NEWSFLASH...
Top Stories από το Διαδίκτυο
ανάγνωση

Επενδυτές του... καφέ και του φούρνου

Επενδυτές του... καφέ και του φούρνου
13_10_2014 | 07:11 15_11_2016 | 11:24

Ο ένας στους δέκα που αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του στον επιχειρηματικό στίβο μεσούσης της οικονομικής κρίσης επιλέγει τον γνώριμο χώρο του εστιατορίου, της καφετέριας και του μπαρ.

Είναι άκρως ενδεικτικό ότι οι υποψήφιοι επενδυτές δεν φαίνεται να πτοούνται ούτε από τον μεγάλο αριθμό των «λουκέτων» ούτε από την αίσθηση «κορεσμού» που επικρατεί στην αγορά για τις συγκεκριμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες ούτε από τις εκκλήσεις για «στροφή στην καινοτομία» με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη και τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Τα επίσημα στοιχεία της Γ.Γ. Εμπορίου καταδεικνύουν ότι σε σύνολο 611 τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας, η μεγαλύτερη κινητικότητα μέσα στο 2014 παρατηρείται στις «δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης», αλλά και στις «δραστηριότητες παροχής ποτών».

Τα στοιχεία που εξασφάλισε η «Κ» προέρχονται από τη βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) όπου καταγράφονται υποχρεωτικά όλες οι ενάρξεις και οι διαγραφές επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μορφής, από τον Απρίλιο του 2011 έως σήμερα. Τα στοιχεία του 2014 δείχνουν ότι μέσα στη χρονιά έχουν γίνει περίπου 7.300 ενάρξεις από νομικά πρόσωπα όλων των κατηγοριών (ανώνυμες εταιρείες, ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, οι οποίες πλέον έρχονται και πρώτες στις προτιμήσεις λόγω της ευελιξίας που παρέχουν, ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε. κ.λπ.). Η ανάλυση κατά κλάδο –συνολικά υπάρχουν 611 «κωδικοί»– δείχνει ότι από αυτές τις 7.300 ενάρξεις, το 40% εστιάζεται στους 20 πρώτους, εκ των οποίων ουδείς αφορά σε βιομηχανική παραγωγή ή καινοτομία. Οι κλάδοι στους οποίους επικεντρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον ακόμη και το 2014 είναι οι εξής:

  1. Πρώτος έρχεται ο τομέας των εστιατορίων και των κινητών μονάδων εστίασης. Συνολικά, από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν 444 επιχειρήσεις, δηλαδή περίπου το 6,1% του συνόλου. Ο αριθμός των λουκέτων ήταν μεγαλύτερος, καθώς το ΓΕΜΗ έχει καταγράψει 586 διαγραφές στον συγκεκριμένο κλάδο (σ.σ.: ως διαγραφές το ΓΕΜΗ αντιμετωπίζει τη θέση μιας εταιρείας σε κατάσταση αδράνειας, πτώχευσης, διακοπής στη ΔΟΥ, λύσης υπό εκκαθάριση συνδιαλλαγής και οριστικής διαγραφής).
  2. Δεύτερος έρχεται ο τομέας της «παροχής ποτών» (μπαρ, καφετέριες κ.λπ.) με 327 συστάσεις και 458 διαγραφές. Το ποσοστό στο σύνολο φτάνει στο 4,47%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην εστίαση και στα μπαρ, στρέφεται μεγάλο μέρος της λεγόμενης «επιχειρηματικότητας ανάγκης». Μισθωτοί που έχασαν τη δουλειά τους και εισέπραξαν την αποζημίωσή τους, εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν και πήραν το εφάπαξ, αποφασίζουν να επενδύσουν –πολλές φορές επιλέγοντας και τον δρόμο του franchising– προκειμένου να εξασφαλίσουν εισόδημα για τους ίδιους αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους που συνήθως είναι είτε άνεργα είτε απασχολούνται μερικώς με πολύ χαμηλές αμοιβές. Τέτοιου είδους επενδυτικές κινήσεις συνήθως δεν αποδεικνύονται επιτυχημένες και αυτό δικαιολογεί και τον πολύ μεγάλο αριθμό «λουκέτων».
  3. Στην τρίτη θέση του καταλόγου, εμφανίζεται ο κλάδος των κατασκευαστικών εργασιών σε κτίρια. Το «πάγωμα» της κτηματαγοράς έχει στρέψει το ενδιαφέρον στις επισκευές και αυτό με τη σειρά του έχει οδηγήσει στη σύσταση επιχειρήσεων με στόχο την οργανωμένη κάλυψη αυτής της ζήτησης. Εντοπίζονται 224 ενάρξεις μέσα στο 2014, αλλά και 452 διαγραφές.

