Αdvantis Medical Imaging: Η ελληνική startup που καινοτομεί στην ανάπτυξη ιατρικού λογισμικού
Η Αdvantis Medical Imaging αποτελεί μια ελληνική startup που αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις ιατροτεχνολογικού λογισμικού. Ο Πάρις Ζιώγκας, co-founder και COO, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr, με αφορμή την χρηματοδότηση 700.000 ευρώ που έλαβε η εταιρεία, «επικεφαλής» της οποίας είναι η Metavallon VC.
Μιλήστε μας για την Advantis Medical Imaging, το αντικείμενο εργασιών της και το πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία της. Δώστε μας μερικά σημεία αναφοράς της πορείας της.
Η Advantis δραστηριοποιείται στο χώρο της απεικονιστικής ιατρικής και συγκεκριμένα στο πεδίο ανάπτυξης ιατρικού λογισμικού. Βασικό σημείο αναφοράς της αποτελεί το έτος 2015 όπου ως ομάδα, η Ζωή Γιαβρή, ο Δημήτρης Ροζάκης κι εγώ, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη ενός νευροαπεικονιστικού λογισμικού, αξιοποιώντας τα καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα της Ζωής στο πεδίο της μετεπεξεργασίας μαγνητικών τομογραφιών εγκεφάλου, εμπλουτίζοντάς τα με περαιτέρω εξελιγμένες κλινικές εφαρμογές και μετουσιώνοντας τα σε εμπορικό προϊόν λογισμικού.
Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τη μελέτη σκοπιμότητας που ολοκληρώσαμε περί τα τέλη του 2015, μας οδήγησαν στην απόφαση σύστασης της εταιρείας, με βασικό όραμα την ενίσχυση της απεικονιστικής ιατρικής σε επίπεδο διαγνωστικής αξιοπιστίας, πρόσβασης και ευκολίας χρήσης μέσω της ενσωμάτωσης της cloud τεχνολογίας.
Ποιο είναι το προϊόν που έχετε αναπτύξει και ποια η χρήση που παρουσιάζει αυτό, οι συνεργασίες σας, εντός και εκτός Ελλάδας; Ποια είναι η καινοτομία του και τα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από τον ενδεχόμενο ανταγωνισμό;
Το προϊόν που έχει αναπτυχθεί και συνεχίζει να εξελίσσεται από την ευρύτερη πλέον ερευνητική και τεχνολογική ομάδα της Advantis ονομάζεται Brainance MD και αποτελεί ένα εξελιγμένο και αμιγώς διαδικτυακό νευροαπεικονιστικό λογισμικό. Αυτό συμβάλλει αποτελεσματικά στην ενίσχυση της παραγωγικότητας εντός του διαγνωστικού τμήματος, μέσω της παροχής εξελιγμένων αλγορίθμων και εργαλείων 2D/3D μετεπεξεργασίας, της διαδικτυακής πρόσβασης και της συνεργατικής χρήσης, καθώς επίσης και μέσω του φιλικού περιβάλλοντος χρήσης που επιτρέπει ελαχιστοποίηση του χρόνου ανάλυσης.
Οι τελευταίας γενιάς μεθοδολογίες που έχουν ενσωματωθεί και εφαρμόζονται από το Brainance MD παρέχουν στον χρήστη υψηλά επίπεδα αξιοπιστίας για την εξαγωγή τόσο ποιοτικών όσο και ποσοτικών αποτελεσμάτων, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την εγκυρότερη και εγκαιρότερη διάγνωση σοβαρών εγκεφαλικών παθήσεων, όπως ο εγκεφαλικός όγκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος Alzheimer κ.ο.κ.
Το Brainance MD χρησιμοποιείται ήδη κλινικά από νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα εντός της ΕΕ. Στην ελληνική επικράτεια διακεκριμένοι οργανισμοί υγείας, όπως το Νοσοκομείο Υγεία και η αλυσίδα διαγνωστικών κέντρων Βιοιατρική, έχουν ήδη ενσωματώσει το Brainance MD, αντιλαμβανόμενοι τόσο τα κλινικά όσο και λειτουργικά οφέλη που προσφέρει.
Ποια είναι σήμερα η αγορά που υπάρχει γύρω από το ιατρικό λογισμικό και την απεικονιστική ιατρική, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, και ποιες οι ευκαιρίες που προσφέρονται για νέες επιχειρήσεις και ιδέες;
Η τρέχουσα παγκόσμια αγορά λογισμικού ιατρικής απεικόνισης εκτιμάται στα 2,5 δις δολάρια, ενώ αναμένεται να αυξηθεί στα 4.5 δις δολάρια έως το 2024. Υπολογίζεται ότι περίπου 100 εκ. εξετάσεις μαγνητικών τομογραφιών πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, ενώ το 30% αυτών αφορούν στον εγκέφαλο. Η εν λόγω αγορά, τα τελευταία πέντε έτη, ακολουθεί μια εκθετικά ανοδική πορεία, προερχόμενη κυρίως από την ανάγκη του κλάδου υγείας για πιο αξιόπιστα, χρηστικά και οικονομικά εργαλεία διάγνωσης ασθενειών και διαχείρισης κλινικών δεδομένων.
