Ο Γιώργος Ξηραδάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για μια Ευρώπη «που θα ανακτήσει τη χαμένη αίγλη της» αλλά και για την επιχειρηματικότητα, «έναν σημαντικό μοχλό του οικονομικού συστήματος».
Εν συντομία, πώς θα περιγράφατε το όραμα σας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Οραματίζομαι μια Ευρώπη που θα ανακτήσει τη χαμένη αίγλη της και θα μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών όπως την οικονομική κρίση, την φτώχεια, το μεταναστευτικό, τη δημογραφική γήρανση, την αναβίωση του εθνικισμού και τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται στο άναρχο διεθνές σύστημα.
Επιθυμώ να ξαναζήσω σε μια Ευρώπη που θα σέβεται το αίτημα των πολιτών της για δίκαιη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη και θα προσφέρει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας στους αδυνάτους.
Τέλος, προσδοκώ σε μια Ευρώπη όπου, με πυξίδα τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της, θα κυριαρχήσει στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι και θα προσφέρει ασφάλεια και ευημερία στους λαούς της.
Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να θέσετε υποψηφιότητα για το ευρωκοινοβούλιο; Και ποιο είναι το καινούργιο στοιχείο που θεωρείτε πως μπορείτε να προσφέρετε;
Το ερέθισμα για να θέσω υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές είναι η αγάπη μου για την Ελλάδα. Είμαι ένας άνθρωπος που έχω ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές του κόσμου και πάντα μιλούσα για την Ελλάδα, τον ελληνικό πολιτισμό και τους ανθρώπους της.
Η σημερινή μίζερη πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ με πληγώνει. Το σημερινό τέλμα και η στασιμότητα που επικρατεί στην πατρίδα μας δεν συνάδει με την προσωπικότητά μου και με το μεγαλείο των Ελλήνων.
Η ελληνική ναυτιλία και οι άνθρωποί της πρωταγωνιστούν παγκοσμίως και κρατούν ψηλά στο βάθρο της την ελληνική σημαία. Άνθρωποι σαν εμένα δεν μπορούν να απέχουν από το προσκλητήριο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανόρθωση της χώρας.
Το νέο στοιχείο που θεωρώ ότι εισάγω στην πολιτική είναι η γνώση και η διεθνής εμπειρία μου, όπου μπορούν να συμβάλουν στην εξωστρέφεια και στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.
Αν σας ζητούσα να μας περιγράψετε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ - και τις λύσεις που εσείς προτείνετε - ποια θα ήταν αυτά;
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη είναι πολλά και πολυδιάστατα. Προβλήματα όπως η οικονομική κρίση, η ανεργία, η φτώχεια, η αναποτελεσματικότητα των Ευρωπαϊκών θεσμών, ο λαϊκισμός και η ανάδυση του εθνικισμού, το μεταναστευτικό, η τρομοκρατία, οι περιφερειακές συγκρούσεις και οι έντονοι ενεργειακοί ανταγωνισμοί απειλούν τη συνοχή της Ευρώπης και γι’ αυτό, πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Η λύση για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων δεν είναι εύκολη και δεν έγκειται στην ικανότητα ενός ανθρώπου. Απαιτείται η συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων και η καθιέρωση στοχευμένων πολιτικών που θα ενισχύσουν την Ευρώπη.
Επικεντρώνοντας στην επιχειρηματικότητα, πως μπορεί να υποστηριχθεί περαιτέρω ο συγκεκριμένος τομέας μέσω του ευρωκοινοβουλίου;
Η επιχειρηματικότητα αποτελεί ένα σημαντικό μοχλό του οικονομικού συστήματος και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Στην περίπτωση της Ελλάδας βέβαια, οι παθογένειες του ελληνικού πολιτικού και οικονομικού συστήματος δεν έχουν επιτρέψει να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα.
Συνεπώς, η έλλειψη επιχειρηματικής κουλτούρας, η πολυνομία και το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο, η αναποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης, η εσωστρέφεια, η χαμηλή δικτύωση των επιχειρήσεων, αλλά και η απουσία καινοτόμων επενδυτικών σχεδίων, έχουν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να υστερεί στον τομέα αυτό, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο συγκεκριμένος τομέας μπορεί να υποστηριχτεί αν υιοθετηθούν πλήρως οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω της εκπαίδευσης, η δημιουργία κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση της συνεργασίας, η άρση των εμποδίων για τους νέους επιχειρηματίες, η ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας, η διάθεση ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων και η υιοθέτηση μιας πιο δίκαιης φορολογίας.
Ποια μπορεί να είναι η συμβολή της Θαλάσσιας Οικονομίας και της Ελληνικής Ναυτιλίας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας;
Δεδομένου ότι η ελληνική ναυτιλία παράγει περίπου το 10% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και απασχολεί 140 επαγγέλματα, αποτελεί την αιχμή του δόρατος της εθνικής οικονομίας μας.
Μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών που θα αξιοποιήσουν δημιουργικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, όπως τη νησιωτικότητα και τη γεωπολιτική της θέση, η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει το ναυτιλιακό προϊόν της και, παράλληλα, να μετατραπεί σε «πύλη εμπορίου» της Ευρώπης.
Όσον αφορά στο θέμα της εργασίας, ποια μπορεί να είναι η συνεισφορά ενός ευρωβουλευτή στην αντιμετώπιση της ανεργίας;
Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με επιδοματικές πολιτικές τύπου ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με πολιτικές που ευνοούν την ανάπτυξη μέσω της προσέλκυσης νέων και βιώσιμων επενδύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, δύναμαι να αξιοποιήσω τις γνώσεις και τη διεθνή εμπειρία μου, ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διαμορφωθεί το κατάλληλο θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο που θα ευνοήσει την προσέλκυση επενδύσεων.
Επίσης, θα βοηθήσω ώστε να ενσωματωθούν στην Ελλάδα όλες οι ευρωπαϊκές ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.
Βάζοντας κάποιος υποψηφιότητα, υπάρχει πάντα και η περίπτωση να μην εκλεγεί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για εσάς;
Η επόμενη ημέρα θα είναι ίδια με την προηγούμενη. Θα συνεχίσω την επιτυχημένη μου πορεία στο χώρο ναυτιλίας.
Σχόλια