«Δεν μπορώ», «δεν είναι δίκαιο», «έχω μια χαζή ερώτηση»: 10 φράσεις που πρέπει να ξεχάσουμε
Είναι κάποια πράγματα που δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να πείτε στη δουλειά. Κάποιες φράσεις που δεν είναι υπέρ σας και που μπορούν να αποτελέσουν σημάδια αβεβαιότητας και αδυναμίας. Και τελικά, να σας γυρίσουν μπούμερανγκ.
Όπως αναφέρει, μέσω άρθρου του στο LinkedIn, ο συγγραφέας και πρόεδρος της TalentSmart, Travis Bradberry, όσο ταλαντούχοι και επιτυχημένοι κι αν είστε, οι φράσεις αυτές αλλάζουν αμέσως τον τρόπο που οι άλλοι αντιλαμβάνονται εσάς και τις δυνατότητες σας, υπονομεύοντας ενδεχομένως και τη σταδιοδρομία σας.
Και ίσως δεν είναι τόσο οι φράσεις αυτές καθεαυτές αλλά το τι κρύβουν «πίσω» τους, δηλαδή τις λογικές, τις απόψεις και τον αρνητισμό. Δεν είναι τόσο τα συγκεκριμένα σύνολα λέξεων, όσο το τι αυτά αντιπροσωπεύουν. Αυτό που εκφράζουν και σηματοδοτούν.
«Πάντα με αυτόν τον τρόπο γίνεται»
Οι αλλαγές στην εποχή μας συμβαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς, βάσει και της τεχνολογικής προόδου. Το να προσκολλάται κάποιος σε μια συγκεκριμένη διαδικασία ή λογική και να μην θέλει να αλλάξει το παραμικρό, δείχνει βαρεμάρα και αντίδραση στην όποια εξέλιξη. Και αν κάνετε πάντα κάτι με τον ίδιο τρόπο, μάλλον υπάρχει και καλύτερος.
«Δεν είναι δικό μου λάθος»
Χρειάζεται να είστε υπεύθυνοι. Εάν κάτι πήγε στραβά και είχατε κάποια συμμετοχή, δεχθείτε το. Εάν όχι, δώστε μια αντικειμενική εξήγηση του τι ακριβώς συνέβη. Εάν αρχίσετε να ρίχνετε το φταίξιμο αλλού, οι άλλοι θα σταματήσουν να σας εμπιστεύονται. Και όχι μόνο αυτό αλλά θα σταματήσουν να συνεργάζονται μαζί σας, ρίχνοντας σας και το φταίξιμο για ότι συμβεί στο μέλλον.
«Δεν μπορώ»
Όταν λέτε «δεν μπορώ» σημαίνει πως δεν έχετε τη θέληση να κάνετε ότι χρειάζεται για να φέρετε εις πέρας την εργασία που σας έχει ανατεθεί. Αν πραγματικά δεν μπορείτε, είναι καλύτερο να προσφέρετε μια εναλλακτική λύση. Με λίγα λόγια, αντί να λέτε «δεν μπορώ» πείτε τι πραγματικά μπορείτε να κάνετε, δώστε μια εναλλακτική διαδρομή.
«Δεν είναι δίκαιο»
Ναι, είναι αλήθεια, η ζωή δεν είναι δίκαιη και το έχουμε δει (και ζήσει) όλοι μας, σε πολλές πτυχές της και σε σειρά περιπτώσεων. Όταν λέτε πως κάτι δεν είναι δίκαιο, είναι να σαν να περιμένετε δικαιοσύνη στην ζωή, δείχνοντας ανώριμος και αφελής. Αν δεν θέλετε να φανείτε ακόμη και κακός, μείνετε στα γεγονότα, παραμείνετε εποικοδομητικοί και αφήστε τη δική σας ερμηνεία έξω από το δωμάτιο.
«Αυτό δεν είναι στην περιγραφή της δουλειάς μου»
Η φράση αυτή δείχνει πως θέλετε απλώς να κάνετε το ελάχιστο δυνατό. Αυτό, εάν σας ενδιαφέρει να διασφαλίσετε τη θέση σας, δεν είναι η καλύτερη δυνατή τακτική. Χωρίς να αναφερόμαστε σε κάτι με το οποίο διαφωνείτε ηθικά ή παράνομο, εάν σας ζητηθεί κάτι που δεν περιγράφεται στη θέση εργασίας, ο Bradberry προτείνει να το ολοκληρώσετε και μετά να συζητήσετε το ρόλο σας και την πιθανότητα κάποιας αλλαγής ή αναβάθμισης αυτού.
«Θα κάνω μια χαζή ερώτηση»
Η φράση αυτή (και άλλες παρόμοιες) δείχνουν πως δεν έχετε αυτοπεποίθηση, καταστρέφοντας την αξιοπιστία σας. Μην γίνεστε ο χειρότερος κριτής του εαυτού σας. Εάν δεν είστε σίγουρος για αυτό που θα πείτε, τότε δεν θα είναι και κανένας άλλος με αυτό και μαζί σας.
«Θα προσπαθήσω»
Και με αυτήν την φράση, δείχνετε πως δεν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, πως δεν έχετε εμπιστοσύνη στις δυνατότητες σας να φέρετε εις πέρας μια εργασία. Εάν πραγματικά δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, απλώς δώστε μια εναλλακτική λύση. Αλλά μην λέτε πως θα προσπαθήσετε γιατί είναι σαν να λέτε πως δεν θα προσπαθήσετε ιδιαίτερα.
«Αυτό θα πάρει ένα λεπτό»
Λέγοντας ότι κάτι θα πάρει μόλις ένα λεπτό (ή «λεπτάκι») υπονομεύετε τις δεξιότητές σας και δίνετε την εντύπωση ότι βιάζεστε και ότι θα φέρετε εις πέρας την εργασία εξαιρετικά βιαστικά. Αν δεν προβλέπεται να ολοκληρώσετε πραγματικά τη διαδικασία μέσα στα επόμενα 60 δευτερόλεπτα, μην διστάσετε να πείτε ότι «δεν θα πάρει πολύ ώρα», αλλά μην το κάνετε να ακούγεται σαν να μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο χρόνο από όσο πραγματικά απαιτείται.
«Μισώ αυτήν την δουλειά»
Εδώ τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Κανείς δεν θέλει να ακούσει κάποιον, στον χώρο εργασίας του, να λέει πως μισεί τη δουλειά του. Αποτέλεσμα μιας τέτοιας φράσης είναι η αρνητικότητα και οι σημαντικές επιπτώσεις στο ηθικό της ομάδας. Όπως τονίζει και ο Bradberry, οι προϊστάμενοι ξέρουν ότι υπάρχουν πάντα ενθουσιώδεις αντικαταστάτες που περιμένουν στη γωνιά τη στιγμή που θα μείνει κενή μια θέση.
«Είναι τεμπέλης / ανίκανος» κτλ
Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να κάνετε τέτοια σχόλια. Εάν είναι αλήθεια, το ξέρουν όλοι και δεν προσθέτετε απολύτως τίποτα. Εάν είναι ψέματα, τότε πιθανότατα θα υπάρξουν χαρακτηρισμοί αυτού του τύπου για εσάς. Το να μιλάτε κατά αυτόν τον τρόπο για κάποιον συνάδελφο, δείχνει σαν μια ανασφαλής προσπάθεια να «ανεβάσετε» τον εαυτό σας. Και είναι πιθανό πως όλο αυτό θα έχει στο τέλος αρνητικές συνέπειες για εσάς.
Σχόλια