Μυροβόλος Χίος, ο τόπος καταγωγής μου, ένα νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου και το πέμπτο μεγαλύτερο της Ελλάδας, το οποίο στον περισσότερο κόσμο είναι γνωστό για τη μαστίχα και τον ρουκετοπόλεμο.
Σε άλλους η Χίος είναι γνωστή και για τα διάσημα εσπεριδοειδή από την περιοχή του Κάμπου, από όπου και πήρε και το όνομα «μυροβόλος» λόγω της θεσπέσιας μυρωδιάς τους. Όσοι την έχουν επισκεφτεί βέβαια, σίγουρα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις κρυστάλλινες παραλίες της, τα πανέμορφα χωριά της και τις τοπικές γεύσεις της!
Σε αυτό το άρθρο όμως θα μιλήσουμε για το έθιμο του ρουκετοπόλεμου, μιας και είναι ένα διάσημο πασχαλινό έθιμο της Χίου που λαμβάνει χώρα στην περιοχή του Βροντάδου.
Το έθιμο αυτό γίνεται το βράδυ της Ανάστασης, ανάμεσα στις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, που βρίσκονται στον Βροντάδο. Μεταξύ των εκκλησιών εκτοξεύονται χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες. Στόχος των ενοριτών της εκκλησίας του Αγίου μάρκου είναι το ρολόι του καμπαναριού της Παναγίας της Ερειθιανής και στόχος των ενοριτών της τελευταίας είναι ο τρούλος και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου. Η προετοιμασία φυσικά γίνεται μήνες πριν, ενώ την ίδια μέρα οι ρουκέτες τοποθετούνται σε ξύλινες βάσεις για να μπορούν να πάρουν και την απαιτούμενη τροχιά! Το αποτέλεσμα φυσικά είναι ένα φαντασμαγορικό θέαμα, καθώς ο ουρανός γεμίζει με χρώματα και λάμψεις ενώ ο ήχος των ρουκετών κρατάει το πλήθος που παρακολουθεί από κάπου ψηλά σε ετοιμότητα! Για τους πιο θαρραλέους βέβαια, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να το παρακολουθήσουν δια ζώσης!
Ποιος κερδίζει; Την ημέρα του Πάσχα γίνεται η καταμέτρηση των ρουκετών που βρήκαν στόχο και έτσι αναδεικνύεται και ο νικητής.
Το έθιμο όπως μας είπε ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς έχει τις ρίζες του στην εποχή της τουρκοκρατίας όπου οι κάτοικοι του Βροντάδου για να γιορτάσουν το Πάσχα χρησιμοποιούσαν μικρά κανόνια, τα οποία στη συνέχεια απαγορεύτηκαν από τους Τούρκους και τη θέση τους πήραν οι σημερινές αυτοσχέδιες ρουκέτες.
Πώς όμως έγινε τόσο διάσημο αυτό το έθιμο; Ο κ. Βουρνούς δήλωσε ότι κατάφερε να γίνει τόσο γνωστό λόγω της μεγάλης τηλεοπτικής κάλυψης που απολαμβάνει τα τελευταία 15 με 20 χρόνια. Το αποτέλεσμα αυτής της προβολής είναι ότι κάθε χρόνο έρχονται επισκέπτες από όλο τον κόσμο για να απολαύσουν το θέαμα. Το έθιμο αυτό λοιπόν όπως υπογράμμισε ο κ. Βουρνούς συνεισφέρει σημαντικά στην τοπική οικονομία καθώς προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών σε μία μη τουριστική περίοδο, καθώς εκείνες τις ημέρες η πληρότητα των καταλυμάτων στη Χίο φτάνει το 80%!
Η ιδιομορφία του εθίμου αυτού είναι ότι γίνεται εντός ενός ζωντανού οικισμού, καθώς γύρω από τις 2 εκκλησίες υπάρχουν κατοικίες. «Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός ότι το έθιμο γιγαντώθηκε, από εκεί που είχαμε 15-20.000 ρουκέτες, έφτασαν στο σημείο να υπάρχουν πάνω από 100.000 ρουκέτες» τόνισε ο Δήμαρχος.
Λόγω της υπέρογκης αυτής αύξησης υπήρχαν διαφωνίες όσον αφορά την ορθή διεξαγωγή του εθίμου, οι οποίες οξύνθηκαν ιδιαίτερα το 2016, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί εκείνη τη χρονιά.
Πλέον όμως όπως σημείωσε ο κ. Βουρνούς, το έθιμο έχει επιστρέψει στις ρίζες του και όλα τα παιδιά που ασχολούνται με αυτό επιτελούν το πολύ σημαντικό έργο να τηρούν τις παραδόσεις.
Το συγκεκριμένο έθιμο λοιπόν που είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα έθιμα του Πάσχα παγκοσμίως, έχει ταξιδέψει τη Χίο σε όλο τον πλανήτη, και πλέον πλήθος τουριστών συρρέει για να το παρακολουθήσει.
Κλείνοντας ο Δήμαρχος πρόσθεσε ότι ο κόσμος και φέτος θα απολαύσει ένα φαντασμαγορικό θέαμα!
Σχόλια