Ακολουθούν η παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και «λοιπών συμβουλών διαχείρισης», δραστηριότητα που παραμένει «ζωντανή» κυρίως λόγω του ΕΣΠΑ (σ.σ.: ανθεί η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις εντάξεις στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα και αυτό οδήγησε σε 217 ενάρξεις μέσα στο 2014), η εκπαίδευση με 179 ενάρξεις (κυρίως φροντιστήρια), τα τουριστικά καταλύματα με 176 ενάρξεις και η παροχή φορολογικών συμβουλών με 171 ενάρξεις.

Ο φορολογικός τομέας ήταν ένας από τους λίγους στους οποίους μέσα στο 2014 οι ενάρξεις εμφανίζονται περισσότερες απ' ό,τι οι διαγραφές (171 έναντι 79), κάτι που εξηγείται λόγω των συνεχών αλλαγών του φορολογικού συστήματος, αλλά και της μεταφοράς αντικειμένου από τις εφορίες στα λογιστικά γραφεία.

Πολύ ψηλά στις προτιμήσεις έρχονται επίσης τα φαρμακεία και το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων. Στον μεν κλάδο των φαρμακείων, βέβαια, οι ενάρξεις είναι διπλάσιες από τις διαγραφές (151 έναντι 77), στον δε κλάδο του εμπορίου ενδυμάτων, οι διαγραφές είναι υπερδιπλάσιες των ενάρξεων (131 έναντι 293). Οι «δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών συστημάτων» είναι ο μοναδικός κλάδος στην 1η δεκάδα που παραπέμπει σε καινοτομία και ο μεγάλος αριθμός ενάρξεων (122 έναντι 93 διαγραφών) αποδίδεται κυρίως στην ανάπτυξη του Ιnternet στην ελληνική αγορά.

Πρώτες οι ατομικές επιχειρήσεις

Οι ενάρξεις επιχειρηματικής δραστηριότητας όλων των μορφών από τις αρχές του 2014 έως και τις αρχές Οκτωβρίου έχουν φτάσει στις 26.377. Φυσικά, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι ατομικές επιχειρήσεις (όπου συμπεριλαμβάνονται και τα λεγόμενα «μπλοκάκια») με 18.446 ενάρξεις.

Πρώτη σε επιλογή νομική μορφή είναι οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες με 2.966 ενάρξεις και ακολουθούν οι ομόρρυθμες εταιρείες με 2.475 ενάρξεις. Οι ΕΠΕ είναι μόλις 557, καθώς ουσιαστικά έχουν αντικατασταθεί από τις ΙΚΕ, ενώ οι ανώνυμες εταιρείες 505.

Οι διαγραφές –μέχρι στιγμής– είναι λιγότερες μέσα στο 2014.

Σε αυτό το καθεστώς εμφανίζονται στα αρχεία του ΓΕΜΗ 302 ανώνυμες εταιρείες (έναντι 505 ενάρξεων) μόλις 156 ΙΚΕ (έναντι 2.966 ενάρξεων), 656 ΕΠΕ (έναντι 557 ενάρξεων) και 14.244 ατομικές (έναντι 18.446 ενάρξεων). Εχουν διακόψει επίσης 1.803 ετερόρρυθμες εταιρείες και 5.140 ομόρρυθμες. Μάλιστα, οι διακοπές στις ομόρρυθμες εμφανίζονται διπλάσιες σε σχέση με τις ενάρξεις.

Διαβάστε εδώ το άρθρο του Θάνου Τσίρου στο kathimerini.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr