Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να κερδίσετε τις εντυπώσεις στον.. μαραθώνιο εύρεσης εργασίας. Το δίδκτυο Eures εξηγεί τι πρέπει να προσέξετε για το παρουσιαστικό, για τις ερωτήσεις παγίδες, τα προσωπικά δεδομένα, τη διαπραγμάτευση για τον μισθό αλλά και για τις νέου τύπου συνεντεύξεις βάση δεξιοτήτων.
Συμβουλές σχετικά με τη συνέντευξη
- Ελέγξτε/ φροντίστε να μάθετε εκ των προτέρων τη δομή της συνέντευξης, το κατά πόσον περιλαμβάνει δοκιμασίες, το είδος των δοκιμασιών αυτών, το κατά πόσον πρέπει να προετοιμάσετε παρουσίαση της υποψηφιότητάς σας, καθώς και το κατά πόσον πρέπει να προσκομίσετε αντίγραφα ή τα πρωτότυπα πτυχία σας ή άλλα δικαιολογητικά.
- Φροντίστε να έχετε μαζί σας αντίγραφα του βιογραφικού σας και του εντύπου της αίτησης, σημειωματάριο και στυλό, καθώς και κατάλογο των ερωτήσεων που θα επιθυμούσατε να θέσετε.
- Επιβεβαιώστε τη συμμετοχή σας στη συνέντευξη και επαληθεύστε την ημερομηνία, την ώρα και τα στοιχεία του αρμόδιου επικοινωνίας.
Προσωπική Παρουσίαση
Οι εργοδότες αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ακρίβεια, το παρουσιαστικό, την αυτοκυριαρχία, την αυτοπεποίθηση, την κίνηση του σώματος και το επίπεδο της προετοιμασίας του υποψηφίου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Απενεργοποιήστε το κινητό σας τηλέφωνο προτού εισέλθετε στην αίθουσα διεξαγωγής της συνέντευξης. Εφόσον σας ζητηθεί, ανταλλάξτε χειραψία με τους υπεύθυνους της συνέντευξης.
Περιμένετε όρθιοι έως ότου σας προσφερθεί κάθισμα για να καθίσετε. Προσπαθήστε να αποπνέετε αυτοπεποίθηση και αυτοκυριαρχία. Μιλάτε ευκρινώς και διατηρείτε σταθερή την ένταση της φωνής σας. Προσπαθήστε να μη δείξετε σημάδια νευρικότητας. Κοιτάζετε τους συνομιλητές σας στα μάτια.
Προσπαθήστε να μη διατυπώσετε επικριτικές παρατηρήσεις για πρώην εργοδότες σας ή τρίτα πρόσωπα. Εάν κληθείτε να κρίνετε γεγονότα ή πρόσωπα, προσπαθήστε να διατυπώσετε κρίσεις όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικές και θετικές. Αποφύγετε κάθε συζήτηση σχετικά με τα προσωπικά ή τα οικονομικά σας προβλήματα.
Απαντώντας στις ερωτήσεις
Προετοιμασθείτε μεθοδικά για όλα τα θέματα που ενδέχεται να θίξουν οι αξιολογητές. Οι περισσότερες ερωτήσεις αναμένεται να εστιάσουν στην εμπειρία, τις δεξιότητες και τον εργασιακό σας ζήλο. Πρέπει να πείσετε τους αξιολογητές ότι επιθυμείτε διακαώς να επιλεγείτε για την προσφερόμενη θέση εργασίας. Εξηγήστε τους πώς ακριβώς τα προτερήματα και τα ενδιαφέροντά σας συνάδουν με τις απαιτήσεις του εργοδότη. Οι απαντήσεις σας πρέπει να είναι πλήρεις και συνοπτικές. Να αναφέρεστε μόνο σε γεγονότα τα οποία ενδέχεται να ενδιαφέρουν τον εργοδότη. Να είστε ευγενικοί, ειλικρινείς και να επιδεικνύετε επαγγελματισμό. Ποτέ μη λέτε ψέματα.
Οι απαντήσεις σας πρέπει να είναι σαφείς και σύντομες και δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ιδιόλεκτα και ακρωνύμια. Μεταξύ των συνήθων ερωτήσεων που απευθύνουν οι εργοδότες συγκαταλέγονται οι εξής:
- Για ποιον λόγο θέλετε να εργαστείτε στη συγκεκριμένη θέση εργασίας;
- Τι μπορείτε να συνεισφέρετε στην επιχείρησή μας;
- Πείτε μου κάτι για τον εαυτό σας. Ποιος είστε;
- Ποια είναι τα προτερήματα και τα ελαττώματά σας;
- Για ποιον λόγο επιθυμείτε να εργαστείτε στη χώρα μας;
- Πόσο σκοπεύετε να μείνετε στη χώρα μας;
- Πότε σταματήσατε να εργάζεσθε στην τελευταία σας δουλειά;
- Θεωρείτε ότι τα προσόντα σας ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της θέσης εργασίας που προσφέρουμε;
Ο εργοδότης επιθυμεί να παρουσιάσετε πρακτικά παραδείγματα που να καταδεικνύουν τον ζήλο και τις δεξιότητές σας.
Ερωτήσεις-Παγίδες
- Χειριστείτε με διπλωματικό τρόπο ερωτήσεις οι οποίες εστιάζουν στα ελαττώματά σας ή στην έλλειψη προσόντων. Προσπαθήστε να παρουσιάσετε τα ελαττώματά σας ως προτερήματα.
- Αντισταθμίστε τις κακές εμπειρίες σας επικαλούμενοι πλήθος παραδειγμάτων προσπαθειών σας οι οποίες στέφθηκαν με επιτυχία.
- Φροντίστε να είστε εκ των προτέρων έτοιμοι να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με τους λόγους για τους οποίους αποχωρήσατε από άλλες θέσεις εργασίας ή πρώην εργοδότες.
- Αναθέστε τον ρόλο του αξιολογητή σε μέλη της οικογένειάς σας και φίλους σας. Στο τέλος ζητήστε τους να σας πουν με ειλικρίνεια αν βρήκαν τις απαντήσεις σας πειστικές.
Προσωπικές Ερωτήσεις
Ορισμένες συνεντεύξεις ενδέχεται να επεκταθούν σε μη επαγγελματικής φύσεως θέματα. Παρόλα αυτά, ορισμένες πτυχές της ζωής των υποψηφίων πρέπει να θεωρηθεί ότι ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, οι δε υποψήφιοι δεν πρέπει να αισθάνονται υποχρεωμένοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις που εστιάζουν σε αυτές τις πτυχές. Όλες οι χώρες έχουν θεσπίσει νόμους κατά των διακρίσεων οι οποίοι συνάδουν με τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ηλικία, την ανικανότητα, τη φυλετική ή την εθνική καταγωγή και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Μεταξύ των υπολοίπων θεμάτων που δεν προσφέρονται ως αντικείμενα συζήτησης στο πλαίσιο μιας συνέντευξης περιλαμβάνονται οι πολιτικές πεποιθήσεις, η υγεία, η οικογενειακή κατάσταση ή ο οικογενειακός προγραμματισμός.
Εάν η συνέντευξη περιλαμβάνει ερώτηση αυτού του είδους, σας συνιστούμε να ρωτήσετε: «Τι σχέση έχει αυτό το θέμα με τη θέση εργασίας για την οποία ενδιαφέρομαι;».
Ερωτήσεις του υποψήφιου
Είναι προτιμότερο να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο τέλος της συνέντευξης. Οι ερωτήσεις ενός υποψηφίου μπορεί να αφορούν τα ακόλουθα θέματα: τη διοικητική διάρθρωση της επιχείρησης, την περιγραφή μιας τυπικής εργάσιμης ημέρας του υπαλλήλου που στελεχώνει την αιτούμενη θέση, την προθεσμία υποβολής παρατηρήσεων και τα προγράμματα της επιχείρησης για την κατάρτιση των εργαζομένων και την απόκτηση προσόντων.
Η συζήτηση σχετικά με τις αποδοχές
Εάν διστάζετε να θέσετε το ζήτημα των αποδοχών, περιμένετε να το κάνει ο εργοδότης. Αποφύγετε να συζητήσετε τις απαιτήσεις σχετικά με τις αποδοχές στην πρώτη συνέντευξη. Σε πολλές χώρες, προηγείται συνήθως η προσφορά της θέσης εργασίας από τον εργοδότη και ακολουθεί η διαπραγμάτευση σχετικά με τις αποδοχές και τις λοιπές παροχές.
Τα περιθώρια διαπραγμάτευσης του ύψους των αποδοχών και των παροχών είναι μεγαλύτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί εφαρμόζουν κατά κανόνα σταθερή μισθολογική κλίμακα.
Ο υπολογισμός των αποδοχών με βάση την ώρα, την εργάσιμη ημέρα, τον μήνα ή το έτος ποικίλλει από κλάδο σε κλάδο.
Κερδίστε τις εντυπώσεις
Ενδυματολογικός Κώδικας
Είναι προτιμότερο να πληροφορηθείτε τον τυπικό ενδυματολογικό κώδικα που εφαρμόζεται στον κλάδο που σας ενδιαφέρει (π.χ. συντηρητικός και διακριτικός ή πρωτότυπος και βασισμένος στις ατομικές προτιμήσεις) και να ντυθείτε κατάλληλα για την περίσταση, παρά να φορέσετε την τελευταία λέξη της μόδας. Οι συμμετέχοντες σε συνεντεύξεις ντύνονται συνήθως με την οφειλόμενη επαγγελματική σοβαρότητα, ακόμη και αν ο ενδυματολογικός κώδικας που εφαρμόζεται στο συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από απλότητα.
Καταρχάς, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ευπρεπείς και καλοντυμένοι.
