Οι γυναίκες και οι επιχειρήσεις: Το ΕΚ ζητά την καθιέρωση ποσοστώσεων
Η εκπροσώπηση των γυναικών στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των μεγαλύτερων εισηγμένων επιχειρήσεων στην ΕΕ πρέπει να φθάσει το 30% έως το 2015 και το 40% έως το 2020. Εάν τα εθελοντικά μέτρα αποτύχουν στο να αυξήσουν τον αριθμό των γυναικών στις θέσεις λήψης αποφάσεων, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτό υποστηρίζει το ψήφισμα, με εισηγήτρια την Ελληνίδα ευρωβουλευτή και Αντιπρόεδρο του ΕΚ, κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, το οποίο υιοθετήθηκε στις 6 Ιουλίου 2011.
Στο μη νομοθετικό ψήφισμα επισημαίνεται ότι η εκπροσώπηση των γυναικών στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων φθάνει σήμερα μόλις το 10% (και μόνο το 3% των προέδρων των εν λόγω συμβουλίων είναι γυναίκες), ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται, επί του παρόντος, μόνο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα ανά έτος. Υπολογίζεται, έτσι, ότι με αυτούς τους ρυθμούς θα χρειαστούν πενήντα χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 40%.
Το ψήφισμα σχετικά με τις γυναίκες και τη διοίκηση επιχειρήσεων εγκρίθηκε με 534 ψήφους υπέρ, 109 κατά και 29 αποχές. Η εισηγήτρια και Αντιπρόεδρος του ΕΚ, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου (ΕΛΚ) δήλωσε τα εξής: "Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει το ταλέντο ανεκμετάλλευτο. Η ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων δεν είναι μόνο ζήτημα ηθικής και ισότητας, είναι επίσης απαραίτητο για την οικονομική ανάπτυξη και για μία ανταγωνιστική εσωτερική αγορά. Με την έγκριση της έκθεσης για τις γυναίκες και τη διοίκηση επιχειρήσεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα προς τις κυβερνήσεις, τους κοινωνικούς εταίρους και τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη."
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών
Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή "να προτείνει νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων ποσοστώσεων, έως το 2012, με στόχο την αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών στα διευθυντικά όργανα των επιχειρήσεων σε 30% έως το 2015 και σε 40% έως το 2020", εφόσον τα εθελοντικά μέτρα αποδειχθούν ανεπαρκή.
Παρουσιάζοντας τη νομοθεσία της Νορβηγίας για τις ποσοστώσεις ως ένα καλό παράδειγμα, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν τις πρωτοβουλίες της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ισπανίας, οι οποίες ορίζουν ένα ελάχιστο όριο εκπροσώπησης των γυναικών στα διευθυντικά όργανα. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι όλες οι επιχειρήσεις, και όχι μόνο οι μεγαλύτερες, θα πρέπει να έχουν μια ισορροπημένη εκπροσώπηση των δύο φύλων και για το σκοπό αυτό ζητείται από την Επιτροπή να ετοιμάσει έναν οδικό χάρτη.
Διοικητικές θέσεις για γυναίκες και άνδρες με υψηλά προσόντα
Οι προσλήψεις στα διευθυντικά όργανα πρέπει να βασίζονται στις ικανότητες που απαιτούνται υπό μορφήν δεξιοτήτων, προσόντων και εμπειρίας, υποστηρίζει το ΕΚ. Οι μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι εταιρείες με μεγαλύτερη παρουσία γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεών τους, τείνουν να αποδίδουν εμπορικά και οικονομικά καλύτερα.
Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν νέες πολιτικές για να βοηθήσουν περισσότερες γυναίκες να αναλάβουν διευθυντικές θέσεις. Αυτές οι πολιτικές μπορούν να περιλαμβάνουν για παράδειγμα την ανάπτυξη των ατομικών ικανοτήτων των γυναικών στις επιχειρήσεις, μέσω ειδικής και συνεχούς κατάρτισης, καθώς και άλλα μέτρα επαγγελματικής στήριξης, όπως είναι τα εξειδικευμένα συστήματα καθοδήγησης και δικτύωσης.
Παράλληλα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν ειδικές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων και άλλων εξαρτώμενων προσώπων, φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις και άλλα μέσα αντιστάθμισης, ούτως ώστε να υποστηριχθούν οι γυναίκες και οι άνδρες που απασχολούνται σε επιχειρήσεις για να μπορέσουν να συγκεράσουν οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις.
Σχόλια