Συγκεκριμένα, ο ακτινολογικός κλάδος, δεδομένης της έλλειψης ιατρικού προσωπικού και του αυξανόμενου όγκου εξετάσεων, παρουσιάζει σημαντική ανάγκη υιοθέτησης (ημί)αυτοματοποιημένων διαγνωστικών και διαχειριστικών πληροφοριακών συστημάτων. Εταιρείες όπως η Advantis, αξιοποιώντας τόσο ερευνητικά αποτελέσματα όσο και τεχνολογίες τελευταίας γενιάς, ενδεικτικά την cloud τεχνολογία και την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, επιδιώκουν την κάλυψη της ανωτέρω επιτακτικής ανάγκης με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.
Ο αντίστοιχος κλάδος στην Ελλάδα είναι σχετικά μικρός, ωστόσο έχουμε παρατηρήσει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από οργανισμούς υγείας οι οποίοι παραδοσιακά επιδιώκουν να υιοθετούν εξελιγμένες τεχνολογικές λύσεις, έχοντας πάντα ως βασικό γνώμονα την ενίσχυση των υπηρεσιών τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών τους.
Βάσει του ότι το Brainance MD κάνει χρήση του cloud, ποιος θα λέγατε πως θα είναι ο ρόλος που θα παίξουν οι νέες τεχνολογίες στο ιατρικό λογισμικό και ποια η δική σας στρατηγική για περαιτέρω καινοτομία; Υπάρχουν πτυχές που χρειάζονται προσοχή;
Ο ιατροτεχνολογικός κλάδος βιώνει αυτήν την περίοδο την τεχνολογική επανάσταση που βίωσε ο ευρύτερος κλάδος πληροφοριακών συστημάτων στις αρχές του 2000. Η ενσωμάτωση της cloud τεχνολογίας εντός του κλάδου υγείας λειτουργεί ως το μέσο αναδιάρθρωσης ενός παραδοσιακού και ιδιαίτερα δυσκίνητου τομέα. Η τεχνολογία cloud, εκτός από τις τεχνολογικές επιρροές της στη διαδικασία σχεδιασμού και ανάπτυξης ιατροτεχνολογικού λογισμικού, έχει παράλληλα αναπροσαρμόσει το μοντέλο διάθεσης των εν λόγω λύσεων, μέσω της υιοθέτησης της μεθόδου SaaS και pay per exam. Ως εκ τούτου, τεχνολογίες αιχμής είναι πλέον οικονομικά προσβάσιμες και σε μικρομεσαίους οργανισμούς υγείας.
Οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν ήδη προς την αυτοματοποίηση και βελτιστοποίηση μιας πλειάδας διαγνωστικών και μη διαδικασιών εντός των απεικονιστικών τμημάτων των οργανισμών υγείας, έχοντας ως κύρια κατεύθυνση την ελαχιστοποίηση του χρόνου επεξεργασίας και την ενίσχυση της αξιοπιστίας των παραγόμενων αποτελεσμάτων. Η Advantis διαμορφώθηκε έχοντας ως βάση την Cloud τεχνολογία, εκμεταλευόμενη τα πολλαπλά της οφέλη τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο.
Το όραμα της εταιρείας είναι να παρέχει τεχνολογίες αιχμής προσβάσιμες σε όλο το εύρος του απεικονιστικού κλάδου, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον τύπου του οργανισμού. Παράλληλα, η εταιρεία υλοποιεί ένα αναλυτικό τεχνολογικό πλάνο στο πλαίσιο δύο πυλώνων: της περαιτέρω βελτιστοποίησης των υπαρχόντων προϊόντων λογισμικού, καθώς και της επέκτασης σε περαιτέρω ανθρώπινα όργανα.
Βεβαίως και υπάρχουν πτυχές που χρειάζονται προσοχή και κυρίως εκείνες που σχετίζονται στενά με την ασφάλεια και ποιότητα των παραγόμενων ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Ο ιατροτεχνολογικός κλάδος είναι ένας αυστηρά ελεγχόμενος τομέας. Προκειμένου τα παραγόμενα προϊόντα να εισαχθούν στην αγορά, οφείλουν οι κατασκευαστές τους να ακολουθήσουν αυστηρές διαδικασίες σχεδιασμού, ανάπτυξης και κλινικού ελέγχου, καθώς επίσης να λάβουν πιστοποιήσεις κλινικής χρήσης από ανεξάρτητους ρυθμιστικούς φορείς.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες εισάγονται με ραγδαίους ρυθμούς εντός του κλάδου της απεικονιστικής ιατρικής τα τελευταία έτη, διακρίνονται από ασαφείς αρχιτεκτονικές επεξεργασίας δεδομένων, σε αρκετές περιπτώσεις μη προσβάσιμες στους ενδιάμεσους ή τελικούς χρήστες (black box), καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω ενίσχυση των διαδικασιών αξιολόγησης και πιστοποίησης από τους αρμόδιους φορείς.
