Dell Latitude 7400 2-in-1: Το επαγγελματικό laptop που γίνεται tablet [hands-on]
Τι συσκευή, άραγε, θα πρέπει να έχει μαζί του ένας επαγγελματίας που επιθυμεί την φορητότητα και τις mobile δυνατότητες που προσφέρει ένα tablet αλλά και την ισχύ ενός laptop με όλες τις λειτουργίες των Windows; Η απάντηση ίσως βρίσκεται στην κατηγορία των convertibles. Σήμερα, δοκιμάζουμε στο epixeiro.gr το Dell Latitude 7400 2-in-1, τον «μικρότερο φορητό υπολογιστή 2-σε-1» στον κόσμο.
Πρώτες εντυπώσεις
Είμαι της άποψης πως έχει μεγάλη σημασία η πρώτη εντύπωση που σου αφήνει μια συσκευή, σε όποια κατηγορία και αν ανήκει. Το Latitude 7400 2-in-1 τα καταφέρνει περίφημα σε αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με την ίδια την Dell, είναι κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου, που είναι εμφανές πως του δίνει μια business όψη. Ο υπολογιστής είναι εξαιρετικά ελαφρύς για αυτά που προσφέρει, με το βάρος του να φτάνει τα 1,3 κιλά. Το μέγιστο πάχος του, από την άλλη, εντοπίζεται στα 15 χιλιοστά.
Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανές πώς πρόκειται για ένα premium προϊόν. Η εξωτερική του εμφάνιση αποτελεί ακριβώς αυτό που περιμένει κάποιος από ένα επαγγελματικό laptop: ένα high-end design που θα τραβήξει τα βλέμματα πάνω του όχι επειδή θα ξεχωρίσει με κάποιον φαντεζί σχεδιασμό, αλλά με την «σοβαρότητα» που εκπέμπει. Όπως και να το δει κανείς, αυτή η «παγωμένη» μεταλλική, γκρίζα εμφάνιση αποπνέει κύρος και εμπιστοσύνη.
Στα ενδότερα
Ανοίγοντας τη συσκευή, βρίσκεις την οθόνη 14 ιντσών, μέγιστης ανάλυσης 1920x1080 pixels. Το οπτικό αποτέλεσμα που προσφέρει αυτή είναι μάλλον το αναμενόμενο από έναν υπολογιστή αυτής της κλάσης, με πολύ καλές γωνίες θέασης και φωτεινότητα. Η προσωπική μου άποψη, έχοντας συνηθίσει και από desktop υπολογιστές, είναι πως οι 14 ίντσες είναι σχετικά περιοριστικές για κάποιες λειτουργίες. Εντούτοις, προσφέρουν εξαιρετικό mobility και είναι μάλλον η χρυσή τομή για το συνδυασμό με τη δεύτερη «πλευρά» του laptop, που θα δούμε στη συνέχεια.
Αριστερά και δεξιά κάνουν την εμφάνιση τους οι διάφορες θύρες, πάνω δεξιά από το πληκτρολόγιο υπάρχει το power button - το οποίο λειτουργεί ως αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος, προσθέτοντας στα χαρακτηριστικά ασφάλειας της συσκευής. Πάνω από την οθόνη υπάρχει η σχετική IR Camera, η οποία, όπως θα δούμε παρακάτω, χρησιμοποιείται για το ξεκλείδωμα της συσκευής.
Δύο σύντομα λόγια για το πληκτρολόγιο και το mousepad: ξεκινώντας από το τελευταίο, ναι, δεν είμαι ο μεγαλύτερος fan των mousepad και με την πρώτη ευκαιρία θα συνδέσω ένα φυσικό και πλήρους μεγέθους ποντίκι. Εντούτοις, σε αυτήν εδώ την περίπτωση, το touchpad κάνει όσο (εκ φύσεως) καλύτερα μπορεί τη δουλειά του. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να κάνει και touch (το οποίο καταχωρείται σαν αριστερό κλικ) αλλά και να «πατήσει» κανονικά, με δεξί και αριστερό κλικ.
Όσον αφορά στο πληκτρολόγιο, μάλλον θα ήθελα τα πλήκτρα λίγο πιο «κλικάτα» ή με περισσότερο «βάθος». Σε κάθε περίπτωση, είμαι της άποψης πως τα περισσότερα πληκτρολόγια συνηθίζονται μετά από λίγο καιρό χρήσης, με το είδος και την κατασκευή να απαιτούν ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής. Στην περίπτωση που εξετάζουμε, αρχικά θεώρησα πως υπάρχει λίγο μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους, από όση θα ήθελα, αλλά μετά από λίγη πληκτρολόγηση τα χέρια «βρίσκουν» τις αποστάσεις.
