Εξίσωση κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών
Από τους νέους ηλικίας έως 25 ετών θα ξεκινήσει η αύξηση των κατώτατων μισθών, καθώς η εξίσωση των αμοιβών για όλους τους εργαζομένους που παρέχουν ίδια εργασία θα περιλαμβάνεται σε μία από τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και σίγουρα πριν από την επαναφορά των 751 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η σχετική διάταξη να ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τη θεσμική αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αναμένεται να προωθηθεί άμεσα, προς ψήφιση στη Βουλή, από τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, αναφερόμενος στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, παρέπεμψε το θέμα στο 2016, έπειτα από διάλογο, μέτρα τόνωσης της οικονομίας και σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO). Στον αντίποδα, εμφανίστηκε ανυποχώρητος στο θέμα των διακρίσεων και των διαχωρισμών εις βάρος των νέων και δεσμεύθηκε για την απόλυτη εξίσωση όλων των εργαζομένων. Μιλώντας στην «Κ» ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των πρώτων παρεμβάσεων που θα προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή θα είναι η εξίσωση του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ για όλους, έναντι 510,9 ευρώ που ισχύει σήμερα, για τους νέους, κάτω των 25 ετών.
Κατά τη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, ο κ. Σκουρλέτης αναμένεται να εξειδικεύσει το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η αύξηση του κατώτατου μισθού να γίνει εντός του 2015, εφόσον θα είναι έτοιμες και οι νομοθετικές παρεμβάσεις των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να συνδυαστεί με φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα.
Στο υπουργείο Εργασίας, ήδη, καταρτίζεται σχέδιο νόμου για την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, την υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών και των ατομικών συμβάσεων εργασίας, την επαναθεσμοθέτηση των τριετιών, την επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας και την εφαρμογή ενός αυστηρού πλαισίου για τις μαζικές απολύσεις. Σε αυτό το σχέδιο νόμου δεν αποκλείεται να ενταχθεί και η διάταξη για τους νέους, για τους οποίους ισχύει κατώτατος μισθός, από τον Φεβρουάριο του 2012.
Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων εκτιμούν ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες κινούνται σε θετική κατεύθυνση, περιμένουν όμως την εξειδίκευση των προτάσεων προκειμένου να διαμορφώσουν τις τελικές τους απόψεις. Αντίθετα, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αντέδρασε έντονα στο ενδεχόμενο αύξησης των κατώτατων μισθών, υποστηρίζοντας ότι η χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού «στοίχισε» το τελευταίο δίμηνο 40.113 θέσεις εργασίας στη μισθωτή απασχόληση του ιδιωτικού τομέα.
Κοινωφελής εργασία
Τα χαρτιά της για το φλέγον θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας αναμένεται να ανοίξει σήμερα από το βήμα της Βουλής και η αναπληρώτρια υπουργός για την καταπολέμηση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου. Την Κυριακή, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας εντός της 4ετίας, διατηρώντας αποστάσεις από την προεκλογική εξαγγελία για 300.000 θέσεις μέχρι το 2016. Η κ. Αντωνοπούλου αναμένεται να ξεκαθαρίσει άμεσα τι θα γίνει με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που ήδη είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για συνέχισή του με μικρές παρεμβάσεις. «Η στροφή της κυβέρνησης στις πολιτικές απασχόλησης», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση των υπαρχόντων κοινοτικών πόρων, αλλά και νέοι πόροι, για παράδειγμα από το αναπτυξιακό πακέτο Γιουνκέρ.
Άρθρο της Ρούλας Σαλούρου στο kathimerini.gr
Σχόλια