Έχουμε βάλει και βλέπουμε το Back to the Future, το πρώτο μέρος μιας τριλογίας ταινιών που μας ταξιδεύει μπροστά (αλλά και πίσω) στον χρόνο. Βρισκόμαστε κάπου στο 20ο λεπτό και την εμφάνιση της κάνει η μηχανή του χρόνου που θα μας απασχολήσει στις επόμενες παραγράφους: πρόκειται για ένα αυτοκίνητο DeLorean.
Ο πρωταγωνιστής, ο Marty McFly, συναντά τον καθηγητή Emmett Brown και ο τελευταίος ξεκινά το πείραμα: βάζει τον σκύλο του, τον Einstein, στο DeLorean και ενεργοποιεί το αυτοκίνητο μέσω τηλεχειρισμού. Λίγο μετά, βλέπουμε τον σκύλο να μεταφέρεται μπροστά στον χρόνο κατά ένα ολόκληρο λεπτό και τον McFly να διερωτάται έκπληκτος: «περίμενε δόκτωρ. Θέλεις να πεις ότι έφτιαξες μια χρονομηχανή από ένα DeLorean;».
Για τρεις ταινίες, από το 1985 έως το 1990, το DeLorean DMC-12 της John DeLorean's DeLorean Motor Company, γνωστής και ως DMC, θα έχει κεντρικό ρόλο, μεταφέροντας τους πρωταγωνιστές στο μέλλον και στο παρελθόν. Εντούτοις, αν και η πρώτη ταινία της σειράς έκανε την εμφάνιση της στους κινηματογράφους το 1985, η ιστορία του DeLorean είχε «σταματήσει» λίγα χρόνια πριν, με την παραγωγή του να διακόπτεται και επισήμως στις αρχές του 1983.
Το DeLorean ξεχώριζε κυρίως για δύο χαρακτηριστικά: τις πόρτες σε σχήμα «φτερών γλάρου» που άνοιγαν προς τα επάνω και το ανοξείδωτο ατσάλι που χρησιμοποιούσε η εταιρεία για την κατασκευή του αμαξώματος. Ο ιδρυτής της, ο John Zachary DeLorean, θεωρούταν «θρύλος» της αυτοκινητοβιομηχανίας, αποτελώντας το νεαρότερο άτομο που τέθηκε επικεφαλής τμήματος της General Motors, έχοντας καταφέρει να κάνει κερδοφόρα την Chevrolet, που εκείνη την περίοδο έχανε λεφτά.
Ο DeLorean αποτελούσε έναν κλασσικό «playboy» που έκανε την εμφάνιση του σε εξώφυλλα περιοδικών, έκανε παρέα με προσωπικότητες όπως ο τραγουδιστής Sammy Davis Jr και ο παρουσιαστής Johnny Carson, αλλά και σχέσεις με πανέμορφες ηθοποιούς, όπως η Raquel Welch και η Candice Bergen. Ο «The Auto Prince», γνωστός και ως «Detroit Dream Maker», αναφέρεται πως ήταν τόσο εγωκεντρικός που σε ένα από τα κορίτσια του δώρισε μια συλλογή από φωτογραφίες του. Σε δερμάτινη θήκη.
Θα ιδρύσει την DeLorean Motor Company το 1975, έχοντας χρειαστεί κεφάλαια που έφταναν τα 175 εκατομμύρια δολάρια. Θα λάβει υποστήριξη και από την βρετανική κυβέρνηση, έτσι ώστε η κατασκευή των αυτοκινήτων να πραγματοποιείται στη Β. Ιρλανδία. Έναν χρόνο μετά θα παρουσιάσει το πρωτότυπο του DMC-12. Το αυτοκίνητο έφερε το όνομα του DeLorean (όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο), ακολουθούμενο από τον αριθμό 12. Αυτός συμβόλιζε τα 12.000 δολάρια που ήταν η αρχική στόχευση για την τιμή (50.000 δολάρια σε σημερινή αξία).
Η παρουσίαση του DMC-12 θα δημιουργήσει αρχικά ενθουσιασμό, ειδικά στα έντυπα του χώρου και στους δημοσιογράφους. Εντούτοις, υπήρχε σκεπτισκισμός γύρω από το πώς η εταιρεία θα τα κατάφερνε, καθώς ήταν ελάχιστοι οι ανεξάρτητοι κατασκευαστές που τα «έβαζαν» με τα μεγαθήρια του χώρου και κατάφερναν να «επιζήσουν». Οι ειδικοί ανέφεραν τότε ότι μετά από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, η DMC δύσκολα θα μπορούσε να είναι κερδοφόρα, ιδίως αν δεν κατάφερνε να παρουσιάσει φθηνότερα μοντέλα.
