Πώς θα ξεπεράσετε τους φόβους και θα κατακτήσετε το κοινό σε μια δημόσια ομιλία!
Αν σας πιάνει κρύος ιδρώτας ή το στομάχι σας γεμίζει με πεταλούδες στη σκέψη και μόνο πως θα σταθείτε μπροστά σε ένα κοινό για να κάνετε κάποια ομιλία ή παρουσίαση, τα ακόλουθα tips θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε ορισμένες από τις φοβίες σας, βελτιώνοντας τόσο την αυτοπεποίθηση σας όσο και τον «αντίκτυπο» της δημόσιας ομιλίας σας.
Κάντε το κοινό να χαμογελάσει
Το «άνοιγμα» μιας ομιλίας με κάποιο αστείο, κάτι που θα κάνει όσους βρίσκονται στον χώρο να χαμογελάσουν, βάζει την ομιλία στις σωστές «ράγες». Φτιάχνει τη διάθεση του κοινού και βοηθάει τον ομιλητή να χαλαρώσει. Πόσο μάλλον αν καταφέρετε να κάνετε το κοινό να χαμογελάσει με κάτι που σας αφορά, με αυτοσαρκασμό, καθώς αυτό δημιουργεί ένα «δέσιμο» με τους ακροατές. Το γέλιο επιτρέπει στους παρευρισκόμενους να ξεπεράσουν το «τείχος» που υπάρχει ανάμεσα σας και που τους κάνει να θεωρούν τους εαυτούς τους διαφορετικούς από εσάς.
Εστιάστε στους ανθρώπους που γνέφουν καταφατικά
Αν αισθανθείτε πως δεν υπάρχει επαφή με το κοινό σας, αυτό μπορεί να σας δημιουργήσει ιδιαίτερη νευρικότητα. Πόσο μάλλον αν θεωρήσετε πως υπάρχουν στο κοινό άνθρωποι που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για την ομιλία σας. Προσπαθήστε να εντοπίσετε εκείνους που γνέφουν καταφατικά ή κάνουν νεύματα βάσει των όσων λέτε, των αναφορών σας. Θα σας προσφέρει μια πραγματική αίσθηση σιγουριάς το να βλέπετε πως κάποιος συμφωνεί μαζί σας. Και όσο περισσότερο εστιάζετε σε αυτά τα άτομα, τόσο πιο σίγουροι θα ακούγεστε. Και όσο πιο σίγουροι ακούγεστε, τόσο πιο ελκυστικοί γίνεστε ως ομιλητές.
Μιλήστε απρόσμενα αργά
Όταν είστε νευρικοί, δεν αυξάνονται μόνο οι χτύποι της καρδιάς σας αλλά και ο ρυθμός της ομιλίας σας. Θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας πως το κοινό σας ακολουθεί. Ακόμη και αν σταματήσετε για μερικά δευτερόλεπτα για να πάρετε μια ανάσα, το κοινό θα σας περιμένει. Αν όμως βιάζεστε, τότε τους αποθαρρύνετε. Σύμφωνα με μια άποψη, είναι αδύνατον να μιλήσετε πολύ αργά σε μια δημόσια ομιλία. Το κοινό είναι πολύ πιο υπομονετικό από όσο μπορεί να νομίζει κάποιος.
Να είστε εκφραστικοί με τα συναισθήματα σας
Το άγχος δεν είναι πάντα εύκολο να αντιμετωπιστεί και, κάποιες φορές, ότι κι αν κάνετε και όσο και αν προσπαθήσετε, θα φαίνεστε και θα ακούγεστε νευρικός. Τα άγχη δεν είναι πάντα κάτι αντιμετωπίσιμο. Κάποιες φορές, λοιπόν, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε ένα συναίσθημα με ένα άλλο από το να προσπαθήσετε να το καλύψετε καταπιέζοντάς το. Ακολουθήστε τα συναισθήματα που σας δημιουργεί η ομιλία σας και η ιστορία που αναφέρετε, τον ενθουσιασμό ή την απογοήτευση που σας προκαλούν τα όσα περιγράφετε, και χρησιμοποιήστε τα συναισθήματα αυτά για να «κρύψετε» τη νευρικότητα που σας προκαλεί η ομιλία αυτή καθαυτή.
Εξασκηθείτε, ξανά και ξανά
Αν και υπάρχουν πολλοί που θεωρούν πως το να είσαι καλός δημόσιος ομιλητής είναι κάτι που είτε «το έχεις» είτε «δεν το έχεις», φαίνεται πως υπάρχουν τρόποι που θα σας βοηθήσουν να αναπτυχθείτε και να «χτίσετε» το ταλέντο σας, αρκεί να εστιάσετε σε αυτό. Αποδεχθείτε προσκλήσεις για δημόσιες ομιλίες, δείτε τις στη συνέχεια σε βίντεο, βελτιωθείτε, εξασκηθείτε. Η επανάληψη και η εξάσκηση προσφέρουν βελτιωμένα αποτελέσματα, ανεβάζοντας τις επιδόσεις σας. Και όση περισσότερη εμπειρία αποκτάτε, τόσο περισσότερη αυτοεκτίμηση θα διαθέτετε.
Μην ξεκινάτε αμέσως την ομιλία
Μην ξεκινήσετε την ομιλία σας με το που θα βγείτε στη σκηνή. Πολλοί το κάνουν αυτό, από νευρικότητα, και είναι κάτι που δείχνει ανασφάλεια και φόβο. Αντί για αυτό, προτιμήστε να βγείτε ήσυχα στη σκηνή, πάρτε μια βαθιά ανάσα, περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα και μετά ξεκινήστε. Όσο κουραστικό και άβολο και αν ακούγεται, είναι κάτι που δείχνει στο κοινό πως είστε απόλυτα βέβαιος και υπό έλεγχο της κατάστασης.
Να είστε έτοιμοι για πιθανά λάθη
Δεν έχει σημασία πόσο επαγγελματίας είναι κάποιος και πόσο καιρό μιλάει δημοσίως, καθώς όλοι κάνουν λάθη. Και τα λάθη μας κάνουν να δείχνουμε ανθρώπινοι. Όμως, όταν δείχνουμε πως αισθανόμαστε άβολα με τα λάθη που κάνουμε, τότε παρόμοια θα είναι και η αντίδραση του κοινού που μας παρακολουθεί. Όπως είδαμε και στην πρώτη συμβουλή, ο αυτοσαρκασμός μπορεί να βοηθήσει σε τέτοιες καταστάσεις. Προετοιμάστε κάποιες σχετικές αναφορές, κάποια μικρά αστεία, για την περίπτωση που κάνετε κάποιο λάθος. Θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε ορισμένες από τις ανησυχίες που σας προκαλεί η δημόσια ομιλία σας.
Με πληροφορίες από: HuffPost, Entrepreneur
Σχόλια