Αλλαγή καριέρας - ένας μικρός οδηγός για το πώς να τα καταφέρετε
Η αλλαγή καριέρας είναι μία πολύ δύσκολη δοκιμασία, αλλά στην οικονομική κρίση που διανύουμε είναι, σε πολλές περιπτώσεις, απαραίτητη. Ολόκληροι επαγγελματικοί κλάδοι έχουν πληγεί σοβαρά, καθιστώντας την αλλαγή καριέρας σε όσους εργάζονταν σε αυτούς, επιτακτική.
Συνήθως, συνοδεύεται από μία δραματική οπισθοδρόμηση όσον αφορά τις οικονομικές απολαβές ή τα προνόμια και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να σημαίνει ακόμα και επιστροφή στα θρανία. Αυτός είναι ένας μικρός οδηγός, ώστε να καταφέρετε να πάρετε τη "στροφή" στην καριέρα σας, λίγο πιο εύκολα.
Εξερευνήστε.
Είναι πολύ σημαντικό να ερευνήσετε τις επιλογές σας. Μιλήστε με ανθρώπους του κλάδου που σας ενδιαφέρει. Προσπαθήστε να μαντέψετε τι έχει μέλλον, άρα και ζήτηση. Αξιολογήστε τα προσόντα σας και διερευνήστε σε ποιους άλλους τομείς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Ακολουθήστε το παράδειγμα των άλλων. Συγκεντρώστε λοιπόν, όσο περισσότερες πληροφορίες και γνώσεις γίνεται, οι οποίες θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να κάνετε σωστότερα την επιλογή σας.
Καταστρώστε το σχέδιό σας.
Ένα καλό σχέδιο περιλαμβάνει όλα τα στάδια μέχρι την ολοκλήρωση της αλλαγής. Ξεκινήστε προσδιορίζοντας τον τελικό στόχο και μετά αρχίστε να χτίζετε ένα-ένα τα βήματα που θα σας οδηγήσουν εκεί.
Δικτυωθείτε.
Γίνετε μέλος σε συνδέσμους ή συνδικάτα, παρακολουθήστε σεμινάρια, μιλήστε με γνωστούς, ελάτε σε επαφή με επιμελητήρια και επίσημες οργανώσεις του επαγγελματικού τομέα που σας ενδιαφέρει. Έτσι, θα σας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσετε πιθανούς εργοδότες ή να κάνετε πρακτική εξάσκηση και να κερδίσετε μεγαλύτερη εμπειρία.
Αποκτήστε νέα προσόντα και δεξιότητες.
Για να μπορέσετε να αλλάξετε την καριέρα σας, ίσως είναι απαραίτητο να αποκτήσετε νέα προσόντα. Μόλις αναγνωρίσετε ποια είναι αυτά, βρείτε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τα αποκτήσετε. Είτε πρόκειται για σεμινάρια και σπουδές είτε για πρακτική, επαγγελματική εξάσκηση, είτε για επαγγελματικά βιβλία.
Αποκτήστε Επαγγελματική Εμπειρία.
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην προσπάθεια αλλαγής καριέρας είναι η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας. Αν σπουδάζετε κάτι νέο, πιθανόν η σχολή σας να έχει και κάποιου είδους πρακτικής εξάσκησης. Ένας άλλος τρόπος είναι η εθελοντική εργασία ή η συμμετοχή σε συγκεκριμένα projects με μερική απασχόληση.
Προετοιμαστείτε για το μεγάλο άλμα!
Όσο κι αν σας φοβίζει, η αλλαγή καριέρας είναι πολύ προτιμότερη από τη στασιμότητα. Μπορεί να πρέπει να συμβιβαστείτε με λίγα χρήματα στην αρχή, μπορεί να πρέπει να κάνετε όλη τη "βρωμοδουλειά", μπορεί να πρέπει να είστε συγκαταβατικοί, μπορεί να πρέπει να αλλάξετε πόλη ή χώρα διαμονής, αλλά στο τέλος, οι πιθανότητες είναι ότι θα βγείτε κερδισμένοι!
Δείτε το άρθρο εδώ στο tsemperlidou.gr.
Σχόλια