NEWSFLASH...
Top Stories από το Διαδίκτυο
ανάγνωση

Κουτσομπολεύετε ελεύθερα λένε οι επιστήμονες

Κουτσομπολεύετε ελεύθερα λένε οι επιστήμονες
10_06_2015 | 09:39 15_11_2016 | 11:24

Το να μιλάμε για κάποιον πίσω από την πλάτη του, φαντάζει, σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα τουλάχιστον, ως μια πράξη δόλια, με κακή προαίρεση.

Νέα επιστημονικά στοιχεία ωστόσο απενοχοποιούν την ιδιαίτερα προσφιλή διαδικασία σε πολλούς κύκλους, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μία από τις ανθρώπινες δραστηριότητες που μας ξεχωρίζουν από τα ζώα. Σας φαίνεται λίγο τραβηγμένο; Δεν αποτελεί προσπάθεια δικαιολόγησης του κουτσομπολιού, καθώς πίσω από αυτή τη θεωρία υπάρχει μια ολόκληρη επιστημονική τεκμηρίωση.

«Επιτρέπει στους ανθρώπους να ανταλλάσσουν σημαντικές πληροφορίες για το ποιον μπορούμε να εμπιστευόμαστε, ενισχύοντας τους δεσμούς μας με φίλους και συγγενείς» εξηγεί ο Robin Dunbar καθηγητής εξελικτικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Αντί να αισθανόμαστε τύψεις όταν συζητάμε για άλλους, θα πρέπει να αποδεχτούμε αυτή την πρακτική ως ζωτικό στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης που μπορεί μάλιστα να ενισχύσει και την μακροζωία. Το μέγεθος του κοινωνικού μας κύκλου μπορεί να συμβάλλει στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής υποστηρίζει ο καθηγητής Dunbar, «ενώ έχει τρομακτική επίδραση στην προσωπική ευτυχία και ευημερία του ανθρώπου». Η δυσκολία έγκειται στο πώς να διατηρήσουμε τον κύκλο μας, βασικό εργαλείο για το οποίο είναι η συζήτηση, η εξιστόρηση περιπετειών και εμπειριών. «Το κουτσομπολιό κάνει ακριβώς αυτό το πράγμα. Συζητάς με κόσμο, ενημερώνεις και ενημερώνεσαι για τα τεκταινόμενα στο κοινωνικό σύνολο στο οποίο ζεις. Άρα τονίζει την ανθρώπινη υπόστασή μας.» εξηγεί ο καθηγητής Dunbar. «Η αρνητική χροιά του κουτσομπολιού εισήχθη μόλις τον 18ο αιώνα. Μέχρι τότε απλώς θεωρούνταν αυτό που κάνουμε με τους φίλους μας».

Επιστημονικά πειράματα με επίκεντρο το κουτσομπολιό

Η καθηγήτρια ψυχολογία Jennifer Cole στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ προχώρησε σε μια σειρά από πειράματα για να διαπιστώσει ότι ο κόσμος τείνει να μην εμπιστεύεται αυτούς που μιλούν πολύ για τους άλλους, αλλά ούτε εκείνους που δεν κουτσομπολεύουν καθόλου. «Η κοινωνική επαφή είναι εξαιρετικά σημαντική. Για αυτό είναι απαραίτητο το κουτσομπολιό.» υποστηρίζει.

«Γνωρίζουμε ότι παραβιάζουμε την ιδιωτικότητα των άλλων και αυτό αντίκειται στους κανόνες ευγένειας. Ωστόσο αν οι άνθρωποι δεν κουτσομπολεύουν καθόλου, δεν τους συμπαθούμε και πολύ και γινόμαστε καχύποπτοι απέναντί τους. Αυτό που θέλουμε από τους άλλους, είναι να κουτσομπολεύουν, αλλά με μέτρο» διαπίστωσε η καθηγήτρια Cole από τα πειράματα που διεξήγαγε.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, το κουτσομπολιό έχει θετική επίδραση στο σύνολο της κοινωνίας, όπως η διαπίστωση της κακής συμπεριφοράς, ενώ μειώνει σημαντικά και το άγχος. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο καρδιακός παλμός αυξανόταν σημαντικά όταν κάποιος γινόταν μάρτυρας κακής συμπεριφοράς, αλλά έπεφτε σημαντικά όταν μοιραζόταν αυτή την πληροφορία.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν το κουτσομπολιό στις γυναίκες αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα προγεστερόνης, ορμόνης που περιορίζει τα επίπεδα άγχους και στρες.

Πηγή: penna.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr