Χάρτης πολιτικών κινδύνων: Οι απειλές και ο ρόλος «διασώστη» των ασφαλιστικών
Αλλάζει άρδην το σκηνικό των πολιτικών κινδύνων στην Ευρώπη. Σε καλύτερη κατάσταση η Ελλάδα, τίποτα όμως δεν είναι μόνιμο. Η Ευρώπη βράζει και κοχλάζει, οι δυναμικές και οι συσχετισμοί αλλάζουν.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις, ο λαϊκισμός, οι εμπορικοί πόλεμοι, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, η πολιτική της Fed και η επαναφορά των δυνάμεων ισορροπίας στην Κίνα αλλάζουν τον χάρτη των πολιτικών κινδύνων σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία. Αλλάζουν οι συσχετισμοί, ο λαϊκισμός κερδίζει συνεχώς έδαφος, συμπαρασύροντας στο πέρασμα του την μία μετά την άλλη γεωγραφική περιοχή. Οι κίνδυνοι αυτοί συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ γεννώντας εμπόδια, απειλές και προκλήσεις για τις επιχειρήσεις. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα που πρόεκυψαν από την μελέτη της ΑΟΝ για τους πολιτικούς κινδύνους με τίτλο “Risk Maps 2019”.
Στο πλαίσιο αυτό οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν τους οικονομικούς κινδύνους που προκύπτουν από το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν. Ρόλο συμβούλου αλλά και “διασώστη” στην προστασία των επιχειρήσεων από απρόβλεπτα γεγονότα, πέραν των συγκεκριμένων κινδύνων, έχουν οι μεσίτες ασφαλίσεων και οι ασφαλιστικές.
Από το παρασκήνιο στο προσκήνιο
Ο λαϊκισμός δεν είναι πλέον ένα ζήτημα στο περιθώριο. Έχει προκαλέσει μεγάλο αντίκτυπο και αυτός ο αντίκτυπος έχει κυριολεκτικά διαταράξει το σύστημα της οικονομίας, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο και τα δημοσιονομικά των χωρών. Η στάση των λαϊκιστικών κομμάτων κατά των μεταναστών θέτει σίγουρα ένα παραδοσιακό πολιτικό φάσμα.
Ο λαϊκισμός, με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχει κερδίσει έδαφος και συνεχίζει να εξαπλώνεται προκαλώντας διχασμό. Το Brexit, το ιταλικό αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία, οι πρόεδροι Donald Trump στις ΗΠΑ, Andres Manuel Lopez Obrador στο Μεξικό και Jair Bolsonaro στη Βραζιλία είναι όλα παραδείγματα ανόδου του λαϊκισμού.
Ακόμα και στην Γαλλία που πρόσφατα είδε την εκλογή ενός προφανούς «κεντρώου» προέδρου, του Εμμανουήλ Μακρόν, έχουμε την επανεμφάνιση του λαϊκισμού και την άνοδο των διαμαρτυριών με την εμφάνιση των «κίτρινων γιλέκων». Μέχρι στιγμής, η έντονη κυβερνητική αποδοκιμασία, ο αυξανόμενος λαϊκισμός και η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης έχουν υπονομεύσει την ανάπτυξη, παρεμποδίζοντας τις επενδύσεις και σταματώντας τις μεταρρυθμίσεις.
Αν και ο λαϊκισμός, σύμφωνα με την ΑΟΝ, έχει παραμείνει μακριά από την εξουσία στις πρόσφατες εκλογές, εκτός από την Ιταλία, η παρουσία του είναι σαφώς αυξανόμενη. Οι διάφορες μπράντες λαϊκισμού της Ευρώπης υιοθετούν μια κοινή στάση κατά των πολιτικών.
Έχουν περιπλέξει τη διαμόρφωση των παραδοσιακών πολιτικών των κυβερνήσεων σε πολλές χώρες, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Σουηδία. Ο λαϊκισμός θα παραμείνει, από τώρα και στο μέλλον τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα ως μία σημαντική απειλή των κλασσικών, παραδοσιακών πολιτικών.
Οι λαϊκιστικές τάσεις έχουν πολώσει το πολιτικό γίγνεσθαι στο Ηνωμένο Βασίλειο με το Brexit στη πιο ξεκάθαρη εκδήλωση του. Ακόμα και μία συμφωνία καλή να υπάρξει στο εγγύς μέλλον, οι επιπτώσεις και οι διαφορές στα δύο μεγάλα κόμματα θα μπορούσαν να είναι μεγάλες.
