Η ιστορία του SMS: Από μια πιτσαρία στην κατάκτηση των τηλεπικοινωνιών
Το SMS ήταν (και, όπως δείχνουν τα σχετικά στατιστικά, παραμένει) ένας σημαντικός τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, οι οποίοι, παρά την επέκταση του διαδικτύου και των μορφών επικοινωνίας που προσφέρει αυτό, εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν και να το διατηρούν στην ζωή τους. Πώς όμως ξεκίνησε;
Σύμφωνα με την ιστορία, ο φινλανδικής καταγωγής μηχανικός Matti Makkonen πρότεινε την ιδέα της ανταλλαγής μηνυμάτων κειμένου το 1984, σε μια πιτσαρία, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου τηλεπικοινωνιών στην Κοπεγχάγη. Εκείνη την εποχή εργαζόταν σε ανώτερη θέση στη φινλανδική Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Λόγω της άμεσης εμπλοκής του Makkonen, το format των 160 χαρακτήρων αναπτύχθηκε έναν χρόνο αργότερα.
Ήταν όμως το 1992, στις 3 Δεκεμβρίου, που στάλθηκε το πρώτο SMS στην ιστορία. Αν και ο Makkonen είχε προτείνει την ιδέα των SMS (Short Message Service) αρκετά χρόνια πριν, θα ήταν το '92 που οι πάροχοι θα υιοθετούσαν την τεχνολογία στα GSM δίκτυα τους. Τότε, ένας μηχανικός ονόματι Neil Papworth, κάνοντας χρήση ενός υπολογιστή και του δικτύου της Vodafone στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα έστελνε το πρώτο μήνυμα σε κάποιον Richard Jarvis. Αυτό έμελλε να γράφει «Καλά Χριστούγεννα».
Ο ίδιος ο Makkonen θεωρούσε πως τα πραγματικά «εγκαίνια» της συγκεκριμένης τεχνολογίας έγιναν το 1994, όταν η Nokia παρουσίασε το «2010», την πρώτη συσκευή που επέτρεπε στον κάτοχο της να συγγράψει με ευκολία σύντομα γραπτά μηνύματα. Όταν τα κινητά που υποστήριζαν την αποστολή SMS πολλαπλασιάστηκαν, με την σταδιακή πτώση του κόστους αποστολής, η δημοφιλία του μέσου αυξήθηκε εκθετικά, όπως διαβάζουμε και σε σχετική ανακοίνωση της SMSAPI.
Στην Ελλάδα, έναν χρόνο αργότερα, στάλθηκε και το πρώτο SMS από ελληνικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Αρχικά, οι πάροχοι χρησιμοποιούσαν τα γραπτά μηνύματα για ειδοποιήσεις προς τους χρήστες (για παράδειγμα, για αναπάντητες κλήσεις ή λήψη ηχητικών μηνυμάτων). Το 2000 σημειώνεται πως εμφανίστηκαν τα μηνύματα πολυμέσων (MMS), χάρη στα οποία έγινε εφικτή η αποστολή εικόνων και βίντεο, παράλληλα με τα μηνύματα κειμένου.
Σε κάθε περίπτωση, ο Makkonen δεν κέρδισε το παραμικρό χρηματικό ποσό από την συγκεκριμένη τεχνολογία, μιας και θεωρούσε πως δεν είχε εφεύρει κάτι για το οποίο θα μπορούσε να ζητήσει πατέντα, τονίζοντας, μάλιστα, πως δεν ανέπτυξε μόνος του το πρότυπο. Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 63 ετών το καλοκαίρι του 2015. Όσον αφορά στον Papworth, σήμερα είναι developer, ζει στο Μόντρεαλ του Καναδά και εργάζεται στην Oracle, γύρω από τεχνολογίες 4G. Αν και ήταν αυτός που έστειλε απλώς το πρώτο SMS, βοήθησε στο να δημιουργηθεί το software που χρησιμοποιήθηκε αργότερα για τη σύνταξη σύντομων γραπτών μηνυμάτων.
Σήμερα, αποστέλλονται σε καθημερινή βάση πάνω από 18 δισεκατομμύρια SMS ανά τον κόσμο. Περίπου, δηλαδή, 200.000 σύντομα γραπτά μηνύματα το δευτερόλεπτο. Το 2012, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο BBC, ο Makkonen θα υποστηρίξει πως κάποια μορφή επικοινωνίας μέσω γραπτών κειμένων θα υπάρχει «για πάντα».
Σχόλια