Τρεις απλές στρατηγικές για να αξιοποιείτε πλήρως τις ώρες εργασίας σας
Μήπως πιάνετε τον εαυτό σας να περνά όλο και περισσότερες ώρες στο γραφείο, αλλά δυστυχώς νιώθετε σαν να φέρνετε εις πέρας όλο και λιγότερα;
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι σκέφτονται πως είναι αδύνατον να προλάβουν να τελειώσουν όλα όσα έχουν να κάνουν σε 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Και ναι ισχύει. Αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται και καλώς δεν γίνεται γιατί στην πραγματικότητα δεν πρέπει να καταβάλουμε τόση προσπάθεια για να κάνουμε τα πάντα. Πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας σε αυτά που πραγματικά είναι σημαντικά τη δεδομένη στιγμή.
Ο Steve Jobs το είχε καταλάβει αυτό καλύτερα από τον καθένα: «Οι άνθρωποι νομίζουν πως το να είναι συγκεντρωμένος κανείς σημαίνει να λέει "ναι" στην εργασία όπου πρέπει να εστιάσει την προσοχή του. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτό. Σημαίνει το να λέει "όχι" στις εκατοντάδες καλές ιδέες που υπάρχουν. Πρέπει να διαλέγετε προσεκτικά. Στην πραγματικότητα είμαι περήφανος για τα πράγματα που δεν έκανα και όχι γι' αυτά που έκανα.»
Πώς μπορούμε να επιτύχουμε μια καλή ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και τη ζωή. Μπορεί να χρειάζεται εξάσκηση και δοκιμή πολλών διαφορετικών μεθόδων, αλλά μπορούμε να το πετύχουμε.
Παρακάτω θα βρείτε τρεις απλούς τρόπους για να νιώθετε πιο συγκεντρωμένοι και λιγότερο ανήσυχοι.
1. Βάλτε προτεραιότητες
Είναι πιο εύκολο να το λέει κανείς παρά να το κάνει, αλλά είναι αλήθεια. Αν όλα είναι σημαντικά, τότε τίποτα δεν είναι σημαντικό. Αν όλα έχουν προτεραιότητα, τότε τίποτα δεν έχει προτεραιότητα. Πρέπει να αντιληφθείτε ποια από όλες αυτές τις καταπληκτικές ιδέες έχει πραγματική σημασία.
Μία καλή λύση είναι να φτιάχνετε κάθε μέρα μια κάρτα με αυτά που πρέπει να γίνουν, τις top προτεραιότητές σας. Έχετε την κάρτα πάντα μπροστά σας και σβήνετε όποια εργασία τελειώνετε. Κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιθανό να χρειαστεί να αναθεωρήσετε τις προτεραιότητες που θέσατε. Κανένα πρόβλημα. Ορίστε εκ νέου τη λίστα σας.
2. Καταλάβετε ποιες ώρες εργάζεστε καλύτερα
Όλοι έχουμε ένα εσωτερικό ρολόι. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν περισσότερη ενέργεια το πρωί και άλλοι αργά το απόγευμα ή το βράδυ. Πιθανό ήδη να γνωρίζετε ποιοι είστε – πρωινοί τύποι ή νυχτοπούλια. Οπότε γιατί δεν εκμεταλλεύεστε αυτό το πλεονέκτημα; Αν είστε πρωινοί τύποι για παράδειγμα ξεκινήστε με τα πιο περίπλοκα και σημαντικά ζητήματα νωρίς και αφήστε τα πιο εύκολα για το απόγευμα που δεν μπορείτε να δώσετε την ίδια ενέργεια.
Κατά αυτόν τον τρόπο, θέστε χρονικά όρια. Ακολουθήστε πιστά το πρόγραμμα που βάλατε. Η δουλειά πάντα θα είναι εκεί και θα εκτελείται και δεν θα έπρεπε να απιτούνται γι' αυτό 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 7 ήμερες την εβδομάδα.
3. Αποσυνδεθείτε και διασκεδάστε
Όλοι μεγαλώσαμε συνηθισμένοι στο να είμαστε συνδεδεμένοι – συνεχώς τσεκάρουμε τις συσκευές μας, που είναι πολλές. Αλίμονο αν χάσουμε ένα email ή μια κλήση τις ώρες που δεν δουλεύουμε.
Αυτό που δεν δείχνουμε να συνειδητοποιούμε είναι το κόστος του να είμαστε συνεχώς συνδεδεμένοι και ποτέ το αντίθετο. Με το να είναι κανείς συνεχώς σε on mode μειώνει την ικανότητά του να σκέφτεται λογικά ή να σκέφτεται δημιουργικές ιδέες ή να έχει αντικειμενική οπτική θεώρηση των πραγμάτων ώστε να παίρνει τις σωστές αποφάσεις και να διεκπεραιώνει τις εργασίες.
Το βιβλίο του Stuart Brown "Play: How it Shapes the Brain, Opens the Imagination, and Invigorates the Soul", φέρνει στο φώς το πόσο σημαντική είναι η διασκέδαση και πώς επαναφορτίζονται έτσι η ευτυχία και η ευφυΐα.
Πώς όμως μπορούμε να αποσυνδεθούμε από τις συσκευές μας χωρίς να νιώθουμε ενοχές; Δείτε μερικές επιλογές:
- Πηγαίνετε στο βουνό ή στη θάλασσα ή οπουδήποτε δεν έχει ρεσεψιόν.
- Πηγαίνετε να δείτε μια ταινία ή μια θεατρική παράσταση.
- Βγείτε με ένα φίλο που έχετε να δείτε καιρό. Πηγαίνετε να δείτε έναν αγώνα. Αφήστε το κινητό σας στο αυτοκίνητο.
Να θυμάστε ότι ακόμη και οι ηλεκτρονικές συσκευές μας εξαντλούν τις μπαταρίες τους και χρειάζονται επαναφόρτιση. Οπότε προσποιηθείτε πως είστε ένα κινητό που χρειάζεται φόρτιση που και που. Δεν γεννηθήκαμε για να ξοδέψουμε κάθε στιγμή της ζωή μας δουλεύοντας.
Πηγή: jobfind.gr
Σχόλια