμπολλους μάνατζερ στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, που είτε έχασαν τις δουλειές τους είτε είδαν τους μισθούς τους να παγώνουν. Αλλά είπαμε: αυτοί δεν ήταν απόφοιτοι της αφρόκρεμας των σχολών Business Administration.

Βεβαίως και για τους αποφοίτους των τοπ σχολών παρατηρούνται διαφορές. Οπως φαίνεται στον πίνακα, οι απόφοιτοι των δυο κορυφαίων, του Harvard και του Stanford, είναι και οι καλύτερα αμειβόμενοι - μιλάμε για ετήσιες αποδοχές. Και όμως, οι αποδοχές των αποφοίτων ΜΒΑ μάνατζερ έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την κρίση! Στις ΗΠΑ τουλάχιστον, τη χρυσή εποχή του Μπιλ Κλίντον και του Αλαν Γκρίνσπαν (πολλοί αποδίδουν την κρίση στη χαλάρωση των εποπτικών θεσμών και στις υπερβολές που έλαβαν χώρα στην αμερικανική και τις άλλες αγορές εκείνη την περίοδο, δηλαδή στα μέσα της δεκαετίας του 1990) οι κάτοχοι των κορυφαίων ΜΒΑ πετύχαιναν τον... τριπλασιασμό των μισθών τους την πρώτη πενταετία που εργάζονταν. Σημειωτέον ότι η ανάλυση του δείκτη FT 500, τον οποίο συναπαρτίζουν οι 500 κορυφαίες σε κεφαλαιοποίηση επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, δείχνει ότι το 30% εξ αυτών διευθύνονται από μάνατζερ που είναι κάτοχοι ΜΒΑ.

Ενδιαφέρουσα, όντως, η έρευνα των Financial Times . Δεν πρέπει να ξεχνά, όμως, κανείς ότι - θολωμένη ενδεχομένως από την κρίση - η ίδια η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει απόψεις ειδικών που προέτρεπαν τους φοιτητές ΜΒΑ και χρηματοοικονομικών να αλλάξουν κατεύθυνση! «Είστε τα λαμπρότερα μυαλά. Αλλά θα πρέπει να συμφιλιωθείτε με την ιδέα ότι η κρίση αλλάζει τα δεδομένα. Δεν είναι δυνατόν να γίνετε όλοι μάνατζερ ή τραπεζίτες. Υπάρχουν και άλλα επαγγέλματα, όπως του μηχανικού, που δεν αμείβονται τόσο καλά, αλλά δεν αποτελούν ντροπή για σας» έγραφε το 2009 η εφημερίδα, παρασύροντας τότε πολλούς να εγκαταλείψουν τη Γουόλ Στριτ και το Σίτι για τη Σίλικον Βάλεϊ.

Πηγή: tanea.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr