Παρουσιάστηκε στο ΕΒΕΧ: Το πρόγραμμα για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας
Οι δράσεις του προγράμματος «Παγκρήτια Πρωτοβουλία για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και την απασχόληση» παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χανίων το Δίκτυο Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης το απόγευμα της Τετάρτης 29 Οκτωβρίου στο ΕΒΕΧ.
Σκοπός του προγράμματος ή ενίσχυση και η ανάπτυξη/ εξέλιξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, η ένταξη και η επανένταξη γυναικών στην αγορά εργασίας, μέσα από συμβουλευτική υποστήριξη, ενέργειες κατάρτισης/ επιμόρφωσης και εκμάθησης/ αξιοποίησης μεθόδων αναζήτησης εργασίας.
Όπως είπε η Πρόεδρος του Δικτύου Παρασκευή Μπιζιώτη «Το Δίκτυο διανύει τον ένατο χρόνο δράσης μεDSCF1772 στόχο την προώθηση της γυναικείας ισότητας και επιχειρηματικότητας. Στόχος του προγράμματος η εξατομικευμένη συμβουλευτική και η κατάρτιση ανέργων γυναικών προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα της αγοράς».
Στις νέες τεχνολογίες ως «εργαλείο» επιχειρηματικότητας για τις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες αναφέρθηκε η Ολυμπία Καρέτσου Κουτουλάκη συνταξιούχος Μηχανικός παραγωγής και διοίκησης, σύμβουλος σταδιοδρομίας ενηλίκων, Γ.Γ. του Δικτύου, επισημαίνοντας ότι «οι γυναίκες στρέφονται προς την επιχειρηματικότητα και μείς προσπαθούμε να τους ανοίξουμε το πεδίο μέσω της γνώσης, της συμβουλευτικής και των νέων τεχνολογιών ώστε να κάνουν αυτό που επιθυμούν».
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων – Περιφέρειας Κρήτης για θέματα ισότητας Μαρία Τζανακάκη, ανέφερε ότι «στις δύσκολες ημέρες της οικονομικής κρίσης οι γυναίκες και οι νέοι που πλήττονται περισσότερο είναι σημαντικό να επιμορφώνονται μέσα από τα αντίστοιχα προγράμματα και να καταρτίζονται για να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα της αγοράς εργασίας».
Στην ομιλία της, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΧ Άννα Δρακακάκη αναφέρθηκε στην γυναικεία επιχειρηματικότητα και στον αγώνα για την κατάκτηση του ισότιμου ρόλου των γυναικών.
Μεταξύ άλλων η κ. Δρακακάκη είπε ότι «Η γυναικεία επιχειρηματικότητα δεν είναι θεωρητικό εφεύρημα ούτε συνιστά καινοτομία περιορισμένης εμβέλειας και σημασίας. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι μια σημαντική παράμετρος των σύγχρονων οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων. Οι γυναίκες επιχειρηματίες είναι πλέον συστατικό στοιχείο της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας. Αλλά και στην Ελλάδα της κρίσης οι γυναίκες διεκδικούν με δυναμικό τρόπο την παρουσία τους στην παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα.
Όλες εμείς που ασχολούμαστε με τον χώρο των επιχειρήσεων, έχουμε βιώσει τις επιφυλάξεις, την καχυποψία, τις παραδοσιακές αντιλήψεις για τον ρόλο των γυναικών στην κοινωνία μας. Δεν είναι τυχαίο το χαμηλό ποσοστό των Ελληνίδων που βρίσκεται σε καίριες θέσεις ευθύνης στις επιχειρήσεις, στη διοίκηση, στην πολιτική. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες επιδεικνύουν εξαιρετικό επίπεδο ικανοτήτων και αποτελεσματικότητας.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ τόνισε, απαιτείται η ενεργός συμμετοχή μας σε κάθε μορφή συλλογικής δράσης, σε επίπεδο συνδικαλιστικό, αυτοδιοικητικό, πολιτικό, σε κάθε κέντρο λήψης αποφάσεων. Μπορούμε και οφείλουμε να είμαστε παρούσες σε όλα τα επίπεδα της εργασιακής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Μόνον έτσι μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα παρέμβασης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να διεκδικήσουμε μια πιο δυναμική παρουσία για όλα τα θέματα που επηρεάζουν τη ζωή μας και για τα φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε. Οφείλουμε να είμαστε παρούσες και πρωταγωνίστριες σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Η συμμετοχή μας στη συλλογική δράση αφορά την ίδια την δημοκρατία και τους θεσμούς της».
Σχόλια