Ο σύγχρονος άνθρωπος καταναλώνει σήμερα πάρα πολλή ενέργεια για να βρει αυτό το πολύ σημαντικό πρόσωπο, που θα γίνει ο προσωπικός του μέντορας, ενώ αφού το βρει αρχίζει να αναρωτιέται «Και τώρα τι γίνεται;»
Το βασικό βήμα έχει γίνει. Αλλά είναι μόνο η αρχή. Ακολουθεί το χτίσιμο της σχέσης και η διαμόρφωσή της. Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε και τι όχι για να βρείτε και να διατηρήσετε ένα μέντορα.
Καταλάβετε τι ακριβώς θέλετε
Το mentoring μπορεί να υπάρχει σε πολλές μορφές. Δεν σημαίνει πως ο μέντορας και ο «μαθητευόμενος» συναντιούνται απλά για καφέ και για να ενημερώσει ο τελευταίος τον πρώτο. Υπάρχουν μέντορες και μαθητευόμενοι που δεν συναντιούνται ποτέ και η επικοινωνία τους είναι αυστηρά ηλεκτρονική (μέσω email). Αυτό μπορεί να είναι πολύ καλό αν είστε πραγματικά πολυάσχολος, αλλά θα είναι κακό αν έχετε πρόβλημα να εκφραστείτε χρησιμοποιώντας γραπτό λόγο.
Πόσο συχνά επιθυμείτε να έχετε επαφή; Με ποιο τρόπο; Και γιατί σας ενδιαφέρει να δημιουργήσετε μια σχέση mentoring;
Να είστε ξεκάθαροι με τις προτεραιότητές σας σκεπτόμενοι αυτά τα ερωτήματα πριν προσεγγίσετε οποιονδήποτε. Αυτό σαφώς δεν σημαίνει ότι ο άνθρωπος που επιθυμείτε να προσεγγίσετε θα είναι διαθέσιμος να συζητά μαζί σας θέματα καριέρας όποτε εσείς το επιθυμείτε, αλλά καλό θα ήταν να κάνετε το βήμα.
Μη δημιουργείτε προβλήματα
Συναντάτε, λοιπόν, το μέντορά σας και η πρώτη του ερώτηση είναι «Πώς μπορώ να βοηθήσω;» Είστε τυχεροί, εκτός και αν τίποτα δεν σας έρχεται στο μυαλό εκείνη τη στιγμή. Δεν θέλετε να σπαταλήσετε την πρώτη σας συνάντηση ή την πρώτη σας επικοινωνία γενικότερα, συζητώντας για τον καιρό, οπότε πρέπει να σκεφτείτε ένα πρόβλημα για το οποίο ο μέντοράς σας ενδιαφέρεται να σας βοηθήσει στην επίλυσή του.
Ρωτήσατε, οπότε τώρα ακούτε το συνομιλητή σας που σας δίνει τη συμβουλή του. Σε κάθε σας επόμενη επικοινωνία θα ενδιαφέρεται να μάθει πώς πάει η επίλυση του προβλήματος.
Αν δεν θεωρείτε καλή την απάντησή του, ο καλύτερος τρόπος είναι να ξανακάνετε την ερώτηση με διαφορετικό τρόπο. Ρωτήστε να σας πει ποιο δρόμο ακολούθησε για την επίτευξη της δικής του καριέρας. Υπάρχει κάτι που θα ήθελε να γνωρίζει όταν βρισκόταν στο δικό σας επίπεδο; Πείτε του πως θα σας άρεσε πολύ αν μπορούσατε να επικοινωνήσετε και να μοιραστείτε ιδέες με κάποιον που θαυμάζετε.
Ρωτήστε τον τι θα ήθελε από αυτή τη σχέση
Μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένες συμβουλές που ο μέντοράς σας επιθυμεί να σας δώσει. Μπορεί να είναι ειδικός στις διαπραγματεύσεις ή μπορεί να λατρεύει να κλείνει πωλήσεις και να θέλει να σας μεταδώσει αυτή του τη γνώση.
Ωστόσο, είναι παλιομοδίτικο να πούμε πως η σχέση μέντορα – μαθητευόμενου δεν είναι αμφίδρομη. Θα θέλετε να ακολουθείτε τη ροή των συζητήσεων και να ρωτήσετε πως μπορούν αυτές να ωφελήσουν και τους δύο. Να είστε προετοιμασμένοι και να έχετε στο νου σας πράγματα στα οποία είστε πραγματικά πολύ καλοί. Μπορεί, για παράδειγμα, να είστε και οι δύο δρομείς ή μπορεί να ξέρετε κάποιον που διοργανώνει ένα πολύ καλό event και μπορείτε να βρείτε προσκλήσεις.
Θα δείξετε ότι διαθέτετε πολύ καλή αγωγή αν με κάποιο τρόπο μπορέσετε να ανταποδώσετε τη χάρη του mentoring. Επιπλέον, θα δώσετε μια ισορροπία στη σχέση σας και θα έχετε κάνει βήματα για να διαρκέσει όσο περισσότερο γίνεται.
Μη δείχνετε υπερβάλλοντα ζήλο
Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν μερικοί άνθρωποι με το νέο τους μέντορα είναι ότι από τον ενθουσιασμό τους αρχίζουν και του συμπεριφέρονται σαν να είναι φίλος τους ή μέλος της οικογένειάς τους.
Στην πραγματικότητα, ο μέντορας πρέπει να είναι το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεστε όταν έχετε κάποιο θέμα με τη δουλειά σας και αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να σας βοηθήσει ή μπορεί να έχετε μια καινούρια ιδέα και να θέλετε να μάθετε αν θα δουλέψει, οπότε επιθυμείτε μια διαφορετική οπτική.
Ένας εύκολος κανόνας για να είστε σίγουροι πως δεν το παρακάνετε είναι να ακολουθείτε τη δική του συχνότητα επικοινωνίας. Αν πάλι δεν έχετε ιδέα αν το παρακάνετε, ρωτήστε τον ίδιο αν χρειάζεται να επικοινωνείτε περισσότερο ή λιγότερο.
Όλοι επιθυμούν ένα μέντορα. Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε πως δεν φτάνει μόνο να τον βρείτε, αλλά να διατηρήσετε μαζί του μια μακρόχρονη σχέση.
Πηγή: jobfind.gr
Σχόλια