Ξεκινάω λοιπόν, αυτό το άρθρο με ένα παράδοξο. Ενώ δεν πιστεύω στην «αποτυχία», την χρησιμοποιώ στον τίτλο για να προκαλέσω το δικό σου ενδιαφέρον. Επειδή αυτή την λέξη αναγνωρίζει ο εγκέφαλός σου ως κάτι οικείο.
Πιθανόν να το έχεις βιώσει στο παρελθόν ή να το βιώνεις ακόμη. Εάν δεν σου προκαλεί το ενδιαφέρον να διαβάσεις αυτό το άρθρο, πιθανόν και να μην το χρειάζεσαι, όχι γιατί δεν σου έχει συμβεί αλλά γιατί σκέφτεσαι ήδη με έναν άλλο τρόπο.
Όλοι μας έχουμε βιώσει την «αποτυχία». Ωστόσο, ξεκαθαρίζω ότι για εμένα, δεν υπάρχει «αποτυχία». Υπάρχει μόνο «ανατροφοδότηση» μέχρι να φτάσεις στην επιτυχία σου. Υπάρχει συνεχής προσπάθεια, μέχρι να φτάσεις εκεί που έχεις ορίσει εσύ την επιτυχία σου.
«Εύκολο να το λες δύσκολο να το κάνεις» σκέφτεσαι ίσως. Ας αναγνωρίσουμε ότι σε κάθε φάση της ζωής σου κάνεις ότι μπορείς, με τις συνθήκες που έχεις, για να πετύχεις το καλύτερο για εσένα. Με δεδομένες τις συνθήκες που είχες (παιδιά, οικογένεια, οικονομική κατάσταση, κλπ), τα βάρη που κουβαλάς από το παρελθόν, ψυχολογικά και υλικά και τις γνώσεις και την βοήθεια που πήρες, κατέληξες σε ένα σημείο που δεν σου αρέσει. Αυτό το σημείο που μπορεί να είναι το μηδέν ή και πιο κάτω. Οι περισσότεροι βιώνουν την αποτυχία με συναισθήματα πίκρας, θλίψης, εγκλωβισμού, παγωμάρας, και ενοχής για αυτό που προκάλεσαν.
Και τώρα τι κάνουμε; Σηκώνουμε το κεφάλι, στεκόμαστε όρθιοι και συνεχίζουμε. Δεν σου προτείνω να βαφτίσεις την αποτυχία ως «λάθος δρόμο για την επιτυχία» για να σου «χαϊδέψω τα αυτιά», ούτε για να σου «χρυσώσω το χάπι». Αντιθέτως. Σου προτείνω να πάρεις το μάθημά σου. Να αναγνωρίσεις τις ευθύνες σου και τους παράγοντες που σε έφτασαν ως εδώ. Να δεις τι είναι αυτό που χρειάζεσαι ακόμη για να πας παρακάτω. Είναι γνώσεις, δεξιότητες, αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, συνεργάτες;
Τι είναι αυτό που χρειάζεσαι για να γίνεις το καλύτερο που μπορείς; Θεωρώ ότι το σημείο που έχεις φτάσει δεν είναι το τέλος σου, αλλά ένα ακόμη σταυροδρόμι που καλείσαι να επιλέξεις. Θα σταματήσεις εκεί ή θα συνεχίσεις τον αγώνα σου για επιτυχία, κάνοντας κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά; Γιατί το να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα, είναι ο ορισμός της τρέλας ,όπως είπε και ο Einstein. Το Game Over, στην επαγγελματική ζωή, έρχεται μόνο όταν εσύ το αποφασίσεις.
Όταν αποφασίσεις να κάνεις κάτι για αυτό που ζεις και δεν σου αρέσει, θα βρεθεί μπροστά σου όλη η βοήθεια που χρειάζεσαι
Έχεις δικαίωμα να βγεις από το συγκεκριμένο παιχνίδι ή να μείνεις και να αλλάξεις πίστα. Ίσως χρειαστεί να πας πίσω για να ξαναπάς μετά παρακάτω. Τώρα όμως, θα ξέρεις πώς να ξεπεράσεις το σημείο που «έπεσες». Έχεις δικαίωμα ακόμη και να αλλάξεις το «παιχνίδι» που παίζεις, την επαγγελματική σου αρένα. Εάν το επιλέξεις, μπορείς να ξαναμπείς στο παιχνίδι. Βρες την δύναμη, με συνέπεια και υπευθυνότητα, να αναλάβεις τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που έχεις δημιουργήσει, από τους προηγούμενους λανθασμένους χειρισμούς.
Μπορεί να μην σου πήγαινε ο χώρος που είχες επιλέξει. Ποιες δεξιότητες έχεις αποκτήσει που θα σου είναι χρήσιμες σε άλλον χώρο; Τι έμαθες από αυτή την προσπάθεια; Ποιους θεωρείς ανεκτίμητους συντρόφους σου σε αυτή την προσπάθεια; Ποιους θα απέφευγες αν ξαναγύριζες το χρόνο πίσω; Για ποιον σκοπό εργάζεσαι; Τι θέλεις πραγματικά να πετύχεις;
Όλα αυτά είναι τα δικά σου μαθήματα ζωής, που κανένα πανεπιστήμιο και κανένα course δεν μπορεί να σου διδάξει! Τις απαντήσεις έχεις μόνον εσύ και εσύ μόνο μπορείς να σε επαν-ενεργοποιήσεις.
Ας δούμε ένα παράδειγμα από μια συμβουλευόμενή μου:
Η Μαργαρίτα είναι μια κοπέλα που προέρχεται από μια πολύ καλή, μεσοαστική οικογένεια της επαρχίας. Σπούδασε και εκείνη, για να «έχει ένα χαρτί». Τελείωσε μια σχολή φιλολογίας και σχεδόν αμέσως μετά τις σπουδές της βρέθηκε να πρέπει να αναλάβει την επιχείρηση της οικογένειάς της, λόγω αιφνίδιου θανάτου του πατέρα της. Χωρίς την αντίστοιχη εμπειρία στην επιχειρηματικότητα, έπρεπε να διοικήσει μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση με προβλήματα και παράλληλα να στηρίξει την πατρική της οικογένεια, αλλά και την δική της οικογένεια που απέκτησε στην πορεία.
Μην μπορώντας να αντέξει το βάρος όλων των υποχρεώσεων, χωρίζει με τον άντρα της και μένει μόνη, να πρέπει να στηρίξει τρεις οικογένειες: την δική της, την πατρική και την οικογενειακή επιχείρηση. Η Μαργαρίτα, γονατίζει μπροστά στο βάρος των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί. Πιστεύει ότι είναι μόνη της σε όλα αυτά. Δεν δέχεται να λάβει βοήθεια και φροντίδα, γιατί απλά δεν έχει μάθει να το κάνει ποτέ.
Πολύ συχνά, στις οικογενειακές επιχειρήσεις, τα θέματα που υπάρχουν στο σπίτι, επαναλαμβάνονται στο πεδίο της επιχείρησης. Αλλάζουν τα πρόσωπα, ενώ οι ρόλοι παραμένουν ίδιοι. Η Μαργαρίτα ήρθε για βοήθεια, όταν άρχισε να έχει έντονες κρίσεις πανικού και άγχος που την παρέλυε. Ευτυχώς για αυτήν, το σώμα της αντέδρασε γρήγορα, με έντονα συμπτώματα κακής υγείας, δείχνοντάς της ότι δεν μπορεί να μείνει άλλο έτσι.
Μετά από αρκετές συνεδρίες συμβουλευτικής, η Μαργαρίτα άρχισε να «ξαναμπαίνει στο παιχνίδι». Έμαθε να ζητά βοήθεια, ενεργοποιώντας τους ανθρώπους που είχε δίπλα της και ήταν πρόθυμοι να την στηρίξουν. Αναγνώρισε τις ευθύνες της για αυτά που δεν πήγαιναν καλά στη ζωή της και το πώς η ίδια έμενε σε ρόλους που της είχαν δώσει από μικρή και δεν επέτρεπαν την εξέλιξή της. Σχεδίασε από την αρχή ένα πλάνο ζωής, όπου θα της επέτρεπε να κάνει αυτό που αγαπά, ενώ παράλληλα θα φρόντιζε τους δικούς της ανθρώπους, με τον τρόπο που εκείνη μπορούσε. Οι συνδέσεις και η συνειδητοποίηση του πού βρίσκεται και του πού θέλει να πάει, επέτρεψαν την αλλαγή και την προσαρμογή στην επιχείρησή της στα νέα δεδομένα της αγοράς, ενώ η ίδια ένιωθε πιο ενδυναμωμένη και αισιόδοξη για το πού μπορεί να φτάσει.
Η σχέση της με τον πρώην άντρα της εξομαλύνθηκε, ώστε να έχει την στήριξη που χρειαζόταν με τα παιδιά. Η μητέρα της πήρε την θέση που της ανήκε και η ίδια επέτρεψε στον εαυτό της, να βρει έναν νέο σύντροφο και να εξελιχθεί στην προσωπική και την επαγγελματική της ζωή.
Όλα αυτά δεν έγιναν μέσα σε μια νύχτα, ούτε με μαγικές συνταγές. Τα εργαλεία υπάρχουν. Η εφαρμογή και η χρήση τους εξαρτάται από εμάς. Η Μαργαρίτα αποφάσισε ότι το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει ακόμη για εκείνη και ότι τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Πήρε βαθιά ανάσα και βούτηξε στον εαυτό της. Με εργατικότητα και πίστη, κατάφερε να ξαναχτίσει την ζωή της και η ζωή την αντάμειψε για αυτό.
Όταν αποφασίσεις να κάνεις κάτι για αυτό που ζεις και δεν σου αρέσει, θα βρεθεί μπροστά σου όλη η βοήθεια που χρειάζεσαι. Άλλωστε αν νομίζεις ότι δεν μπορείς ή αν νομίζεις ότι μπορείς, σε κάθε περίπτωση έχεις δίκιο.
Σχόλια