Ποιες δεξιότητες χρησιμοποιούν στο πόκερ οι ικανοί επιχειρηματίες;
Εδώ και αρκετό καιρό μερικοί γνωστοί μου συναντώνται τακτικά για να παίξουν πόκερ.
Όλοι τους είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες στον κλάδο τους, άλλος στην δικηγορία, άλλος στα χρηματοοικονομικά κλπ. Έχοντας παρευρεθεί σε κάποιες από τις συναντήσεις τους, με προκάλεσε το γεγονός να ερευνήσω - πέραν της επιθυμίας τους να συναντηθούν και να απολαύσουν το παιχνίδι – τους λόγους και τη στρατηγική που ακολούθησε καθένας τους στις περιπτώσεις που κέρδιζαν ή έχαναν. Το έψαξα λοιπόν και βρήκα μια εξαιρετική ανάλυση των ικανοτήτων που διαθέτουν οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες και τις μεταφέρουν σ' ένα παιχνίδι του πόκερ και το αντίθετο. Οι ομοιότητες αυτές σύμφωνα με τους ειδικούς στηρίζονται σε έξι σημεία, πέρα από το διασκεδαστικό κομμάτι της υπόθεσης.
Σε γενικές γραμμές οι ικανοί επιχειρηματίες είναι και πολύ καλοί παίκτες του πόκερ. Και αυτό διότι υπάρχει ένας σαφής λόγος που κάνουν τόσα πολλά στον «πραγματικό» κόσμο και αυτός αναφέρεται σε συγκεκριμένες δεξιότητες. Αυτές, λοιπόν, τις δεξιότητες τις χρησιμοποιούν και σε ένα παιχνίδι πόκερ. Τις ακόλουθες έξι:
Ξεπερνούν τις αντιξοότητες
Ανάλογα με τον τρόπο που παίζουν σε κάθε γύρο πονταρίσματος, αυτός θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς την έκβαση του παιχνιδιού - ανεξάρτητα από το τα φύλλα που τους μοιράζονται στην αρχή. Είναι ακριβώς όπως όταν γεννιέται κάποιος σε άθλιες συνθήκες, αλλά μεγαλώνοντας βρίσκει τρόπους για να τις ξεπεράσει και να πετύχει στη ζωή. Και αυτό είναι κάτι που τον αφορά προσωπικά. Πρόκειται δηλαδή για μια κλασική ιστορία «φτώχειας - πλούτου», όπως για παράδειγμα κάποιου που έχει μεγαλώσει σε δύσκολες συνθήκες π.χ. ως μετανάστης και καταλήγει να γίνει ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες.
Μαθαίνουν από τα λάθη τους
Μπορεί να κάνει κάποιος πολλά λάθη στο πόκερ. Μαθαίνει, όμως, από αυτά τα λάθη τα οποία είναι καθοριστικά για το μέλλον. Το να χάσει ένα καλό χαρτί αποτελεί την καλύτερη πηγή μάθησης. Αρκεί να μην επαναλάβει το ίδιο λάθος. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζει ότι μπορεί να κερδίσει από καθαρή τύχη.
Γνωρίζουν πώς να υποκρίνονται
Όταν κάποιος προσποιείται σαν να έχει ένα ισχυρό χαρτί ή «μπλοφάρει» είναι μια πράξη υποκριτικής, χαρακτηριστική στο πόκερ. Όλοι οι καλοί παίκτες ξέρουν πώς και πότε να την χρησιμοποιήσουν σωστά. Ομοίως, σε νεοσύστατες επιχειρήσεις είναι σημαντικό να δρα κάποιος με αυτοπεποίθηση ανά πάσα στιγμή και να πιστεύει στο προϊόν ή το όραμά του, Σε μια νεοσύστατη εταιρεία π.χ. θα πρέπει να υποκρίνεσαι τον επιτυχημένο. Θα πρέπει να δρας με αυτοπεποίθηση, ακόμα και όταν δεν την έχεις πραγματικά.
Είναι «καλοί χαμένοι»
Υπάρχουν στιγμές στο πόκερ που κάποιος χάνει ακριβώς τη στιγμή που νόμιζες ότι επρόκειτο να κερδίσει. Αυτό συχνά προκαλεί μια τεράστια συναισθηματική ένταση και μπορεί να έχει επιπτώσεις στη συνέχεια στη λήψη των αποφάσεων του. Το πόκερ μπορεί να διδάξει πώς να πειθαρχεί κάποιος διανοητικά και να συνεχίζει την πορεία του παρά τις αντιξοότητες.
Διαβάζουν καλύτερα τους ανθρώπους
Οι καλύτεροι παίκτες του πόκερ έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να συναισθάνονται την συναισθηματική κατάσταση των άλλων. Μπορούν να «διαβάσουν» πώς οι άνθρωποι αισθάνονται ή σκέπτονται παρατηρώντας απλώς τις αντιδράσεις τους σε ορισμένες περιπτώσεις ή να ερμηνεύσουν τη γλώσσα του σώματος τους. Η ικανότητα αυτή μπορεί να βοηθήσει κάποιον πάρα πολύ στην καθημερινή του ζωή. Με άλλα λόγια, ένας παίκτης όπως και ένας επιχειρηματίας μπορεί να καταλαβαίνει τους άλλους καλύτερα, ακόμη και σε μια διαπραγμάτευση.
Παίρνουν γρήγορες αποφάσεις και αναλαμβάνουν ρίσκο
Κάθε παιχνίδι πόκερ είναι σαν ένας μικρόκοσμος ολόκληρης της πάλης μιας ζωής ή μιας επιχείρησης. Και απαιτεί γρήγορες αποφάσεις και ανάληψη κινδύνων με πολύ περιορισμένες πληροφορίες συνήθως. Αποφάσεις που θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο στην έκβαση του παιχνιδιού. Αυτός είναι ο λόγος που οι καλοί παίκτες του πόκερ γνωρίζουν πώς να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις γρήγορα και να αναλαμβάνουν το ρίσκο όταν και όπου χρειάζεται.
Το πόκερ είναι απλώς ένα συναρπαστικό παιχνίδι που απαιτεί συγκεκριμένες ικανότητες. Και η επιχειρηματικότητα φαίνεται πως δεν διαφέρει και πολύ...
Διαβάστε εδώ το άρθρο του Πάνου Τσαγκαράκη στο reporter.gr.
Σχόλια