Ακούγοντας το όνομα του συγκεκριμένου νησιού αμέσως σκεφτόμαστε ότι κάποια σχέση θα έχει με την χριστιανική γιορτή. Και όντως έχει. Απλά όχι αυτή που φανταζόμαστε.
Το Νησί του Πάσχα - ή κατά την τοπική διάλεκτο Ράπα Νούι (Rapa Nui) - είναι το πιο απομονωμένο νησί στον κόσμο. Είναι νησί της Πολυνησίας, επαρχία της Χιλής, και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1995.
Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που επισκέφτηκαν το νησί ήταν μέλη της ομάδας του γνωστού Ολλανδού θαλασσοπόρου Γιάκομπ Ρόγκεβεν και αποβιβάστηκαν το Πάσχα του 1722. Στο γεγονός αυτό οφείλει και το (παραπλανητικό) όνομα του.
Τα μυστήρια όμως που συνδέονται με αυτό το νησάκι του Ειρηνικού δεν έχουν καμία σχέση με την ονομασία του αλλά με τις 887 θεόρατες κεφαλές που το κοσμούν. Μέχρι σήμερα, συνεχώς εμφανίζονται νέες θεωρίες για τον πολιτισμό των Ράπα Νούι που γέννησε τις Μοάι κεφαλές, είτε από αξιόλογες πηγές (αρχαιολόγους, ανθρωπολόγους, γενετιστές), είτε από λάτρεις του μεταφυσικού που μιλούν για τη Χαμένη Ατλαντίδα και τους εξωγήινους κατοίκους του.
Τα ερωτήματα πολλά. Πώς μεταφέρθηκαν οι κεφαλές; Γιατί τοποθετήθηκαν στις συγκεκριμένες θέσεις; Ποια είναι η καταγωγή των γηγενών; Πώς εξαφανίστηκε ο γηγενής πληθυσμός; Πώς μεταφράζεται ο γραπτός τους λόγος; Πόσο παλιά είναι η γραφή τους;
Κάποιες από τις απαντήσεις τις έχει δώσει η επιστημονική κοινότητα αλλά ακόμα και για αυτές υπάρχουν αμφισβητίες. Άλλες τις αναζητά ακόμα.
Ίσως μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις για το Νησί του Πάσχα έγινε το 2011 από την Αμερικανίδα αρχαιολόγο Jo Anne Van Tilburg και την ομάδα της. Μετά από 12 χρόνια επίμονης έρευνας, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα αγάλματα δεν είναι μόνο τα τεράστια κεφάλια, αλλά υπάρχει και το σώμα τους μέσα στη γη. Επίσης, ανακάλυψαν τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των Μοάι, καθώς και ανθρώπινους τάφους της εποχής.
Δείτε το βίντεο:
Σχόλια