Τα δύο ηχεία της συσκευής, ένα σε κάθε πλευρά, βρίσκονται στο κάτω μέρος, κάτω από το πληκτρολόγιο. Αν και αυτά είναι αρκετά δυνατά, η τοποθέτηση του laptop σε συγκεκριμένες επιφάνειες, εκεί όπου μπορεί να απορροφηθεί ο ήχος, ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια έντασης. Εντούτοις, νομίζω πως δεν τίθεται κάποιο θέμα όταν το laptop βρίσκεται σε ένα γραφείο. Εκεί, ο ήχος δείχνει να αντανακλάται και να επιστρέφει «ισχυρότερος».
Από laptop σε tablet
Μια από τις δυνάμεις της συγκεκριμένης συσκευής είναι και το ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλαπλούς τρόπους: είτε σαν κλασσικό laptop, είτε σαν tablet (οπότε το πληκτρολόγιο γυρίζει και ακουμπάει στην πλάτη της οθόνης). Είτε, θα έλεγα εγώ, και πάλι ως tablet, αλλά αυτήν την φορά υπό γωνία (αφού μπορεί να σταθεί όρθιο, χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο ως βάση στήριξης).
«Γυρίζοντας» το πληκτρολόγιο και ενεργοποιώντας και τη σχετική λειτουργία στα Windows, η συσκευή γίνεται ένα κανονικό tablet και μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την οθόνη με αφή (εννοείται πως αυτό μπορεί να γίνει και όταν χρησιμοποιείται ως laptop, με πληκτρολόγιο, ποντίκι αλλά και αφή, όλα μαζί). Σημειώστε, δε, πως όταν το χρησιμοποιεί κάποιος ως tablet, το πληκτρολόγιο απενεργοποιείται, οπότε δεν υπάρχει φόβος για τυχαία πατήματα.
Ένα θέμα που προκύπτει είναι κατά πόσο τα Windows προσφέρονται για λειτουργία αφής. Η αλήθεια είναι πως η Microsoft έκανε αρκετά βήματα τα τελευταία χρόνια, για να φέρει πιο κοντά τις συσκευές με το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα στην εποχή του touch και του mobility. Κάποιες από αυτές τις προσαρμογές ήταν επιτυχημένες, κάποιες άλλες (βλ. για παράδειγμα, Windows Phone) πλήρως αποτυχημένες.
Τι έχουν λοιπόν να προσφέρουν τα Windows 10 σε ένα laptop που γίνεται tablet; Τον παράγοντα αυτόν θα τον χαρακτήριζα ως προστιθέμενη αξία. Είναι διαφορετικές οι εργασίες που κάνεις - και ο τρόπος που τις κάνεις - με πληκτρολόγιο και ποντίκι, και είναι διαφορετικά με την αφή και σε μορφή tablet. Το να υπάρχουν και οι δύο δυνατότητες σε ένα «πακέτο», αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, «ατού». Σαφώς πάντως, αν έρχεσαι από iOS ή Android, θα χρειαστείς μια περίοδο προσαρμογής στο tablet mode των Windows.
Μια σημείωση για τα παραπάνω: εάν ο χρήστης εκτελεί κάποια απαιτητική διαδικασία (ή γενικώς κάτι που - όπως είναι αναμενόμενο - θα ανεβάσει τη θερμοκρασία της συσκευής), αυτή ζεσταίνεται στα δεξιά του πληκτρολογίου (αριστερά όπως το κρατάει κάποιος σαν tablet). Λόγω του ότι η συσκευή είναι λίγο μεγαλύτερη από τα συνηθισμένα για tablet, δεν αποκλείεται το χέρι του χρήστη να πηγαίνει σε αυτό το σημείο και να νοιώθει την ζέστη. Χωρίς αυτό να αποτελεί «deal-breaker».
Πάντως, η οθόνη των 14 ιντσών, αν και δεν θα χαρακτηριζόταν ως μεγάλη για laptop, είναι μεγάλη για tablet. Και αυτό είναι καλό. Οπότε, κάπου στις 14 ίντσες είναι μάλλον και η χρυσή τομή για τις δύο μορφές, με λίγο αυξημένο βάρος για tablet.
Έχω όμως ένα παράπονο: είμαι από εκείνους που πιστεύουν πως πρέπει να υπάρχουν περισσότερα smartphones, tablets και laptops που να υποστηρίζουν πενάκι. Και το Latitude 7400 2-in-1 είναι ένα από αυτά, δίνοντας τη δυνατότητα στον χρήστη να αλληλεπιδράσει με την οθόνη μέσω stylus. Εντούτοις, αυτό πωλείται ξεχωριστά. Θεωρώ πως ένα laptop αυτής της κατηγορίας θα έπρεπε να δίνει το περιφερειακό μέσα στη συσκευασία, βάζοντας το στο συνολικό κόστος. Η προστιθέμενη αξία που χάνεται επειδή κάποιος δεν θα ενδιαφερθεί να το αγοράσει είναι μεγάλη και σημαντική.
