Με το ζήτημα παράτασης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας να εκκρεμεί και επισήμως να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2014, το ΚΕΠΚΑ συστήνει σε όσους ενδιαφέρονται να... σπεύσουν.
Με βάση τα ισχύοντα, από το 2015 παύει η απαγόρευση αυτή και οι καταναλωτές, που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα ενυπόθηκα δάνειά τους, θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους.
Ενημερώνει τους καταναλωτές ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια σειρά νόμων, για την προστασία της κύριας κατοικίας τους:
- Ν. 3869/2010: Ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων
- Ν. 4161/2013: Πρόγραμμα διευκόλυνσης ενήμερων δανειοληπτών
- Ν. 4224/2013: Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους
- Πράξη 42/30.5.2014 Τράπεζας της Ελλάδος – Πλαίσιο εποπτικών υποχρεώσεων για τη διαχείριση των ανοιγμάτων σε καθυστέρηση και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων
- Κώδικας δεοντολογίας των Τραπεζών, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ, στις 31 Δεκεμβρίου 2014.
«Δυστυχώς, δεν έχει γίνει, μέχρι στιγμής, καμία σοβαρή συζήτηση, για τη λήξη της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και τι λύσεις έχει στη διάθεσή του ο υπερχρεωμένος καταναλωτής» αναφέρει το ΚΕ.Π.ΚΑ. και συστήνει στους καταναλωτές να διαπιστώσουν ποιες είναι οι δυνατότητες, που τους δίνει η νομοθεσία, για τη διευθέτηση των οφειλών τους.
Συμβουλές προς τους δανειολήπτες
Εκπρόσωποι καταναλωτικών ενώσεων συστήνουν σε όσους έχουν χρέη προς τις τράπεζες: κλείστε ένα ραντεβού με κάποιον από τους Φορείς που συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Δίκτυο Υποστήριξης Καταναλωτών σε Θέματα Υπερχρέωσης για να δείτε αν μπορείτε να ενταχθείτε στον Νόμο Κατσέλη, αλλά και επιδιώξτε εξωδικαστική επίλυση της διαφωνίας με την τράπεζα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά τις τροποποιήσεις που επέφερε ο Ν. 4161/2013 η διαδικασία του Ν.3869/2010 ξεκινά με την υποβολή της αίτησης προς το αρμόδιο Ειρηνοδικείο. Σε δύο μήνες από την κατάθεση της αίτησης προσδιορίζεται η ημέρα επικύρωσης ενώπιον του ειρηνοδίκη και κατά το χρονικό αυτό διάστημα ο αιτών υποχρεούται να προσπαθήσει να βρει συμβιβαστική λύση με τους πιστωτές (προδικαστικός συμβιβασμός). Ο οφειλέτης πρέπει εντός δεκαπέντε ημερών από την κατάθεση να επιδώσει την αίτηση στους πιστωτές και τους εγγυητές. Εντός μηνός από την επίδοση οι πιστωτές οφείλουν να καταθέσουν στο φάκελο τις απόψεις τους για το σχέδιο ρύθμισης των οφειλών του αιτούντος. Κατά την ημέρα επικύρωσης ο ειρηνοδίκης είτε θα επικυρώσει τον συμβιβασμό των μερών, είτε θα αποφασίσει κατόπιν αιτήματος του οφειλέτη ή πιστωτή ή και αυτεπαγγέλτως την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη, τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας του, καθώς και την καταβολή μηνιαίων δόσεων μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αίτησης.
Πηγή: capital.gr
Σχόλια