Όπως όμως έδειξε η ιστορία, αυτό θα ήταν το μοναδικό μοντέλο που θα παρουσίαζε, για αυτό και θα μείνει στην ιστορία απλώς ως DeLorean. Η παραγωγή του θα ξεκινήσει το 1981 ενώ η τιμή του θα οριστεί τελικά στα 25.000 δολάρια. Ένας σχεδιασμός της τελευταίας στιγμής θα αυξήσει το βάρος του, κάτι που θα οδηγήσει σε εξαιρετικά μειωμένη απόδοση του κινητήρα. Η εταιρεία στόχευε σε πωλήσεις 12.000 αυτοκινήτων, φτάνοντας, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, τις μισές.
Η DeLorean Motor Company θα χρεοκοπήσει το 1982. Οι τελευταίες ελπίδες θα εξανεμιστούν όταν στις 20 Οκτωβρίου του 1982 ο DeLorean θα συλληφθεί από το FBI, με κατηγορίες για κατοχή σχεδόν 30 κιλών κοκαΐνης. Όπως δήλωναν τότε οι Αρχές, ήταν σαφές ότι «η συμμετοχή του κ. DeLorean στο κύκλωμα ναρκωτικών προέκυψε λόγω των οικονομικών δυσκολιών της DeLorean Motors». Αν και το 1984 ο DeLorean θα κριθεί αθώος από δικαστήριο και για τις οκτώ κατηγορίες που τον βάρυναν, η ζημιά είχε ήδη γίνει.
Κάπου εκεί, μπαίνει στην ιστορία ο Marty McFly, ο καθηγητής Brown και το ταξίδι στον χρόνο, μέσω της τριλογίας του Back to the Future, διατηρώντας στην ιστορία το DeLorean και «βελτιώνοντας» την εικόνα του. Όπως θα αναφέρει το 1985 ο σεναριογράφος της ταινίας, ο Bob Gale, η επιλογή του DeLorean έγινε τότε επειδή έμοιαζε με ένα φουτουριστικό διαστημόπλοιο και μια μηχανή που θα μπορούσε να έχει φτιάξει ο καθηγητής Brown στο εργαστήριο του. Ίσως, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, αν δεν ήταν οι ταινίες, το DeLorean να αποτελούσε στις μέρες μας μια ξεχασμένη ιστορία.
Ο John DeLorean θα φύγει από την ζωή το 2005 στα 80 του χρόνια. Λίγα χρόνια μετά, η DMC Texas θα ανακοινώσει πως το DeLorean θα ξαναμπεί σε περιορισμένη παραγωγή, με περίπου 20 αυτοκίνητα τον χρόνο. Η εταιρεία θα «επαναδραστηριοποιηθεί» από τον Stephen Wynne, ο οποίος επισκεύαζε όσα οχήματα είχαν ήδη διατεθεί στο εμπόριο, έχοντας και τις «ευλογίες» του ίδιου του DeLorean, λίγο πριν τον θάνατο του. Το 2015 θα έρθει σε συμβιβασμό με την χήρα του DeLorean, δίνοντας ένα ποσό που δεν έγινε ποτέ γνωστό για να αποκτήσει τα πλήρη δικαιώματα του brand.
Το 2011 θα ανακοινώσει πως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα είχε έτοιμο ένα ηλεκτροκίνητο DeLorean, κάτι που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Το 2015, μια πρόταση για αλλαγή στην αμερικανική νομοθεσία έδινε την δυνατότητα σε μικρότερους κατασκευαστές να φτιάξουν έως και 325 αντίγραφα οχημάτων, που είχαν παρουσιαστεί το λιγότερο 25 χρόνια πριν, χωρίς να υπόκεινται στους ίδιους κανονισμούς με τις εταιρείες που παράγουν εκατομμύρια αυτοκίνητα. Η DMC θα ανακοινώσει τότε πως θα προχωρήσει στην παραγωγή DeLorean από παλαιότερα εξαρτήματα, ανοίγοντας μάλιστα και τις προπαραγγελίες.
Με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας να μην έχει, ακόμη, ολοκληρωθεί, η DMC βρίσκεται σε αναμονή. Η ίδια ελπίζει πως η παραγωγή της θα φτάνει τα 100 «εκμοντερνισμένο» DeLorean τον χρόνο, με ένα κόστος που θα αγγίζει τα 100.000 δολάρια και μια λίστα αναμονής που φτάνει ήδη τις 5.000 εγγραφές. Με 5.000 άτομα που περιμένουν υπομονετικά την ώρα που θα πάρουν στα χέρια τους το δικό τους DeLorean, ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, μεταφορικά αλλά - κατά μια έννοια - και κυριολεκτικά.
Σχόλια