NEWSFLASH...
Top Stories από το Διαδίκτυο
ανάγνωση

Πώς ξεχωρίζουμε καινοτόμες εταιρίες

Πώς ξεχωρίζουμε καινοτόμες εταιρίες
12_01_2015 | 08:55 15_11_2016 | 11:24

Αν δεν βγάλεις καινοτόμα προϊόντα θα σβήσεις, είναι ο κανόνας που ισχύει στην Silicon Valley.

Όμως στην πραγματικότητα αυτή την άποψη την έχουν ασπαστεί πολλές παραδοσιακές βιομηχανίες, όχι μόνο εταιρίες του τεχνολογικού κλάδου.

Το 2013, από τις συνολικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για έρευνα και ανάπτυξη, μόνο το ένα τρίτο αφορούσε τις εταιρίες υπολογιστών και λογισμικού.

Η καινοτομία είναι το καύσιμο που δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης. Οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν τις συνθήκες για το ανθρώπινο γένος να πηγαίνει ολοταχώς σε ένα πιο φωτεινό, καλύτερο μέλλον.

Το παράδοξο του καινοτόμου ηγέτη

Η ανάπτυξη είναι ένα βασικό συστατικό της αξίας μιας επιχείρησης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Για αυτό θα πρέπει να προσεχθεί ο τρόπος που την προσεγγίζει η διοίκηση κάθε εταιρίας.

Υπάρχει ένα παράδοξο στις επιχειρήσεις που η καινοτομία είναι το βασικό συστατικό της ανάπτυξης, αν όχι της επιβίωσης της. Το να ηγείται κάποια εταιρία από ένα δημιουργικό και εφευρετικό γενικό διευθυντή, δεν είναι κατά κανόνα καλό. Φυσικά αυτή η κατηγορία των ηγετών μπορούν να αυξήσουν την εφευρετική ικανότητα μιας εταιρίας, αλλά αν στην κορυφή είναι μια ιδιοφυία μπορεί να είναι επικίνδυνη για την οργάνωση.

Συνήθως οι καινοτόμοι ηγέτες δεν ενθαρρύνουν τους ανθρώπους γύρω τους να δημιουργήσουν ελεύθερα. Πιστεύουν πως οι δικές τους ιδέες είναι πολύ καλύτερες από των υφιστάμενων τους. Δεν είναι μόνο θέμα υπεροψίας. Δίνουν μικρή αξία στο να προσελκύσουν πολύ ταλαντούχους ανθρώπους γύρω τους. Επίσης, δεν έχουν την υπομονή που απαιτείται για την δώσουν σε άλλους την ευκαιρία, να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν τις ιδέες τους.

Αυτό μπορεί να μην είναι πρόβλημα βραχυπρόθεσμα, αλλά είναι καταστροφικό στο πέρασμα του χρόνου. Όταν οι εργαζόμενοι σταματήσουν να σκέφτονται νέες ιδέες, οι δημιουργικές τους δυνατότητες ατροφούν. Επίσης μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την απόδοση της επιχείρησης, εάν και όταν ένας ηγέτης με ιδιαίτερα εφευρετικό μυαλό αποχωρήσει.

Οι πιο φωτισμένοι γνωρίζουν τη σημασία της ενθάρρυνσης δημιουργικών ικανοτήτων. Για παράδειγμα ο ιδρυτής της Salesforce, ο Marc Beniof. Έχει ξοδέψει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά μικρότερων εταιριών λογισμικού. Εμφανίζεται πάντα πρόθυμος να αποκτήσει εταιρίες που μπορεί να μην έχουν πολλά έσοδα, αλλά έχουν πολλές καινοτόμες ιδέες. Δεν τον νοιάζει αν είναι η ιδέα δικιά του, ενός υπαλλήλου του, ενός ανταγωνιστή ή κάποιου συνεργάτη του.

