NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ΕΕΑ: Έρχονται αλλαγές με αντίκτυπο στην ιδιωτική ασφάλιση

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ΕΕΑ: Έρχονται αλλαγές με αντίκτυπο στην ιδιωτική ασφάλιση

​Φυσικές καταστροφές και επαγγελματικά ταμεία είναι οι δύο «άγνωστοι x» στην εξίσωση των ΣΔΙΤ που προσπαθούν να λύσουν κράτος και ασφαλιστικές. Η λύση δεν έχει βρεθεί ακόμα, ωστόσο οι παράγοντες που υπεισέρχονται δεν αφήνουν άλλα περιθώρια καθυστέρησης. «Η κοινωνική ασφάλιση ασθμαίνει» αναφέρει σε συνέντευξη του στο epixeiro.gr ο πρόεδρος του ΕΕΑ Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ενώ υπαρκτό, για τον ίδιο, είναι το θέμα των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα, για το οποίο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το μοντέλο προστασίας. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η χώρα εκσυγχρονίζεται και οι αλλαγές που έρχονται θα έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην ιδιωτική ασφάλιση.

Κράτος και πολίτες μπορούν να στηριχθούν στην ιδιωτική ασφάλιση;

Η ελληνική κοινωνία δεν έχει ακόμα γνωρίσει την ιδιωτική ασφάλιση στο εύρος και στο βάθος που είναι αναγκαίο για να την υιοθετήσει και να ενταχθεί σε αυτή. Οι αιτίες πολλές. Θα σταθώ μόνο στο γεγονός ότι η μέχρι πρότινος προσφερόμενη κοινωνική ασφάλιση και το δημόσιο σύστημα υγείας παρείχαν την αναγκαία ασφάλεια και ήταν σε ικανοποιητικό επίπεδο ανταποδοτικά. Όμως πλέον οι συνθήκες άλλαξαν. Η κοινωνική ασφάλιση ασθμαίνει και, όπως αναφέρουν οι προβλέψεις των αναλογιστικών μελετών και των επιστημονικών φορέων όπως το ΙΟΒΕ, το μέλλον γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. Τώρα, με καθυστέρηση, αρχίζει να συζητείται η ενεργοποίηση και του Β πυλώνα ασφάλισης και φυσικά θα ξεκινήσει και η δυναμικότερη είσοδος πολιτών στον Γ πυλώνα, που είναι τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Είναι ευδιάκριτο ότι οι μεταβολές έρχονται και τώρα είναι η ώρα που η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να καταγράψει σημαντική πρόοδο και να στηρίξει πραγματικά και τους πολίτες και το δημόσιο σύστημα. Συνεπώς, τώρα χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την πλευρά της ιδιωτικής ασφάλισης και ταυτόχρονα να ενεργοποιηθεί περαιτέρω και το ενδιαφέρον της κοινωνίας.

Οι ασφαλιστικές δεν φταίνε, μήπως έχουν κάνει και αυτές λάθη;

Δεν τίθεται θέμα ευθύνης αλλά προοπτικής. Τώρα, όλοι όσοι συντελούν στην ιδιωτική ασφάλιση καλούνται να επικοινωνήσουν πιο ισχυρά, πιο καθαρά σε όλους τα οφέλη που αποδίδει ο κλάδος, τις παροχές του και τη σημασία που έχει για κάθε σπίτι, για κάθε επιχείρηση, για κάθε εργαζόμενο, για όλους. Είναι υποχρέωση όλων να κάνουν πιο γνωστή την ιδιωτική ασφάλιση, όχι μόνο στους πολίτες αλλά και στο κράτος. Να πειστεί το πολιτικό σύστημα και να άρει τον όποιο δισταγμό έχει προκειμένου να δώσει στην κοινωνία ευρωπαϊκά στάνταρ. Η προοπτική της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι μεγάλη και πρέπει πλέον να γίνει κατανοητό ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει μια προσπάθεια, τόσο καλύτερα θα μπορέσει να ορθοποδήσει η προοπτική του δημόσιου συστήματος ασφάλισης που βαίνει, κατά τους ειδικούς, σε αδιέξοδο.

