19 κόλπα διαχείρισης χρόνου που μπορείς να εφαρμόσεις!
Η αίσθηση είναι κοινή για τους περισσότερους εργαζόμενους. Ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός. Τι έχουμε να σου προτείνουμε; Μερικά από τα “κόλπα” που εφαρμόζει ο Etienne Garbugli, σύμβουλος marketing και συγγραφέας του βιβλίου “Lean B2B: Build Products Businesses Want”, που όπως ο ίδιος υποστηρίζει μπορούν να σε βοηθήσουν να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου στο έπακρο.
1. Θέσε προτεραιότητες
Αν δεν σου φτάνει ο χρόνος για να κάνεις όσα πρέπει να κάνεις, κάτι δεν πάει καλά με τον προγραμματισμό σου. Θέσε προτεραιότητες και μη σπαταλάς άσκοπα ώρες ή ακόμα και λεπτά σε πράγματα που δεν σχετίζονται με τα καθήκοντά σου και απορροφούν την ενέργειά σου.
2. Προγραμμάτισε 4-5 ώρες συστηματικής δουλειάς κάθε μέρα
Οι αντοχές σου είναι συγκεκριμένες και κάποια στιγμή τελειώνουν. Δεν μπορείς να είσαι 100% αποδοτικός για 8 ή περισσότερες ώρες εργασίας την ημέρα. Βάλε, όμως, στόχο τις 4-5 να είσαι απόλυτα παραγωγικός και τα αποτελέσματα θα σε εκπλήξουν.
3. Δούλεψε περισσότερο όταν έχεις διάθεση
Αν δεν έχεις όρεξη να δουλέψεις, όσο κι αν πιέσεις τον εαυτό σου, δεν θα καταφέρεις τίποτα περισσότερο από το να σπαταλήσεις το χρόνο σου. Επίσης, η ποιότητα της δουλειάς σου πιθανόν να είναι χαμηλότερη από το προσδοκούμενο. Γι’ αυτό, δούλεψε περισσότερο όταν έχεις την ανάλογη διάθεση επιδιώκοντας να κάνεις ένα διάλειμμα τις στιγμές που και μόνο η θέα του γραφείου σου σε απωθεί.
4. Φρόντισε να σέβονται τον χρόνο σου
Αν ο χρόνος πραγματικά δεν σου φτάνει για να ολοκληρώσεις τα καθήκοντά σου είναι ώρα να κάνεις μια συζήτηση με τον διευθυντή σου. Να θυμάσαι ότι και μόνο το άγχος ότι δεν προλαβαίνεις μπορεί να πλήξει την αποδοτικότητά σου. Πρόσεξε όμως: Ζήτα του να σου προτείνει λύσεις αντί απλά να εισέλθεις στο γραφείο του με γκρίνια και παράπονα.
5. Σταμάτα το multitasking
Ίσως έτσι νιώθεις ότι κάνεις περισσότερα πράγματα, αλλά είσαι σίγουρος ότι τα κάνεις σωστά; Δοκίμασε να συγκεντρωθείς σε ένα πράγμα τη φορά και τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.
6. Καθιέρωσε μία ρουτίνα εργασίας
Όλοι θέλουμε να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα. Στο τέλος όμως είναι αυτή που μας σώζει. Μία ρουτίνα εργασίας - αποφάσισε π.χ με τι ξεκινάς πρώτο και με τι δεύτερο ή τι ώρα σταματάς για φαγητό- θα σε βάλει σε ένα ρυθμό και θα σε κάνει πιο αποτελεσματικό.
7. Εκμεταλλεύσου τον περιορισμένο χρόνο
Μπορεί να νιώθεις ότι δεν σου φτάνει ο χρόνος για να εκπληρώσεις τα καθήκοντά σου, αλλά μερικές φορές αυτός ο περιορισμένος χρόνος μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σου και να σε βοηθήσει να ολοκληρώσεις πράγματα πιο γρήγορα. Μην ξεχνάς πως όταν έχεις λιγότερο χρόνο αναγκάζεσαι να συγκεντρωθείς και να εστιάσεις σε αυτό που πρέπει και τελικά να το ολοκληρώσεις.
8. Ξεκίνα ομαλά
Αν δεν έχεις ιδιαίτερη όρεξη για δουλειά, ξεκίνα με κάποια απλά πράγματα. Όταν τα δεις να ολοκληρώνονται, αυτό θα σου δώσει το κίνητρο να συνεχίσεις και να ολοκληρώσεις και τα υπόλοιπα. Η δουλειά φέρνει δουλειά!