Μια παράξενη συμβουλή

Ένας από τους πιο πετυχημένους επενδυτές σε τεχνολογικές επιχειρήσεις, ο Peter Thiel, στο βιβλίο "Zero To One", αποκαλύπτει πως η πολιτική του fund που διευθύνει, είναι ποτέ να μην επενδύσει σε μια εταιρία που ο γενικός διευθυντής της φοράει κοστούμι. Ο Thiel, ήταν από τους ιδρυτικούς επενδυτές σε πολλά επιτυχημένα σχήματα, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Yelp, και LinkedIn. Αναφέρει πως το τρικ για τα κοστούμια τον έσωσε από το να χάσει χρήματα από έξυπνους επιχειρηματίες που προσπαθούσαν να αντισταθμίσουν αδύναμα προϊόντα.

Το πρότυπο του για να επενδύσει, είναι να ψάχνει έναν ταλαντούχο που ξεκίνησε κάνοντας απλά το χόμπι του. Οι ιδιοφυΐες που είναι παθιασμένοι στο αντικείμενο της προσπάθειάς τους, δεν ενδιαφέρονται τόσο για την εμφάνιση τους.

Η γεωγραφία της παραγωγής

Οι τεχνολογικές εξελίξεις όπως οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές αλλάζουν τη γεωγραφία της παραγωγής σε τεχνολογίες αιχμής Αλλάζουν επίσης και τη διάρθρωση των κλάδων. Βλέπουμε να σχηματίζονται πολλές μικρές κερδοφόρες μονάδες, δίπλα στους μεγάλους παίκτες. Οι μεγάλοι συμβιώνουν και αξιοποιούν τους μικρότερους καινοτόμους.

Όπως έχει συμβεί στο Διαδίκτυο. Δίπλα σε κάθε Google υπάρχουν χιλιάδες μικρότερες επιχειρήσεις, σε μια συμβιωτική σχέση με αυτήν. Αλλάζουν επίσης οι ανάγκες για κεφάλαια. Για να ξεκινήσει μια εταιρία παραγωγής λογισμικού σήμερα, χρειάζονται λίγα λάπτοπ, δημιουργική διάθεση και ενθουσιασμός. Όταν δοκιμαστεί η ιδέα και έρθουν οι πρώτοι πελάτες, τότε θα χρειαστεί σημαντικά μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Πριν από δέκα χρόνια, κανένας επενδυτής δεν έβαζε δύο ή τρία εκατομμύρια σε μια μικρή εταιρία σε άλλη χώρα. Βασικός κανόνας ήταν να μην επενδύεις σε μια επιχείρηση αν χρειάζεσαι πάνω από δύο ώρες δρόμο για να την επισκεφθείς. Σήμερα, επενδύουν άνετα εκατομμύρια, οπουδήποτε στον κόσμο. Η πρακτική παρακολούθησης και συνεννόησης έχουν αλλάξει ριζικά.

Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα

Είναι άδικο να κατατάσσουμε την έρευνα στις δαπάνες. Είναι επενδύσεις που πραγματοποιούν οι εταιρίες, για να αντεπεξέρθουν στον εντεινόμενο ανταγωνισμό. Το μυστικό δεν είναι το ποσό των χρημάτων που ξοδεύονται, όσο η διάρκεια.

Ακόμα ένα προϊόν τόσο συνηθισμένο όσο οι μπογιές που βάφουμε το σπίτι μας, εμπεριέχει την πρόκληση της καινοτομίας. Στην σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία, κατά το σχεδιασμό ενός νέου χρώματος, πρέπει να λάβουν υπόψη τους αν χρησιμοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία, που πρέπει να έχει αντοχή στις αμμοθύελλες ή στην Ινδία που βρέχει για μήνες.

Στα επόμενα 10 ή 20 χρόνια πολλά θα έχουν αλλάξει. Δεν υπάρχει καλύτερη ιδέα από το να εκμεταλλευτούμε επενδυτικά τις τεχνολογικές τάσεις. Να επιλέξουμε εταιρίες που έχουν αποδείξει πως είναι διορατικές και προλαβαίνουν τις εξελίξεις ή ακόμα και τις διαμορφώνουν σε ορισμένες περιπτώσεις.

  • Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής, συγγραφέας του βιβλίου «Επενδυτές χωρίς Σύνορα, πώς να επενδύσετε με ασφάλεια στις αναπτυγμένες αγορές»

Πηγή: capital.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr