innoetics: Η ελληνική startup που εξαγοράστηκε από τη Samsung! [Συνέντευξη]
Ο Αιμίλιος Χαλαμανδάρης, co-founder και CEO της ελληνικής τεχνολογικής εταιρείας innoetics, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr, με αφορμή και τη συμμετοχή του στα Digital Disruption Sessions powered by VALUECOM, στο πλαίσιο του «Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών IV».
Μιλήστε μας για την innoetics, τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται και την τεχνολογία που προσφέρει.
Η innoetics ξεκίνησε ως εταιρία τεχνοβλαστός και εστίασε στην ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας συνθετικής ομιλίας. Αν και το βασικό πλεονέκτημα της εταιρίας ήταν η ίδια η τεχνολογία της, προφανώς για την επιβίωση και ανάπτυξή της, η παροχή υπηρεσιών ήταν ένας από τα βασικά μέσα άντλησης πόρων. Η innoetics υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους του πεδίου και κατάφερε να δημιουργήσει μία από τις καλύτερες λύσεις συνθετικής φωνής παγκοσμίως.
Αναπτύσσετε τεχνολογίες μετατροπής κειμένου σε ομιλία. Σε τι στάδιο βρίσκεται αυτό και ποιες θα λέγατε πως είναι οι πιο πρόσφατες καινοτομίες της innoetics;
Η ίδια η τεχνολογία συνθετικής ομιλίας, με διαφορετικές φυσικά προσεγγίσεις, υπάρχει και αναπτύσσεται εδώ και αρκετές δεκαετίες. Το μεγάλο άλμα όμως στην ποιότητα της συνθετικής ομιλίας έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση της υπολογιστικής ισχύος και τη δυνατότητα χρήσης αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, οι οποίοι στο παρελθόν ήταν απαγορευτικοί σε εφαρμογές. Η φυσικότητα των συνθετικών φωνών που επιτυγχάνουμε σήμερα είναι ιδιαίτερα υψηλή και μπορούμε να πούμε ότι οι συνθετικές φωνές συχνά δεν ξεχωρίζουν από έναν φυσικό ομιλητή.
Στην innoetics, εκτός από την πολύ υψηλής ποιότητας και φυσικότητας συνθετική ομιλία, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε την τεχνογνωσία και τους μηχανισμούς για την γρήγορη ανάπτυξη νέων γλωσσών και φωνών, με σχετικά λίγες απαιτήσεις σε πόρους.
Το 2017, η εταιρεία σας εξαγοράστηκε από την Samsung Electronics. Πώς έχει μεταβάλει αυτή η εξέλιξη τη δραστηριοποίησή σας και την ανάπτυξη της τεχνολογίας σας;
Για την innoetics, η εξαγορά από τη Samsung αποτελεί ορόσημο στη πορεία της. Αρχικά, είναι αναγνώριση της αξίας που έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα η δική της τεχνολογία. Στη συνέχεια, αποτελεί ορόσημο, αφού της αλλάζει την εμπορική της πλευρά και την μετατρέπει σε αποκλειστικά δημιουργό τεχνολογίας, έρευνας και ανάπτυξης. Η ομάδα μας πλέον, ως μέλος της μεγάλης οικογένειας της Samsung Electronics, αναπτύσσει τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε εκατομμύρια συσκευές και υπηρεσίες, αποτελώντας ένα από τα βασικότερα οχήματα της παγκόσμιας τεχνολογικής κούρσας.
Η innoetics αποτελεί τεχνοβλαστό του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά». Με βάση αυτό, ποια η γνώμη σας για την ανάπτυξη τεχνολογίας στη χώρα μας; Μπορεί να φέρει περαιτέρω οφέλη στην οικονομία της Ελλάδας και πώς;
Όντας ένα από τα λαμπρά παραδείγματα, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι ένα μεγάλο ναι! Λέγεται συχνά, αλλά είναι αλήθεια, ότι ένας από τους τομείς που η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει υπεραξία με βασικό κόστος εισόδου (entry cost) το ανθρώπινο κεφάλαιο, είναι η τεχνολογία. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η υπεραξία αυτή στην οικονομία δεν είναι μόνο άμεση, με περιπτώσεις εξαγορών ή επενδύσεων, αλλά και έμμεσων, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα ομάδων και ατόμων υψηλής κατάρτισης που μπορούν στη συνέχεια να αποτελέσουν πρότυπο για τους επερχόμενους επιστήμονες.
Θα έλεγε κανείς πως οι τεχνολογίες text-to-speech παίζουν σημαντικό ρόλο στους ψηφιακούς βοηθούς που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, όπως εκείνους των Samsung, Amazon, Apple και Google. Ποιο, κατά τη γνώμη σας, θα είναι το μέλλον της συγκεκριμένης κατηγορίας εφαρμογών;
Η αλήθεια είναι ότι οι ψηφιακοί βοηθοί, όταν εμφανίστηκαν, ήταν ένα στοίχημα και στην αρχή πολλοί πίστευαν ότι δεν θα έβρισκαν ανταπόκριση στους χρήστες. Σήμερα, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι η ευκολία με την οποία ο κόσμος χρησιμοποιεί μια τέτοια υπηρεσία, έχει οδηγήσει τους μεγαλύτερους παίκτες σε μία ξέφρενη κούρσα για την ανάπτυξη του εξυπνότερου και χρηστικότερου ψηφιακού βοηθού. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την εξάπλωση των τους στην καθημερινότητά μας και κάθε μέρα αυτοί θα γίνονται και πιο χρήσιμοι. Ίσως όχι ακόμα τόσο γνήσια έξυπνοι όπως τους φανταζόμαστε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά νομίζω πως κι αυτό δεν θα αργήσει.
Γενικότερα, ποιες θα είναι οι επόμενες σημαντικές εφαρμογές των τεχνολογιών μετατροπής κειμένου σε ομιλία; Τι καινοτομίες μπορούμε να περιμένουμε και πώς θα επηρεάσουν την καθημερινότητα μας;
Η φωνή θα είναι το επόμενο UI και επομένως θα περιμένουμε από τον υπολογιστή να μπορεί να εκφραστεί εντελώς φυσικά σε κάθε περίπτωση. Να μπορεί να καταλαβαίνει τι διαβάζει, αν αυτό είναι μια νουβέλα, μια είδηση ή απλά μια απάντηση σε μια ερώτησή μας. Θα θέλουμε, παράλληλα, ο ψηφιακός μας βοηθός να έχει χαρακτήρα και γιατί όχι και φωνή που εμείς θα διαλέγουμε, για παράδειγμα του αγαπημένου μας ηθοποιού ή ενός φιλικού προσώπου.
Θα σας δούμε και στα φετινά Digital Disruption Sessions powered by VALUECOM, στο πλαίσιο του «Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών IV», στην ενότητα “Content Frontiers” που αφορά στη δύναμη του content και τη δυναμική του εξέλιξη. Πείτε μας για αυτό. Σε ποιο πλαίσιο θα κινηθεί η δική σας εισήγηση;
Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι μέρος των φετινών Digital Disruption Sessions powered by VALUECOM, που πραγματοποιούνται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αποτελούν αφορμή για την έναρξη διαλόγου με εκπροσώπους των ΜΜΕ, ειδήμονες της επικοινωνίας, μέλη της κοινωνίας των πολιτών και κορυφαία επιχειρηματικά στελέχη, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των νέων τεχνολογιών στην επικοινωνία και το μάρκετινγκ.
Η δική μου εισήγηση έχει να κάνει με τη δύναμη του content στην προσπάθειά μας να αναπτύξουμε εξυπνότερους αλλά και χρησιμότερους ψηφιακούς βοηθούς. Κάθε στιγμή της ημέρας μας δημιουργούμε content που επιτρέπει στους βοηθούς αυτούς να κατανοούν καλύτερα τις ανάγκες μας, τις προτιμήσεις μας και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί θα γίνουν πιο χρήσιμοι και, τελικά, πιο απαραίτητοι στην ζωή μας.
Βάσει της εμπειρίας σας, ποιες είναι οι βασικές συμβουλές που θα δίνατε σε νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, ξεκινώντας μια τεχνολογική startup; Τι πρέπει να προσέξουν;
Ίσως ακουστούν τετριμμένα αυτά που θα πω, αλλά νομίζω πως είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά και συχνά καθορίζουν τις πιθανότητες επιτυχίας μια startup. Η ομάδα, η αφοσίωση, η επιμονή και η επαφή με την αγορά και την πραγματικότητα, είναι τα σημαντικότερα εφόδια σε μια τέτοια πορεία. Είναι πιθανό η δραστηριοποίηση στην Ελλάδα να έχει περισσότερα εμπόδια και λιγότερες ευκαιρίες, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να είναι λόγος για μη προσπάθεια. Απλά απαιτεί περισσότερη προσπάθεια και επιμονή.
Όσον αφορά στην innoetics, ποια είναι τα επόμενα βήματα, οι επόμενοι στόχοι;
Ο αμέσως επόμενος στόχος, μετά την εξαγορά, ήταν η εκπλήρωση του κοινού μας οράματος με τη Samsung και η μέχρι σήμερα συνεργασία μας είναι ιδανική. Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση του πυρήνα έρευνας και ανάπτυξης που έχουμε δημιουργήσει για τη Samsung στην Ελλάδα και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών σε τομείς που επηρεάζουν θετικά κάθε πλευρά της καθημερινότητάς μας.
Ο Αιμίλιος Χαλαμανδάρης θα συμμετάσχει στα Digital Disruption Sessions powered by VALUECOM, στο session με τίτλο "Content Frontiers", το Σάββατο 2 Μαρτίου στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum IV. Για να κλείσετε τη θέση σας και να παρακολουθήσετε όλα τα sessions, μπορείτε να επισκεφθείτε το digitaldisruptionsessions.gr
Σχόλια