Επιδόσεις και χαρακτηριστικά
Είναι σαφές πως τα specs του laptop προσφέρονται για να φέρουν εις πέρας τις productivity εργασίες που θέλει ένας επαγγελματίας. Αλλά εγώ είπα να το... «πουσάρω» λίγο παραπάνω, με κάτι που μάλλον δεν θα έκανε ένας businessman: εγκατέστησα ένα από τα γνωστότερα online games των τελευταίων μηνών, το Fortnite, και έβαλα να παίξω. Με τις αυτόματες ρυθμίσεις μεταξύ Medium, High και Epic, είδα πως το laptop τα πήγαινε πολύ καλά σε Medium, ίσως παρουσίαζε «δυσκολίες» σε υψηλότερες αναλύσεις. Αυτό δείχνει πως, αν και δεν αποτελεί μια gaming συσκευή, μπορεί να φέρει εις πέρας και τέτοια ζητήματα. Και σίγουρα, μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες ενός επαγγελματία.
Όσον αφορά στην μπαταρία, η ίδια η εταιρεία υπόσχεται μέχρι και 26 ώρες αυτονομίας. Αν και χρειάζεσαι πολύ περισσότερο καιρό από όσο είχα εγώ το laptop στα χέρια μου για να καταλήξεις σε ένα ασφαλές συμπέρασμα (και σίγουρα με διαφορετική, καθημερινή χρήση), μπορώ να πω πως, όπως συμβαίνει πάντα σε αυτό το θέμα, τα πράγματα είναι σχετικά. Αν πιέσετε την συσκευή με απαιτητικές εφαρμογές, ασύρματες συνδέσεις και λοιπά καλούδια, είναι σαφές πως η μπαταρία θα καταναλωθεί ευκολότερα. Θεωρώ, πάντως, πως μπορεί κάποιος να καλύψει τις εργάσιμες ώρες του με μια φόρτιση.
Φυσικά, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο ExpressSign-in, την λειτουργία που «καταλαβαίνει» αν ο χρήστης είναι στο laptop και το βάζει σε αναμονή κατά την απουσία του, ενεργοποιώντας το ξανά όταν αυτός επιστρέψει. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, σε συνδυασμό με το Windows Hello και την σύνδεση μέσω αναγνώρισης προσώπου και αποτυπώματος, βελτιστοποιεί και επιταχύνει την σύνδεση και την χρήση. Και εννοείται πως υπάρχει μια σειρά αποκλειστικών τεχνολογιών ασφάλειας και διαχείρισης από την Dell. Το γεγονός ότι το laptop είναι διαχειρίσιμο από τμήματα ΙΤ αποτελεί εξαιρετικό χαρακτηριστικό για το εταιρικό κοινό στο οποίο ο IT manager πρέπει να το ελέγξει εξ αποστάσεως και να διασφαλίσει την παραγωγικότητα για τον χρήστη.
Εν κατακλείδι
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την Dell, το προϊόν είναι διαθέσιμο άμεσα στην Ελλάδα, κατόπιν παραγγελίας, με προτεινόμενη τιμή λιανικής που ξεκινάει από τα 1.850 ευρώ. Ένα κόστος που, αν και δεν είναι χαμηλό, αντικατοπτρίζει τον premium χαρακτήρα του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το laptop στην Ελλάδα καλύπτεται από εγγύηση τριών ετών, Next Business Day από την Dell. Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση οποιασδήποτε βλάβης, ο κάτοχος καλεί τηλεφωνικά το κέντρο τεχνικής υποστήριξης της Dell και, μετά από ένα σύντομο τηλεφωνικό έλεγχο, αν το πρόβλημα δεν αποκατασταθεί επισκέπτεται τεχνικός της εταιρείας τον κάτοχο του laptop στο γραφείο του και πραγματοποιεί οποιαδήποτε εργασία επισκευής απαιτείται.
Συνοψίζοντας, το Latitude 7400 2-in-1 είναι ένα laptop που απευθύνεται στον επαγγελματία. Σε στελέχη που ταξιδεύουν πολύ και απαιτούν την ευελιξία ενός tablet σε συνδυασμό με την παραγωγικότητα ενός laptop. Και δεν το κρύβει. Η Dell προχώρησε σε ένα σημαντικό redesign, σε σύγκριση με παλαιότερα μοντέλα, και έρχεται να προσφέρει ένα πακέτο που μπορεί να καλύψει κάθε business ανάγκη. Χωρίς κάποιο «χτυπητό» ψεγάδι και με βασικό «ατού» την convertible φύση του, αποτελεί μια πρόταση που θα (πρέπει να) έχει υπόψιν του κάθε ενδιαφερόμενος από το συγκεκριμένο target group.
Σχόλια