Στην Ισπανία, το ακροδεξιό κόμμα κέρδισε έδρες στις εκλογές του 2018 στην Ανδαλουσία για πρώτη φορά μετά το θάνατο του Φράνκο το 1975, προκαλώντας φόβους για το δικαίωμα να αποκτήσει περαιτέρω επιρροή σε μια σειρά τοπικών και ευρωπαϊκών εκλογών.
Ευρωπαϊκές οικονομικές προκλήσεις: Τρεις διαφορετικές περιπτώσεις
Η Ισπανία παρέμεινε ένα λαμπρό παράδειγμα στην Ευρωζώνη, διατήρησε τη δυναμική της εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας. Η οικονομία της ενισχύθηκε από την αύξηση των εξαγωγών, την έντονη εγχώρια ζήτηση και από τις κρατικές δαπάνες. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι σχετικές οικονομικές επιδόσεις της Ισπανίας τα τελευταία τέσσερα έως πέντε χρόνια βοήθησαν να περιοριστεί η ανάπτυξη του ισπανικού λαϊκισμού.
Αν το πάμε λίγο παραπέρα, θα διερωτηθούμε για το αν μία επιβράδυνση της ισπανικής οικονομίας και μία αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας θα ενίσχυαν τα λαϊκιστικά κόμματα της χώρας.
Σε αντίθεση με την Ισπανία, η Ιταλία έχει υποφέρει από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς η οικονομία δεν κατάφερε να ανακάμψει στο επίπεδο της προ της κρίσης. Η οικονομία της Ιταλίας έπεσε σε ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους και είναι πιθανό να συνεχίσει και το 2019. Επιπλέον, η έλλειψη μεταρρυθμίσεων εν μέσω ενός διαρκώς διασπασμένου πολιτικού σκηνικού, έχει φρενάρει την οικονομία.
Ο συνδυασμός της ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης και της αυξανόμενης δυσαρέσκειας οδήγησε στο αποτέλεσμα του προηγούμενου έτους. Επιπλέον, η νέα ύφεση επιδεινώνει τα δημοσιονομικά προβλήματα της κυβέρνησης.
Και στα της Ελλάδας
Αν, και από μια αρκετά χαμηλή βάση, η αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 2% στην Ελλάδα φαίνεται ισχυρή σε σύγκριση με πολλούς γείτονες Ευρωπαίους. Η χώρα έχει αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ και τώρα επιστρέφει στις αγορές ομολόγων. Ωστόσο, το τεράστιο προφίλ χρέους, περίπου 180% του ΑΕΠ και η πολιτική αβεβαιότητα καθιστούν την Ελλάδα ευάλωτη σε πιθανή παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση. Ως εκ τούτου, η χώρα πρέπει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. Ο κίνδυνος οποιασδήποτε αλλαγής στην ηγεσία μετά τις επόμενες εκλογές, που πιθανόν να πραγματοποιηθούν πριν από τις 20 Οκτωβρίου είναι υπολογίσιμος.
Σύμβουλοι και Διασώστες
Οι ασφαλιστικές που έχουν τα προγράμματα έναντι οικονομικών επιχειρηματικών κινδύνων και οι μεσίτες ασφαλίσεων που έχουν την γνώση και την εμπειρία και λειτουργούν υπέρ των πελατών κάνουν και “θαύματα” σε αυτές τις περιπτώσεις όταν μάλιστα προκύψουν δύσκολες απρόοπτες συγκυρίες όπως για παράδειγμα με την Sunlight όπου καταστράφηκε το εργοστάσιο. Η κοινοπραξία που είχε αναλάβει την κάλυψη της Sunlight (αν και άλλο θέμα εδώ) αποζημίωσε με 66 εκατ. ευρώ άμεσα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό αποζημίωσης που έχει καταβληθεί ποτέ στα ελληνικά δεδομένα.
Συγκεκριμένα leader εταιρία ERGO Ασφαλιστική Α.Ε. (ποσοστό συμμετοχής: 25%), η οποία διηύθυνε την όλη διαχείριση της ζημιάς καθώς και στις υπόλοιπες εταιρίες του συνασφαλιστικού σχήματος ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική (20%), INTERAMERICAN (19%), GENERALI HELLAS AAE (15%),EUROLIFE ERB ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ (9%), INTERASCO ΑΕΓΑ (4%), OΡΙΖΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ(4%) και ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΓΑ (4%), καθώς και στον μεσίτη ασφαλίσεων Aon – σύμβουλο,
Σχόλια