Χρήσιμες συμβουλές για την προσαρμογή στις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες ενός νέου περιβάλλοντος εργασίας
Το ξεκίνημα σε μια νέα θέση εργασίας συνοδεύεται συχνά από σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, πόσο μάλλον όταν η καινούργια δουλειά βρίσκεται σε μια άλλη χώρα.
Ακολουθούν μερικές απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές που θα διευκολύνουν τη μετάβαση στο νέο εργασιακό περιβάλλον.
Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους που εκφράζουν τα άτομα που αναζητούν εργασία και κάνουν χρήση των υπηρεσιών του EURES είναι το πολιτισμικό σοκ που συνεπάγεται η εργασία σε μια ξένη χώρα. Είναι γεγονός ότι οι εργασιακές πρακτικές, τα εργασιακά περιβάλλοντα και τα εργασιακά ήθη μπορεί να παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στις διάφορες χώρες που συμμετέχουν στο EURES, δυσχεραίνοντας έτσι την προσαρμογή σε μια νέα θέση εργασίας. Ευτυχώς όμως υπάρχουν κάποιες απλές κινήσεις που μπορούν να διευκολύνουν αρκετά τη μετάβαση.
Μελετήστε το πολιτισμικό υπόβαθρο της νέας χώρας
Όσο περισσότερα γνωρίζει κάποιος για μια συγκεκριμένη χώρα και τον πολιτισμό της, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες η μετάβασή του στον εργασιακό βίο της χώρας αυτής να είναι ομαλή και να αποφύγει το πολιτισμικό σοκ. Η συμβουλή λοιπόν είναι αυτονόητη. Προτού αναχωρήσετε για να δουλέψετε σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, μελετήστε όσο το δυνατό περισσότερο τον πολιτισμό της. Η έρευνά σας μπορεί να έχει πιο απλή μορφή, παρακολουθώντας π.χ. σειρές και ταινίες από τη χώρα αυτή, ή πιο πολυσύνθετη, διαβάζοντας βιβλία που ασχολούνται ειδικά με την ανάλυση των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων της. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με φίλους ή συγγενείς που έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν τη συγκεκριμένη χώρα οι οποίοι μπορούν να σας μεταφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τα πολιτισμικά πρότυπα και τις διαφορές.
Παρατηρήστε τα πάντα γύρω σας με προσοχή
Αφού εγκατασταθείτε στη χώρα, είναι σημαντικό να παρατηρείτε με προσοχή τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις στο περιβάλλον σας. Παρατηρήστε πώς οι άνθρωποι επικοινωνούν λεκτικά και σωματικά και μιμηθείτε τους. Μέσα από μια διαδικασία δοκιμής και λάθους γρήγορα θα κατανοήσετε τι θεωρείται ευγενικό και τι αγενές σε διάφορες περιστάσεις. Ταυτόχρονα, οι άλλοι θα σας αντιμετωπίζουν πιο θετικά βλέποντας ότι προσπαθείτε να υιοθετήσετε τα πολιτισμικά πρότυπα, οπότε μη διστάζετε να ζητάτε συμβουλές από τους συναδέλφους σας και τολμήστε να βγείτε «έξω από τα νερά σας».
Αναλογιστείτε τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της δικής σας χώρας
Η πολιτισμική ένταξη είναι αμφίδρομη διαδικασία. Μην προσπαθείτε απλά να κατανοήσετε και να μιμηθείτε το νέο σας πολιτισμικό περιβάλλον, αλλά προσπαθήστε να αντιληφθείτε και την εικόνα που έχουν για τον πολιτισμό της δικής σας χώρας οι νέοι σας συμπολίτες. Εάν κατανοήσετε τους προϊδεασμούς που μπορεί να έχουν οι άλλοι για το πολιτισμικό σας υπόβαθρο, θα είστε σε θέση να κάνετε μερικές μικρές προσαρμογές στη συμπεριφορά σας ώστε να διευκολύνετε την ένταξή σας. Για παράδειγμα, εάν προέρχεστε από μια χώρα όπου οι άνθρωποι είναι γνωστοί για την ευθύτητά τους, θα ήταν ενδεχομένως χρήσιμο να υιοθετήσετε μια πιο διπλωματική προσέγγιση. Ομοίως, εάν είστε από μια χώρα στην οποία επικρατεί μια πιο «ελαστική» αντίληψη του χρόνου, εάν ολοκληρώνετε τις εργασίες που σας ανατίθενται πριν από τις προθεσμίες, οι προοπτικές της σταδιοδρομίας σας μπορεί να βελτιωθούν.
Διατηρήστε ανοιχτούς τους ορίζοντές σας
Όση προετοιμασία κι αν έχετε κάνει κι όσο κι αν προσπαθείτε, σίγουρα κάποια πολιτισμικά πρότυπα στη νέα σας χώρα θα σας ξενίζουν στην αρχή. Αυτό όμως είναι φυσικό κι αναμενόμενο. Το βασικό είναι να αντιμετωπίζετε τη μετεγκατάστασή σας με ανοιχτό μυαλό και να αποδεχτείτε ότι σε κάθε χώρα κάποια πράγματα γίνονται με διαφορετικό τρόπο και ότι σπάνια τα συστήματα, οι κανόνες και τα πρότυπα λειτουργούν εξίσου επιτυχημένα σε κάθε πολιτισμικό περιβάλλον.
Η εργασία σε μια διαφορετική χώρα - αγκαλιάζοντας έναν νέο πολιτισμό και μαθαίνοντας να εκτιμάμε τις πολιτισμικές διαφορές - είναι μια από τις ουσιαστικές εμπειρίες που μπορούμε να αποκτήσουμε στη ζωή μας. Εάν ακολουθήσετε αυτές τις τέσσερις απλές συμβουλές, η προσαρμογή σας στο νέο σας εργασιακό περιβάλλον μπορεί να αποδειχθεί λίγο πιο ομαλή.
Πηγή: Eures
Σχόλια