Ο ιατροτεχνολογικός κλάδος έχει ως βασικό γνώμονα την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ασθενών, ελαχιστοποιώντας στο μέγιστο τους πιθανούς κινδύνους εσφαλμένης διάγνωσης και παρακολούθησης ασθενειών. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαία η ύπαρξη μιας ρυθμιζόμενης ισορροπίας μεταξύ του ρυθμού υιοθέτησης καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων και του ρυθμού αξιολόγησης, πιστοποίησης και διάθεσής τους στην κλινική αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Advantis συνεργαζόμαστε με την BSI Group, έναν από τους μεγαλύτερους διεθνώς ρυθμιστικούς φορείς αξιολόγησης και πιστοποίησης κατασκευαστών ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Η εταιρεία έχει πιστοποιηθεί κατά ISO 13485 και το Brainance MD έχει λάβει το σήμα CE για κλινική χρήση εντός της ΕΕ.
Ποια είναι η αποδοχή που υπάρχει από την επιστημονική κοινότητα για το λογισμικό σας; Γενικότερα, υπάρχει επιφυλακτικότητα από τον κόσμο της ιατρικής απέναντι σε νέες προτάσεις;
Από τα πρώτα κιόλας στάδια προώθησης του Brainance MD, η ανταπόκριση τόσο των ερευνητών όσο και των ιατρών ήταν ιδιαίτερα θετική. Είχαμε την τύχη να έρθουμε σε επαφή με προοδευτικούς επιστήμονες στον κλάδο της απεικονιστικής ιατρικής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οι οποίοι αποτέλεσαν και την αρχική πηγή ανατροφοδότησης, ώστε να βελτιστοποιήσουμε το λογισμικό στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του.
Όντως υπάρχει επιφυλακτικότητα ως προς τις νέες τεχνολογίες στον ιατρικό κλάδο, δεδομένου ότι οι οργανισμοί υγείας υιοθετούν με πιο αργούς ρυθμούς τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Ωστόσο, υπάρχουν πάντα προοδευτικοί οργανισμοί και επιστήμονες οι οποίοι λειτουργούν ως αρωγοί κατά τις διαδικασίες ενσωμάτωσης καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στον κλάδο.
Ποια η γνώμη σας για την ελληνική startup σκηνή και τον βαθμό καινοτομίας που υπάρχει στις ιδέες που αναπτύσσονται στην χώρα μας;
Παρακολουθώ την ελληνική σκηνή νέων επιχειρήσεων τα τελευταία οκτώ χρόνια, ωστόσο αμφιβάλλω ότι έχω πλήρη εικόνα για το εύρος και το είδος των επιχειρήσεων που έχουν αναπτυχθεί όλο αυτό το διάστημα, δεδομένου ότι αρκετές από τις επιτυχημένες ελληνικές εταιρείες λειτουργούν και αναπτύσσονται σχετικά αθόρυβα.
Είναι προφανές ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα σε επίπεδο καινοτομίας, επενδύσεων και ανάπτυξης του οικοσυστήματος. Ωστόσο, θεωρώ ότι βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ πρώιμα στάδια προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό οικοσύστημα το οποίο θα βασίζεται κυρίως στην εξαγωγή καινοτομίας και όχι στην «κλωνοποίηση» επιτυχημένων επιχειρηματικών ιδεών του εξωτερικού. Θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος, αρκετές γενιές νέων επιχειρήσεων, επιτυχημένων και αποτυχημένων, ριζοσπαστικές αλλαγές στις δομές και διαδικασίες της οικονομίας, προκειμένου να παγιωθεί μια υγιής επιχειρηματική κουλτούρα στην ελληνική κοινωνία.
Ως startup, ποιες ήταν οι δυσκολιες που αντιμετωπίσατε, πώς τις ξεπεράσατε και ποιες οι συμβουλές που θα δίνατε σε νέους startuppers;
H Advantis ιδρύθηκε κατά τρόπο παράδοξο σε ένα οικονομικό περιβάλλον το οποίο χαρακτηριζόταν από την εφαρμογή capital controls, την οικονομική περιθωριοποίηση της χώρας και την ύπαρξη περιορισμένων επενδυτικών κεφαλαίων, με σκοπό να διεξάγει εκτεταμένη έρευνα και ανάπτυξη στον κλάδο της απεικονιστικής ιατρικής, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη, πιστοποίηση και διάθεση ενός καινοτόμου νευροαπεικονιστικού λογισμικού σε έναν από του πιο αυστηρά ελεγχόμενους και παραδοσιακούς κλάδους σε διεθνές επίπεδο.