Ντυθείτε έξυπνα, φορέστε καθαρά παπούτσια, αποφύγετε το αθλητικό ή το αποκαλυπτικό ντύσιμο (κοντές φούστες, χαμηλά ντεκολτέ), αποφύγετε τα έντονα αποσμητικά και αρώματα, έχετε καθαρά και περιποιημένα μαλλιά και γένια και επιλέξτε μακιγιάζ και κοσμήματα με γνώμονα τη διακριτικότητα.
Γενικές Συμβουλές
Να είστε ευγενικοί, φιλικοί και χαμογελαστοί. Να κοιτάζετε τον υπεύθυνο της συνέντευξης στα μάτια. Να ακούτε προσεκτικά τις ερωτήσεις και να απαντάτε κάθε ερώτηση χωριστά (η απάντησή σας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 λεπτά). Να μιλάτε ευκρινώς, με αυτοπεποίθηση και χωρίς άγχος. Συγκρίνετε τα προτερήματα και την εμπειρία σας με τις απαιτήσεις της θέσης για την οποία ενδιαφέρεσθε. Ευχαριστήστε τον εργοδότη για τον χρόνο που σας διέθεσε.
Αποδείξτε το ενδιαφέρον σας να εργαστείτε για τη συγκεκριμένη επιχείρηση συλλέγοντας εκ των προτέρων όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για αυτήν.
Συνεντεύξεις βάσει δεξιοτήτων
Ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός εργοδοτών διεξάγουν συνεντεύξεις βάσει δεξιοτήτων (οι οποίες είναι επίσης γνωστές ως «δομημένη συνέντευξη» και «συνέντευξη βάσει καταστάσεων»).
Οι συνεντεύξεις αυτές έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές όσον αφορά την πρόβλεψη των μελλοντικών εργασιακών επιδόσεων του υποψηφίου. Είναι επίσης περισσότερο αντικειμενικές από τις μη δομημένες συνεντεύξεις.
Σε μια συνέντευξη βάσει δεξιοτήτων, κάθε ερώτηση αποσκοπεί στην αξιολόγηση του υποψηφίου όσον αφορά ορισμένη δεξιότητα ή ικανότητα. Η απάντηση που θα δώσει αξιολογείται βάσει προκαθορισμένων κριτηρίων και βαθμολογείται σύμφωνα με αυτά. Με τον τρόπο αυτόν, τα προσόντα των υποψηφίων συγκρίνονται με το ιδανικό ζητούμενο αντί να συγκρίνονται μεταξύ τους.
Στους υποψήφιους τίθενται ερωτήσεις που σχετίζονται με τη συμπεριφορά τους ενόψει συγκεκριμένων καταστάσεων, την οποία θα πρέπει να υποστηρίξουν επικαλούμενοι συγκεκριμένα παραδείγματα. Οι υπεύθυνοι λήψης των συνεντεύξεων μπορούν να εμβαθύνουν το ερώτημά τους ζητώντας περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά ή τις δεξιότητες των υποψηφίων.
Πώς να προετοιμαστείτε
Προετοιμαστείτε για τις ερωτήσεις βάσει δεξιοτήτων εξακριβώνοντας ποιες δεξιότητες και ικανότητες απαιτούνται για τη θέση για την οποία ενδιαφέρεσθε. Μεταξύ των κοινών δεξιοτήτων στις οποίες εστιάζουν αυτές οι συνεντεύξεις περιλαμβάνονται οι εξής:
- ικανότητα συνεργασίας,
- σχεδιασμός και οργάνωση,
- ανάλυση και επίλυση προβλημάτων,
- ανάληψη ηγετικών καθηκόντων και λήψη αποφάσεων,
- επικοινωνία.
Εν συνεχεία, εφαρμόστε τη μέθοδο STAR: κατάσταση, καθήκον, δράση, αποτέλεσμα (situation, task, action, result).
Για παράδειγμα, εάν ερωτηθείτε πώς ελέγχετε το άγχος σας και κληθείτε να δώσετε ένα παράδειγμα κατάστασης στο πλαίσιο της οποίας εργαστήκατε υπό πίεση, αναλύστε πρώτα το πλαίσιο (κατάσταση), περιλαμβανομένου του ζητούμενου από σας αποτελέσματος (καθήκον).
Ακολούθως —στο σημείο αυτό πρέπει κυρίως να εστιάσει η απάντησή σας— περιγράψτε τις ενέργειες που κάνατε (δράση). Τέλος, αναφέρετε τι συνέβη (αποτέλεσμα). Δώστε έμφαση στον ρόλο σας και στον τρόπο με τον οποίο αυτός συνέβαλε στο αποτέλεσμα.
Το κλειδί της επιτυχίας για να απαντήσετε ορθά σε τέτοιες ερωτήσεις είναι η χρήση αληθινών παραδειγμάτων από την προσωπική σας εμπειρία και η λεπτομερής περιγραφή τους, ώστε να μη δώσετε την εντύπωση ότι θεωρητικολογείτε.
Πηγή:www.capital.gr
Σχόλια