Από εδώ και πέρα τι θα πρέπει να καταλάβει ο απλός πολίτης. Πώς θα πρέπει να διασφαλίσει τα συμφέροντα του; Στις συντάξεις, στην υγεία;

Μη μεταφέρουμε την ευθύνη στους πολίτες, η ευθύνη αρχικώς είναι του κράτους το οποίο και οφείλει να την αναγνωρίσει δια των κυβερνώντων του. Επιβάλλεται οι αρμόδιοι να κινηθούν με γρήγορους και αποτελεσματικούς χειρισμούς, ώστε να αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο που διαφαίνεται και τεκμηριώνεται από τους ειδικούς που σας προανέφερα, ότι οδηγείται το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Όσον αφορά στον κάθε πολίτη, εκτιμώ ότι σταδιακώς θα πρέπει να δώσει βαρύτητα στην ιδιωτική ασφάλιση και να δει, ανάλογα με τις δικές του ανάγκες και δυνατότητες, πώς θα διασφαλιστεί μεριμνώντας για την διασφάλιση των συμφερόντων του.

Η Πολιτεία πώς μπορεί να συνεισφέρει; Υπάρχουν προτάσεις;

Προτάσεις υπάρχουν και έχουν και εγκυρότητα και βαρύτητα. Επίσημοι φορείς, με κύρος, ακόμα και θεσμικά όργανα, μιλούν για τη δυνατότητα της ιδιωτικής ασφάλισης και τον νέο ρόλο που μπορεί να έχει και πρέπει να αναλάβει σε συνεργασία με το κράτος ώστε να αποδοθεί μεγάλο όφελος στους πολίτες στο θέμα των συντάξεων και της υγείας. Είναι ξεκάθαρο ότι όσο και αν εμφανίζονται αντιστάσεις ακόμα, τελικώς θα ξεπεραστούν και η ιδιωτική ασφάλιση θα ενταχθεί, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε βασικούς τομείς όπου πλέον το κράτος πάσχει.

Πείτε κάποια παραδείγματα από την Ευρώπη

Θα σας πώς αρχικώς για το απλό και υπαρκτό για την Ελλάδα θέμα των φυσικών καταστροφών. Σε όλες τις χώρες έχει αναπτυχθεί ένα μοντέλο προστασίας. Υπάρχει ένας οργανισμός, ένας φορέας, που είτε είναι ΣΔΙΤ, είτε αυτόνομος από το κράτος με τη συμμετοχή όμως ιδιωτών, είτε έχει άλλη μορφή. Αυτός ο φορέας έχει την ευθύνη στις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών. Δεν είναι το κράτος αυτό που πληρώνει αποκλειστικά, όπως στην Ελλάδα.

Επίσης, άλλο παράδειγμα είναι αυτό των Επαγγελματικών Ταμείων που λειτουργούν συμπληρωματικά με την κοινωνική ασφάλιση. Στις άλλες χώρες οι εργαζόμενοι, οι πολίτες, έχουν και αυτή την εξασφάλιση, καθώς λειτουργεί αυτό το σύστημα (Β πυλώνας) εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα που μπορούμε να τα προσεγγίσουμε και να τα προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα. Όμως χρειάζεται αποφασιστικότητα και να κινηθούμε γρήγορα.

Δηλώνετε αισιόδοξος;

Βεβαίως και μάλιστα εκτιμώ ότι θα δούμε σημαντικές εξελίξεις. Είναι φανερό ότι έρχονται αλλαγές που συνοδεύουν τον συνολικό εκσυγχρονισμό της χώρας και θα έχουν ισχυρό αποτύπωμα στην ιδιωτική ασφάλιση. Ο κλάδος, μετά από χρόνια βελτίωσης, έχει να δείξει και να δώσει πολλά. Η δυναμική του είναι αναγνωρίσιμη και φαίνεται στους οικονομικούς δείκτες, αναγνωρίζεται από το σύνολο της αγοράς και μπορεί να αποτελέσει έναν ουσιαστικό πυλώνα στήριξης των πολιτών. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά και είναι καθοριστικό αυτή η εξέλιξη να συμβαδίσει και με αντίστοιχη κοινωνική πρόοδο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr