Τα ταξίδια μπορεί να διευρύνουν τους ορίζοντες, η εργασία στο εξωτερικό όμως μας κάνει εξυπνότερους!
Εργασία στο εξωτερικό, συνύπαρξη με νέες κουλτούρες, εκμάθηση νέων γλωσσών —η ευστροφία που απαιτούν όλες αυτές οι δραστηριότητες ακονίζει το μυαλό μας. Όπως αποκαλύπτουν διάφορες μελέτες, οι άνθρωποι που εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημιουργική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων.
Ίσως να αναζητάτε μια θέση εργασίας στο εξωτερικό επειδή υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες. Ίσως πάλι θέλετε να έρθετε σε επαφή με μια διαφορετική κουλτούρα. Όποιος και αν είναι ο λόγος πίσω από αυτή σας την αναζήτηση, τα οφέλη από τη μετακίνηση σε μια άλλη χώρα φαίνεται ότι είναι πολύ περισσότερα από όσα φαντάζεστε.
Ο αναπληρωτής καθηγητής οργανωσιακής συμπεριφοράς της Διεθνούς Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων - INSEAD, William Maddux, διαπίστωσε ότι ο βαθμός στον οποίο οι διεθνείς φοιτητές τους έρχονταν σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες αποτελούσε καλό δείκτη της ικανότητας τους να συνδυάζουν διαφορετικές ιδέες.
Σε σχετική δήλωσή του στο περιοδικό Time, ο Maddux ανέφερε ότι, πέρα από την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και τον δημιουργικό τρόπο σκέψης, «...διαπιστώσαμε πως όσοι έχουν τέτοια διεθνή εμπειρία έχουν και περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις και προϊόντα, αλλά και να πάρουν προαγωγή».
Το μυστικό είναι να προσαρμόζεστε στο νέο σας περιβάλλον
Ο Chris, ο οποίος βρήκε δουλειά ως υπεύθυνος υποδοχής στο Λονδίνο με τη βοήθεια του γαλλικού δικτύου, συμφωνεί: «Νομίζουμε ότι ζούμε σε έναν κλειστό κόσμο, στην πραγματικότητα όμως είναι ορθάνοιχτος —ένα μέρος όπου όλοι μπορούμε να επικοινωνούμε και να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο».
Μια άλλη μελέτη, αυτή της αναπληρώτριας καθηγήτριας ψυχολογίας Angela Leung του Singapore Management University, επιβεβαιώνει την προσωπική εμπειρία του Chris. Η έρευνα της την οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα δημιουργικά οφέλη μπορεί να εξαρτώνται από το πόσο ανοιχτοί και δεκτικοί είναι οι άνθρωποι απέναντι στο νέο τους περιβάλλον.
Αυτή η ανοιχτή στάση συνοδεύεται παράλληλα και από ανοχή απέναντι σε ενδεχομένως ασαφείς καταστάσεις και στην έλλειψη σαφών απαντήσεων —παράγοντες που μπορεί να προκύψουν όταν αντιμετωπίζει κανείς καταστάσεις με τις οποίες δεν είναι εξοικειωμένος.
Διαθέτουν όμως οι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να εργαστούν στο εξωτερικό ήδη ανοιχτό μυαλό;
Υπάρχει περίπτωση η προθυμία για αλλαγές να αποτελεί και ένδειξη ότι κάποιος διαθέτει ήδη ανοιχτό πνεύμα και είναι έτοιμος να σκεφθεί δημιουργικά; Ίσως. Ο David Therriault, αναπληρωτής καθηγητής παιδαγωγικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα είχε την ίδια απορία. Έπειτα όμως από την έρευνα που διεξήγαγε σε φοιτητές που είχαν σπουδάσει στο εξωτερικό, σε άλλους που σκόπευαν να το πράξουν ή σε άλλους που σκόπευαν να παραμείνουν στον τόπο τους, η ομάδα του διαπίστωσε ότι όσοι είχαν σπουδάσει στο εξωτερικό είχαν πράγματι καλύτερες επιδόσεις από τους υπόλοιπους σε τεστ δημιουργικής σκέψης.
Επομένως, αν αναζητάτε εργασία στο εξωτερικό, φαίνεται πως όσο πιο ανοιχτοί θα είστε στο νέο σας περιβάλλον, τόσο πιο έξυπνοι θα γίνετε!
Πηγή: Eures
Σχόλια