Το να επιχειρεί κάποιος δεν είναι απλώς επάγγελμα, αλλά μια περιπέτεια, ένας δύσκολος και γεμάτος προκλήσεις τρόπος ζωής. Από τη στιγμή που κάποιος ξεκινά μια επιχείρηση, δεν πρέπει ποτέ να σταματήσει να αναζητά νέες ευκαιρίες επένδυσης, νέες ιδέες, νέα προϊόντα – υπηρεσίες και νέους διαδρόμους επιτυχίας.
Αν η επιχείρησή του γίνει επιτυχημένη και βιώσιμη, αυτό θα οφείλεται σίγουρα στο γεγονός ότι δεν σταματά να δέχεται νέες προκλήσεις, να αφουγκράζεται το περιβάλλον, κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, να ενσωματώνει τις αλλαγές που αυτό το νέο περιβάλλον του επιβάλλει. Κοινώς, να είναι έτοιμος να αλλάξει ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειαστεί, εκτός από το όραμα που έχει θέσει και τις βασικές αξίες με τις οποίες έχει αποφασίσει να επιχειρήσει. Ωστόσο, αν σας έλεγα πως υπάρχουν κανόνες που εγγυώνται την επιχειρηματική επιτυχία θα ήταν ψέματα, αφού καμία θεωρία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εμπειρία για έναν επιχειρηματία. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που μπορούν να βοηθήσουν. Ιδού λοιπόν οι κανόνες του παιχνιδιού:
Μη στοχεύετε ψηλά. Στοχεύστε Ψηλότερα.
Γίνατε επιχειρηματίας γιατί είχατε όραμα, μια κινητήρια δύναμη που απαιτούσε και συνεχίζει να απαιτεί τα πάντα από εσάς. Μη προσπαθείτε να εκλογικεύσετε το πάθος σας, χρησιμοποιείστε το και συνεχίστε να πιέζετε τα πράγματα μέχρι να φτάσετε εκεί που ονειρευτήκατε, με την ένταση και το εύρος που σας οδηγούσε από το ξεκίνημά σας. Χρειάζεται τόλμη και συνεχή αναζήτηση νέων ιδεών για να οικοδομήσετε την επιχείρηση που θέλετε.
Προσλάβετε ανθρώπους εξυπνότερους από σας
Αφού είστε ο ιδρυτής και εκείνος που οραματίστηκε το επιχειρηματικό σας εγχείρημα, θεωρείτε πως θα πρέπει να γνωρίζετε τα πάντα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορείτε να τα γνωρίζετε όλα. Υπάρχουν άλλοι που μπορείτε να τους αναθέσετε να κάνουν αυτά που εσείς δεν γνωρίζετε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσετε την προσπάθεια να μαθαίνετε και να βελτιώνετε τις δεξιότητές σας κάθε στιγμή που έχετε ελεύθερη. Ωστόσο, πρέπει να κατανοήσετε ότι υπάρχουν άλλοι καλύτερα καταρτισμένοι για να χειριστούν αυτά που αγωνίζεστε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Το να προσλάβετε τους σωστούς ανθρώπους για τη σωστή δουλειά, θα σας οδηγήσει ευκολότερα στο επόμενο στάδιο.
Συνειδητοποιήστε ότι το τέλειο είναι ο εχθρός του καλού.
Το «τέλειο» δεν είναι παρά ένας ωραίος τρόπος για να περιγράψουμε μια διαδικασία που οδηγεί σε κάτι όλο και καλύτερο. Τίποτα που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε δεν θα είναι ποτέ τέλειο ή ακόμα και απολύτως ολοκληρωμένο. Το να προσφέρουμε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία με επιτυχία στην αγορά εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων, πολλούς από τους οποίους δεν είμαστε σε θέση να τους ελέγξουμε. Από την άλλη, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να περιμένει για να πάρει το «τέλειο». Λανσάρετε την ιδέα σας αρκετά καλά για να ξεκινήσετε και προσπαθήστε να την τελειοποιήσετε στη συνέχεια!
Συνηθίστε να ακούτε «Όχι»
Θα αντιμετωπίσετε την απόρριψη, το χλευασμό, ακόμα και το γέλιο στην επιχειρηματική σας πορεία. Η επιβίωση της ιδέας σας εξαρτάται από το πόσο σκληρά πιστεύετε ότι αξίζει να αγωνισθείτε γι' αυτή. Εάν είστε απολύτως σίγουροι ότι είναι σωστή, το μόνο άτομο που θα σας υποστηρίζει πάντα είναι ο εαυτός σας. Όντας επιχειρηματίας δεν σημαίνει μόνο ότι θα ακούτε αρνήσεις από τους άλλους, αλλά ότι εσείς θα αρνείστε στον ίδιο σας τον εαυτό όταν τα πράγματα λοξοδρομούν και ο φόβος σας προστάζει να υποχωρήσετε. Δεν έχουν σημασία τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσετε. Να θυμάστε πάντα ότι όταν τα πράγματα παίρνουν λάθος δρόμο καθαρίζουμε το χώρο για να τα διορθώσουμε αργότερα.
Η απλότητα είναι το κλειδί
Καθώς ένας επιχειρηματίας πλησιάζει στην εκπλήρωση των ονείρων του, συνήθως ανακαλύπτει ότι τα πάντα έχουν γίνει περίπλοκα, από το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθεί μέχρι το ίδιο το μήνυμα του προϊόντος ή της υπηρεσίας. Όπως συχνά έχει τονιστεί από αυτή τη στήλη, κάθε καλός επιχειρηματίας χρειάζεται μια σπουδαία ιδέα. Οι περιττές περιπλοκές πολύ συχνά λειτουργούν αρνητικά. Είναι εύκολο να γίνουν περίπλοκα τα πράγματα, αλλά είναι δύσκολο να τα κρατήσουμε απλά. Είναι απαραίτητο να βρει κανείς τον κατάλληλο χρόνο για να ξαναγυρίσει στα βασικά. Εξάλλου, αυτό μπορεί να είναι το κρίσιμο σημείο που θα ορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία του!
Διαβάστε εδώ το άρθρο του Πάνου Τσαγκαράκη στο reporter.gr
Σχόλια