Πώς η κατηγορία των «μικρών» μπορεί να προκαλέσει «μεγάλο impact»
«The Lannisters», η πιο πλούσια και δυνατή οικογένεια στα εφτά βασίλεια, τα μέλη της οποίας έχουν δημιουργήσει μάλλον αντιπάθεια σε πολλούς fans της σειράς, διαθέτουν και ένα μέλος το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι πολύ αγαπητό ενώ παίζει και ιδιαίτερα στρατηγικό και κομβικό ρόλο στη σειρά.
Μετά τη Cersei Lannister λοιπόν, η οποία και πρωταγωνίστησε στο προηγούμενο άρθρο του αφιερώματος για το Game of Thrones, ήρθε αναπόφευκτα η ώρα για τον «αγαπημένο» της αδερφό Tyrion Lannister.
Ο Tyrion Lannister είναι ο μικρότερος γιος του Twin Lannister, ο οποίος γεννήθηκε νάνος, ενώ στη γέννα η μητέρα του δεν κατάφερε να επιβιώσει κάτι που δεν του συγχώρεσε ποτέ ούτε ο πατέρας του ούτε η αδελφή του. Ακριβώς επειδή γεννήθηκε νάνος, υπήρχε πάντα μία πιο υποτιμητική συμπεριφορά απέναντί του κυρίως από τα μέλη της οικογένειάς του αλλά και από τον περίγυρο. Αυτό είναι κάτι που του έδωσε τη δύναμη να ακονίσει το μυαλό του διαβάζοντας και να γίνει η φωνή της λογικής.
Στα βασικά χαρακτηριστικά του είναι το γεγονός ότι είναι έξυπνος, έχει χιούμορ, έχει αυτοσαρκασμό, είναι ευγενικός και καλός, ενώ παράλληλα έχει στρατηγική σκέψη και αποτελεί έναν ιδανικό συμβουλάτορα μέσα στον παραλογισμό της διεκδίκησης του θρόνου.
Τα χαρακτηριστικά του αυτά, πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση με το γεγονός ότι του αρέσουν πολύ οι γυναίκες και το ποτό, κάτι για το οποίο τον κατέκρινε ιδιαίτερα ο πατέρας του.
Ο Tyrion λοιπόν, με το παρατσούκλι «imp», που πρώτη φορά τον συναντήσαμε στη σειρά παρέα με γυναίκες και άφθονο κρασί, έχει ιδιαίτερη δραστηριότητα στη σειρά και έχει επιδείξει μεγάλη ανδρεία, θάρρος και ηγετικές ικανότητες.
Εν συντομεία να πούμε ότι κατά τη διάρκεια της σειράς, έχει απαχθεί από την Catelyn Stark, από την οποία και κατάφερε να γλιτώσει, διορίστηκε «hand of the king» στον ανιψιό του Joffrey, όπου κατάφερε χάρις στις ηγετικές του ικανότητες να υπερασπίσει το king’s Landing έναντι στον Stannis Baratheon στον πόλεμο του Black Water. Στη συνέχεια καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία του ανιψιού του, απ’ όπου και κατάφερε να διαφύγει σκοτώνοντας τον πατέρα του, ενώ φυγαδεύτηκε στο Essos, με τη βοήθεια του αδερφού του Jaime και του Varys. Στη συνέχεια «αιχμαλωτίστηκε» από τον Jorah Mormont, ο οποίος τον πήγε στη Daenerys Targaryen και χάρη στην αφοσίωσή του και στη σοφία του ανακηρύχθηκε «Hand of the Queen».
Ο Tyrion λοιπόν είναι ένας πολύ χαρισματικός χαρακτήρας τον οποίο είναι πολύ δύσκολο νομίζω να αντιπαθήσει κανείς.
Μία διάσημη ατάκα του που την απηύθυνε στον John Snow σε μία συνομιλία που είχαν, μιλώντας για το τι σημαίνει να είσαι μπάσταρδος είναι η εξής: «Ποτέ μην ξεχνάς τι είσαι. Ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα το κάνει. Φόρεσέ το σαν πανοπλία και ποτέ δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σε βλάψει».
Αυτή η ατάκα ουσιαστικά σημαίνει να μετατρέψεις την αδυναμία σου σε δύναμη. Να μην επιτρέψεις στους άλλους να σε κάνουν να νιώθεις ότι είσαι ανίκανος λόγω της αδυναμίας σου, αλλά να τη χρησιμοποιήσεις για να πετύχεις όλα όσα θέλεις.
Ο ίδιος λοιπόν μπορεί να είναι νάνος, όμως αυτό δεν τον εμποδίζει από το να κάνει σπουδαία πράγματα. Κάτι που μας οδηγεί και στην ατάκα του Varys σε αυτόν: «Ένας μικρός άνθρωπος μπορεί να ρίξει μία πολύ μεγάλη σκιά» με αφορμή ένα τέχνασμα του Tyrion για να ανακαλύψει ποια μέλη του συμβουλίου διαρρέουν μυστικά στη Cersei Lannister.
Η σπουδαία προσωπικότητα λοιπόν του Tyrion στο Game of Thrones μας οδηγεί στο ότι το μικρό μέγεθος δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να είσαι ηγέτης, κάτι που ισχύει για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς αντίστοιχα και μία μικρή επιχείρηση μπορεί να είναι ηγέτης στον χώρο της, να καινοτομεί και να δίνει το παράδειγμα.
Στην Ελλάδα ένα πολύ μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων ανήκουν στην κατηγορία των μικρών, που μπορεί να μην έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις μεγάλες αλλά και να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.
Ποια είναι τα θετικά χαρακτηριστικά λοιπόν των μικρών επιχειρήσεων που παρά το μέγεθός τους μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο «impact»;
Οι μικρές επιχειρήσεις είναι πιο ευέλικτες από τις μεγάλες
Λόγω μεγέθους είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο να προσαρμοστούν σε αλλαγές, γιατί έχουν πολύ λιγότερες διαδικασίες και εμπλεκόμενους απ’ ότι οι μεγάλες, ενώ μπορούν πολύ πιο γρήγορα να βγάλουν ένα καινούργιο προϊόν ή υπηρεσία στην αγορά ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο.
Αναπτύσσουν προσωπικές σχέσεις με τους πελάτες
Οι μικρές επιχειρήσεις σίγουρα έχουν πολύ λιγότερους πελάτες από τις μεγάλες, όμως έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν πιο ιδιαίτερες και προσωπικές σχέσεις με τους πελάτες τους, να αναπτύξουν οικειότητα και να προσφέρουν πολύ πιο ποιοτική εξυπηρέτηση, κάτι που για πολλούς είναι σημαντικό, καθώς τους κάνει να νιώθουν σημαντικοί.
Εμπλέκουν τους υπαλλήλους τους
Στις μικρές επιχειρήσεις η επαφή των υπαλλήλων με τον General Manager ή τον ιδιοκτήτη είναι πολύ πιο εύκολη απ’ ότι είναι στις μεγάλες επιχειρήσεις, κάτι που επιτρέπει στους υπαλλήλους να είναι μέρος σημαντικών αποφάσεων ή να επηρεάσουν και οι ίδιοι με τις απόψεις και τις ιδέες τους την ανάπτυξη της εταιρείας.
Αυτά και άλλα πολλά δίνουν πάτημα στις μικρές επιχειρήσεις να «υψώσουν» το ανάστημά τους απέναντι στις μεγάλες, να διαφοροποιηθούν και να γίνουν γιατί όχι, ηγέτες!
Σχόλια