9. Μην είσαι τελειομανής
Η τελειομανία μερικές φορές σε εμποδίζει να ολοκληρώσεις τα καθήκοντά σου. Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι θεμιτή, η εμμονή, όμως όχι.
10. Βάλε όρια
Οι απεριόριστες ώρες εργασίας δεν σημαίνουν απαραίτητα αυξημένη παραγωγικότητα. Τα όρια που βάζεις εσύ στον εαυτό σου σχετικά με το πόσες ώρες θα δουλέψεις ίσως συμπληρωματικά στο σπίτι μπορούν να σε κάνουν πιο παραγωγικό.
11.Κάνε διαχωρισμό
Διαχώρισε τα απαιτητικά project από τις εύκολες υποχρεώσεις που χρειάζεται να ολοκληρώσεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να κατανείμεις σωστά το χρόνο και τη συγκέντρωσή σου.
12. Κράτα επαφή με τους συναδέλφους
Οι ομαδικές συναντήσεις και η απευθείας επικοινωνία με τους συναδέλφους σε βοηθάει να συντονιστείς καλύτερα με την ομάδα σου χωρίς ενδιάμεση γραπτή επικοινωνία που συχνά μπορεί να συντελεί σε χάσιμο χρόνου.
13. Συγκεντρώσου σε ένα πράγμα τη φορά
“Πηδώντας’ από project σε project, μειώνεις την αποδοτικότητά σου και ξοδεύεις το χρόνο σου αλόγιστα. Δοκίμασε να αφιερώσεις την ημέρα σου σε ένα μόνο task ή σε περισσότερα αλλά παρόμοια. Θα ανακαλύψεις ότι το “ένα - ένα” μπορεί να αποδειχθεί στο τέλος της εβδομάδας μια αρκετά παραγωγική προσέγγιση.
14. Απόφυγε την αναβλητικότητα
Μπορεί να είναι σχεδόν ακατόρθωτο να την αποφύγεις εντελώς, αλλά τουλάχιστον προσπάθησε να την περιορίσεις και να την ελέγξεις. Δεσμεύσου ότι κάποια πράγματα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στη μέρα.
15. Δημιούργησε ένα πλάνο
Ένας υψηλός στόχος μπορεί να μοιάζει δύσκολα επιτεύξιμος. Αν, όμως, κατορθώσεις να τον χωρίσεις σε επιμέρους στόχους, θα διαπιστώσεις ότι κάνοντας συγκεκριμένα βήματα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, σιγά σιγά τον κατακτάς.
16. Μην είσαι συγκεντρωτικός
Αν μπορεί κάποιος άλλος να εκτελέσει μία δουλειά τόσο καλά όσο εσύ, μη διστάσεις να του ζητήσεις βοήθεια ή να του την αναθέσεις. Μάθε να αξιοποιείς τις ικανότητες των άλλων αποφεύγοντας να επιβαρύνεις το δικό σου πρόγραμμα.
17. Ξέχνα το χθες
Μην σπαταλάς χρόνο και ενέργεια με τη σκέψη τι θα μπορούσε να είχες κάνει καλύτερα χθες, τι δεν πρόλαβες ή τι λάθος έκανες. Το χθες πέρασε. Συγκεντρώσου στο σήμερα και το αύριο.
18. Θέσε προθεσμίες
Τίποτα δεν πρέπει να είναι αόριστο όσον αφορά τον χρόνο. Μην λαμβάνεις υπόψη μόνο τα deadline που σου βάζει το αφεντικό σου και το γενικό χρονοδιάγραμμα που τρέχει. Θέσε κι εσύ στον εαυτό σου δικά σου χρονικά όρια για το πότε θες να ολοκληρώσεις τι.
19. Κάνε διάλειμμα
Μερικές φορές ένα διάλειμμα είναι απαραίτητο για να φορτίσεις τις μπαταρίες σου και να συνεχίσεις χωρίς να χάνεις άσκοπα χρόνο. Απομακρύνσου από το γραφείο σου, κάνε μία βόλτα, πιες νερό και όταν γυρίσεις θα ανακαλύψεις ότι έχεις περισσότερη ενέργεια και όρεξη να “τρέξεις”.
Αφού διάβασες τις παραπάνω προτάσεις, ίσως αναρωτιέσαι τι από αυτά μπορείς να εφαρμόσεις. Μπορείς να τα δοκιμάσεις μερικά ή και όλα. Είναι σχεδόν βέβαιο πάντως ότι θα δεις διαφορά και ίσως διαπιστώσεις με έκπληξη ότι έχεις κερδίσει το στοίχημα με τον χρόνο που τρέχει.
Αρχική δημοσίευση στο www.thriveglobal.gr
Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.
Σχόλια