Πριν από μερικές ημέρες, βρέθηκα στη συνέντευξη Τύπου του Public για την ανακοίνωση των οικονομικών του αποτελεσμάτων. Πέρα από τους αριθμούς και τα ποσοστά, ακούστηκαν και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα. Και επειδή retail και τεχνολογία είναι από τα αγαπημένα μου θέματα, κράτησα μια αναφορά για αυτό εδώ το άρθρο (ίσως επανέλθω και με άλλες). Μια που αφορούσε στην ζήτηση ενός smartphone.
Το iPhone 6, λοιπόν, ήταν ένα κινητό τηλέφωνο που έκανε την εμφάνιση του στα ράφια των καταστημάτων κάπου στα μέσα του 2014. Μετά από μερικά χρόνια, άρχισε να φεύγει από τα καταστήματα και να σταματάει η επίσημη διάθεση του (υπολογίζοντας, προφανώς, τη διάθεση από τους επίσημους μεταπωλητές). Όταν είχε πια αποσυρθεί, το Public αποφάσισε να το ξαναφέρει. Μάζεψε, λοιπόν, 345 κομμάτια και τα έβαλε προς πώληση. Σε πόσες ημέρες διατέθηκαν αυτά; Σε τρεις.
Πώς ήξερε η γνωστή αλυσίδα ότι υπάρχει αυτή η ζήτηση; Ένας τρόπος ήταν, φυσικά, πώς έμπαινε κόσμος στα καταστήματα και ζητούσε το συγκεκριμένο μοντέλο από τους ίδιους τους πωλητές, καθώς, προφανώς, ήθελε να αποκτήσει ένα φθηνό smartphone με την υπογραφή της Apple (και δεν ήθελε να πάει στο Android της Google). Υπάρχει όμως και άλλη μια στρατηγική που χρησιμοποιήθηκε: η αναζήτηση στο ηλεκτρονικό της κατάστημα.
Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Χρήστος Καλογεράκης, «ο πελάτης πλέον μας βλέπει σαν μηχανή αναζήτησης. Παλιά τι έκανε; Έμπαινε στο site μας, από εκεί πήγαινε στο department και μετά στα προϊόντα. Τώρα, πηγαίνει κατευθείαν στο search και ψάχνει. Την ώρα που μπαίνει στο search, ψάχνει προϊόντα που έχουμε και άλλα που δεν έχουμε. Τι καλύτερη πλατφόρμα για να κάνεις τις αναλύσεις σου πάνω σε προϊόντα που ψάχνουν οι πελάτες και δεν έχεις;».
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, «δεν μπορείτε να φανταστείτε τι ψάχνουν τα 50 εκατομμύρια επισκέψεις στο site μας». Το Public λοιπόν - σε μια πρακτική που σίγουρα θα εφαρμόζουν και άλλα καταστήματα, αυτού του μεγέθους ή και μικρότερα - κοιτάζει τι ψάχνουν οι επισκέπτες του ηλεκτρονικού καταστήματος του. Αν αυτό το αναζητούν πολλοί και ταιριάζει με τη στρατηγική και τα προϊόντα που διαθέτει, το φέρνει. Ή τουλάχιστον, αυτό συνέβη στην περίπτωση του iPhone.
Τι προκύπτει από αυτό το παράδειγμα; Η σημασία των δεδομένων που προσφέρει η αναζήτηση στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Σκεφθείτε το σχετικό πεδίο αναζήτησης ως τον τρόπο που ο πελάτης μπαίνει σε ένα κατάστημα και ζητάει από τον πωλητή ένα προϊόν. Εντούτοις, με το search box αυτό γίνεται πολύ πιο στοχευμένα, φέρνει πολύ πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα και «αποκαλύπτει» συγκεκριμένες, «ειδικές», περιπτώσεις και ευκαιρίες. Όπως με το iPhone 6 που είδαμε παραπάνω.
Αν και ξεφεύγουμε λίγο από την «καθαρή» αναζήτηση, για να δούμε τη σημασία των εσωτερικών στατιστικών που έχει στη διάθεση της μια ηλεκτρονική πλατφόρμα πωλήσεων, δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε πιο πέρα από το γνωστό μας Skroutz. Πριν από μερικές εβδομάδες, ο συνιδρυτής της υπηρεσίας, Γιώργος Χατζηγεωργίου, έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία γύρω από τις πωλήσεις κινητών που πραγματοποιήθηκαν μέσω αυτής.
Σύμφωνα με αυτά, «478.000 κινητά πωλήθηκαν μέσω του Skroutz το 2018 (1 συσκευή / λεπτό). H Xiaomi με μερίδιο 40,7%, Samsung 29,7%, Apple 7,9%. Η ίδια εικόνα και για το τελευταίο τετράμηνο όπου Xiaomi, Apple, Huawei κέρδισαν μερίδιο ενώ η Samsung έχασε». Χαρακτηριστικό είναι ένα σχόλιο που υπάρχει κάτω από την αναφορά του: «Πρόσβαση σε τέτοιου είδους στατιστικά real time μέσω κάποιου api υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε;». Η απάντηση είναι αρνητική, αλλά πάνω σε αυτήν την ζήτηση θα μπορούσαν να «στηθούν καταστήματα».
Ανακαλύψτε, λοιπόν, τι ψάχνουν οι χρήστες στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα και δείτε τι από αυτά δεν διαθέτετε. Ίσως κάπου εκεί κρύβεται μια μεγάλη ευκαιρία.
Σχόλια