Αντιλαμβάνεστε ότι όλα τα ανωτέρω περιγράφουν με τον πιο συνοπτικό τρόπο όλες τις δυσκολίες που καταφέραμε με επιτυχία να αντιμετωπίσουμε ως εταιρεία, έως τώρα, και να αποκτήσουμε μέσω αυτών σημαντική γνώση, εμπειρία και αυτοπεποίθηση για τα επόμενα βήματά μας.
Τα στοιχεία που μας βοήθησαν και συνεχίζουν να μας βοηθούν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι η αφοσίωση στο όραμα, η μεθοδικότητα στον τρόπο λήψης αποφάσεων, η επιμονή, σίγουρα ορισμένες συγκυρίες και, πάνω απ΄όλα, το πάθος γι’ αυτό που κάνουμε.
Προσωπικά θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δώσω γενικές συμβουλές σε άλλους νέους επιχειρηματίες, δεδομένου ότι κάθε αγορά, κάθε επιχειρηματική ιδέα, κάθε εφαρμογή της και κάθε ομάδα διακρίνονται από διαφορετικές ισορροπίες δυνάμεων, προκλήσεων και προοπτικών. Ίσως η μόνη γενική συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω θα ήταν να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην ομάδα και τα άτομα που την απαρτίζουν. Η συνοχή και η αφοσίωση μιας ομάδας μπορούν πραγματικά να κάνουν τη μεγάλη διαφορά.
Λάβατε πρόσφατα μια σημαντική χρηματοδότηση, της οποίας ηγείται η Metavallon VC. Μιλήστε μας για αυτό, για το πώς προέκυψε και για το πώς θα επενδυθούν τα συγκεκριμένα κεφάλαια. Βάσει και της συγκεκριμένης εξέλιξης, ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι για την Αdvantis;
Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη συνεργασία μας με την Metavallon VC. Από τις πρώτες μας συναντήσεις διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας και αντίληψης της κατεύθυνσης που πρέπει να ακολουθήσει η εταιρεία τα επόμενα χρόνια. Επισημοποιήσαμε πρόσφατα την συνεργασία μας, σε συνδυασμό με την είσοδο αγγέλων επενδυτών με εξειδίκευση στον τομέα της απεικονιστικής ιατρικής, γεγονός το οποίο μας επέτρεψε να συγκεντρώσουμε ένα ιδανικό μείγμα από γνώσεις, εμπειρίες και δικτύωση στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, τα οποία θα αξιοποιηθούν στο έπακρο για την αποτελεσματικότερη επίτευξη των επόμενων μας στόχων.
Πιο συγκεκριμένα, η επένδυση θα αξιοποιηθεί για την επιτάχυνση των προωθητικών και εμπορικών ενεργειών της εταιρείας, την περαιτέρω βελτίωση και αυτοματοποίηση των υπαρχόντων υπηρεσιών λογισμικού, καθώς επίσης και τη διεξαγωγή έρευνας και ανάπτυξης με στόχο την επέκταση σε περαιτέρω ανθρώπινα όργανα.
Ως εκ τούτου, η εταιρεία διευρύνει τις ομάδες της σε Αθήνα και Αϊντχόφεν, με επιπλέον προσλήψεις στα τμήματα πωλήσεων, τεχνολογίας και ποιοτικού ελέγχου. Οι θέσεις εργασίας είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της εταιρείας για όποια και όποιον ενδιαφέρεται να γίνει μέλος της ομάδας και να βιώσει μαζί μας αυτήν την ιδιαίτερη επαγγελματική πρόκληση.
Η Μυρτώ Παπαθάνου, Partner της Metavallon VC, δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι που ηγούμαστε της νέας επένδυσης της Advantis μαζί με τους επιχειρηματικούς αγγέλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της απεικονιστικής ιατρικής. Παρατηρούμε ότι η συγκεκριμένη παγκόσμια αγορά αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο και οδηγείται ταχύτατα στην εδραίωση των cloud και data driven λύσεων. Πιστεύουμε ότι η ομάδα της Advantis έχει το επίπεδο να χτίσει ένα κορυφαίο προϊόν στην ιατρική απεικόνιση του εγκεφάλου και να κυριαρχήσει στην αγορά και των 2 πλευρών του Ατλαντικού. Αυτή η επένδυση δίνει στην Advantis το περιθώριο να κατακτήσει τους φιλόδοξους εμπορικούς και προϊοντικούς της στόχους. Περιμένουμε σπουδαία πράγματα να συμβούν».
Σχόλια