Μάρκος Βερέμης: Μόνο με τη συνεργασία αποκτάς μεγάλες επιχειρήσεις
Ανήμερα της μεγάλης Μαθητικής Εμπορικής Έκθεσης 2019 του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece στο Mall Athens, όπου 1.800 μαθητές "επιχειρηματίες" παρουσιάζουν τα έξυπνα προϊόντα τους, o Πρόεδρος του οργανισμού, Μάρκος Βερέμης, παραχωρεί συνέντευξη στο epixeiro.gr.
Ο κ. Βερέμης είναι Συνιδρυτής και Πρόεδρος της εταιρείας τεχνολογίας Upstream με έδρα την Ελλάδα και δραστηριότητα σε 45 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Τον ερχόμενο Απρίλιο, κλείνετε έναν χρόνο στο «τιμόνι» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Μιλήστε μας για αυτό και για το τι έχει συμβεί μέσα σε αυτό το έτος.
Η ανάληψη των καθηκόντων μου ως Προέδρου του ΣΕΝ/JA Greece έχει δώσει στη ζωή μου νέα προοπτική και ευθύνη να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις έτσι ώστε τα παιδιά και οι νέοι να έχουν πολλές ευκαιρίες για μάθηση και να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες που θα τους οδηγήσουν στην επιτυχία. Η επαφή με τα παιδιά «επιχειρηματίες» με έχει ανανεώσει, με έχει γεμίσει αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας μας ενώ παράλληλα με έχει κινητοποιήσει να ενισχύσω αυτούς τους μαθητές και τις μαθήτριες που βλέπω ότι ενθουσιάζονται με την επιχειρηματικότητα, έχουν πολύ έξυπνες ιδέες, ταλέντο, όρεξη για δουλειά και όραμα για τη ζωή τους και την Ελλάδα. Η συμμετοχή στο παγκόσμιο πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» έχει αυξηθεί πολύ φέτος, έχουμε φθάσει τα 160 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, με συμμετοχή ακόμα και από το μικρό Γυμνάσιο/Λύκειο των Φούρνων Ικαρίας. Το μεγάλο κύρος του οργανισμού Junior Achievement -που παγκοσμίως συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια- επισφραγίσθηκε στην Ελλάδα από τον Προέδρο της Δημοκρατίας που μας έκανε την πολύ μεγάλη τιμή να θέσει υπό την Αιγίδα του το πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης». Είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Με την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου, τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι η συμμετοχή τους σε αυτό το project επιχειρηματικότητας είναι μια πολύ σπουδαία δράση με μεγάλη αξία για το μέλλον τους και για τη χώρα μας. Η συμμετοχή στον φοιτητικό μας διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας JA Start Up, σημειώνει φέτος τεράστια αύξηση και η χώρα μας θα φιλοξενήσει του χρόνου, το 2020, τον Πανευρωπαϊκό Τελικό του Junior Achievement Europe. Είμαστε σε τελικές συζητήσεις για πολύ σημαντικές συνέργειες με άλλους κορυφαίους οργανισμούς και φορείς -παγκοσμίου επιπέδου- ενώ ξεκινάμε πιλοτικά ένα νέο πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού με υποτροφίες για τα παιδιά που θα ξεχωρίσουν για την εργατικότητα και δημιουργικότητά τους. Αποτελεί προσωπικό στοίχημα για μένα να συμβάλλει ουσιαστικά το ΣΕΝ/JA Greece, έτσι ώστε τα παιδιά να επιλέγουν την επιχειρηματικότητα και επαγγέλματα που έχουν προοπτική.
Η επιχειρηματικότητα δεν είναι πλέον πεδίο των λίγων αλλά ευκαιρία και ευθύνη των πολλών.
Θα μπορούσαν κάποιες από τις δραστηριότητες του οργανισμού να πραγματοποιούνται σε κεντρικό επίπεδο, μέσω της πολιτείας; Αποτελεί αυτό ένα κενό που «καλύπτει» το ΣΕΝ/JA Greece;
Παγκοσμίως υπάρχει κενό στην χρηματοοικονομική εκπαίδευση και την επιχειρηματικότητα από τα σχολικά χρόνια και αυτό το καλύπτει σε 120 χώρες σε όλο τον κόσμο το Junior Achievement. To έργο του είναι πολύ σημαντικό για την εκπαίδευση καθώς τη συνδέει με την αληθινή ζωή και την αγορά εργασίας. Μέσα από τα προγράμματα του JA τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον «κόσμο» των ενηλίκων και η μετάβαση από το σχολείο στην εργασία είναι πολύ πιο ομαλή και η επαγγελματική πορεία των παιδιών πολύ πιο επιτυχημένη. Στη χώρα μας είναι ανάγκη να ρίξουμε όλο μας το βάρος σε αυτόν τον τομέα και το όραμά μας είναι να επεκταθούμε σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας. Για το σκοπό αυτό απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα στις επιχειρήσεις και όλους τους δραστήριους φορείς της χώρας να μας βοηθήσουν ως χορηγοί και εθελοντές έτσι ώστε η θετική ανατροπή που όλοι θέλουμε για την Ελλάδα, να προέλθει από τα παιδιά. Οπωσδήποτε επιθυμούμε πιο στενή συνεργασία και σε κεντρικό επίπεδο, μέσω της πολιτείας. Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τις ζωές των παιδιών και τη χώρα μας, να δημιουργήσουμε τη νέα Ελλάδα της αισιοδοξίας, της δημιουργικότητας, της ανάπτυξης.
Ποια η γνώμη σας για το σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας; Υπάρχει η κατάλληλη υποστήριξη προς νέες ιδέες; Υπάρχουν αλλαγές που απαιτούνται, προς βελτίωση της κατάστασης;
Φυσικά πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές και είμαστε ακόμα πολύ πίσω αλλά βλέπω πρόοδο. Όχι επειδή ασχολήθηκε ή βοήθησε το κράτος αλλά επειδή κάποιοι πήραν τις τύχες τους στα χέρια τους. Οι νέες εταιρίες τεχνολογίας έχουν ξεπεράσει σε μέγεθος παραδοσιακούς τομείς όπως το ελαιόλαδο και εξάγουν λογισμικό σε κάθε άκρη του κόσμου και στην Βόρεια Ελλάδα εταιρίες σε τομείς από αλουμίνιο, ανελκυστήρες και χρώματα μέχρι τρόφιμα έχουν μεταμορφωθεί σε δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Ακόμα και σε τομείς όπως τα κοσμήματα και η μόδα συναντά πλέον κανείς Έλληνες σχεδιαστές στα καλύτερα καταστήματα της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου.
Η εταιρεία σας δραστηριοποιείται στον τομέα του mobile marketing και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μπορεί η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στον τομέα της τεχνολογίας; Ποια είναι η σημερινή εικόνα και ποιες οι ευκαιρίες που προσφέρονται, βάσει της κατάρτισης και του εκπαιδευτικού μας συστήματος;
Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που μας ευνοεί. Πέρασε το πρώτο κύμα εταιριών τεχνολογίας που επωφελήθηκαν από μεγάλες τοπικές αγορές για να μεγαλώσουν ταχύτατα όπως η Uber ή το Airbnb και περνάμε σε εταιρίες που χρησιμοποιούν πιο περίπλοκες τεχνολογίες. Στο πεδίο αυτό η γνώση έχει μεγαλύτερη σημασία από το μέγεθος της αρχικής αγοράς και η διαθεσιμότητα καταρτισμένων ανθρώπων στη δύση είναι ελλιπής. Η Ελλάδα σύμφωνα με το World Economic Forum είναι 30η στον κόσμο στην παραγωγή επιστημονικής έρευνας με βαθμολογία 9/10, 5η σε αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε STEM (OECD) και 2η σε ποσοστό αποφοίτων πανεπιστημίου σε σχέση με τον πληθυσμό μας στην Ευρώπη (OECD). Στα παραπάνω μπορεί να προσθέσει κανείς και του Έλληνες φοιτητές και ερευνητές σε μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου όπως και εργαζόμενους σε μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας. Αποτελούμε μια στατιστική ανωμαλία για το μέγεθος της χώρας. Η σχεδόν παράλογη υπερ-επένδυση των ελλήνων γονιών, σε σχέση με τα εισοδήματά τους, στην μόρφωση των παιδιών τους, είναι τελικά και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα μας. Ένα πλεονέκτημα το οποίο μπορεί να προσδιορίσει το μέλλον μας.
Γενικότερα, ποια θα λέγατε πως είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάποιος για να «πετύχει» στο επιχειρείν, ειδικά στην Ελλάδα; Και, τελικά, μπορούν όλοι να γίνουν επιχειρηματίες;
Επιμονή, διάθεση για δουλειά, δημιουργικότητα και ικανότητα στη διαχείριση ανθρωπίνων σχέσεων είναι για μένα τα βασικά και ισχύουν σε κάθε χώρα του κόσμου. Όσο οι εταιρίες γίνονται όλο και περισσότερα πολυμετοχικές και συνεργατικές δίνοντας μετοχές στους πιο ικανούς τόσο θα μεγαλώνει το πεδίο της επιχειρηματικής νοοτροπίας με την έννοια της πρωτοβουλίας, της ευθύνης του ρίσκου αλλά και της αμοιβής. Η επιχειρηματικότητα δεν είναι πλέον πεδίο των λίγων αλλά ευκαιρία και ευθύνη των πολλών.
Σχόλια